Ο προβληματικός Οσάτσι, και οι αγκυλωμένοι Άντρος και Αβέρωφ

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Η Ρωσία όντως έχει μια θέση αρχής στο Κυπριακό την οποία τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Και την έχει από τη δεκαετία του 1960

Αν ήμασταν ένα σοβαρό κράτος ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο ο κ. Οσάτσι θα είχε πάει πίσω στην πατρίδα του εδώ και καιρό. Ο εν λόγω πρέσβης τα τελευταία χρόνια συμπεριφέρεται λες και είναι αποικιακός κυβερνήτης του Κρεμλίνου στην Κύπρο, προβαίνοντας σε άστοχες δηλώσεις και επιδεικνύοντας αντιδιπλωματικές συμπεριφορές.

Τα περιστατικά βοούν:

  • Η Πρεσβεία του απαίτησε την παράδοση στις Ρωσικές αρχές του πράκτορα Μέτσος ο οποίος διέφυγε από τις ΗΠΑ όπου καταζητείτο και συνελήφθη στη Λευκωσία. Η Κυβέρνηση Χριστόφια τον έστειλε στη Μόσχα μετά βαΐων και κλάδων.
  • Η πρεσβεία του εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του Κύπριου δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος κυκλοφόρησε βιβλίο για τη διαχρονική Ρωσική πολιτική έναντι της Κύπρου. Ο δημοσιογράφος τότε εργαζόταν ως σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη.
  • Προέβη σε πολλές δηλώσεις ασκώντας πιέσεις και διεκδικώντας την έκδοση ρώσων αντικαθεστωτικών στη Μόσχα ενώ γνωρίζει ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολιτικές και νομικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν
  • Απείλησε μάλιστα αναφέροντας ότι θα προκύψουν προβλήματα και με την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμορφωθεί.
  • Απείλησε με πρωτόγνωρα μέτρα κατά της Κύπρου το 2013 όταν αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύθηκε οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων στο 6 και 10% αναγκάζοντας μας στην ουσία να κάνουμε ολοκληρωτικό κούρεμα στη Λαϊκή που έκλεισε και στην Τράπεζα Κύπρου, που καταστράφηκε.
  • Επιχείρησε να φιμώσει τον Κυπριακό Τύπο με αφορμή δημοσιεύματα για τα emails της κ. Λοϊζίδου με βάση τα οποία φάνηκε ότι η Μόσχα ζητούσε κατά παραγγελίαν εκδόσεις ρώσων αντικαθεστωτικών υπηκόων από τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου. Μέχρι και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ προέβη σε δήλωση για να κατακεραυνώσει τους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου να ζητήσει ποινικές διώξεις εναντίον τους.
  • Διεκδικεί και πιέζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραδώσει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση Μπράουντερ τη στιγμή που το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει διακοπή της συνεργασίας σε αυτό το θέμα με τη Ρωσία από όλες τις χώρες μέλη του.
  • Κατήγγειλε προχθές τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ότι εργάζεται υπέρ των συμφερόντων κάποιων τρίτων χωρών οι οποίες δεν θέλουν κάθοδο της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν προέβαινε σε αυτού του είδους τις δηλώσεις η αμερικανίδα πρέσβειρα Ντόχερτι ή ο Βρετανός ή ο Γάλλος Πρέσβης είμαστε σίγουροι ότι κάποια υποτελή στη Ρωσία Κυπριακά Κόμματα θα πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες τους. Τα ίδια Κυπριακά Κόμματα απεναντίας σιωπούν ύποπτα και ένοχα μπροστά στην ολοκληρωτική συμπόρευση Ρωσίας –Τουρκίας η οποία δεν είναι μόνο διπλωματική. Η Ρωσία πωλεί φυσικό αέριο στην Τουρκία οπότε δεν θέλει εξόρυξη του δικού μας φυσικού αερίου. Η Ρωσία πωλεί όπλα και κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, αναβαθμίζοντας την σε πυρηνική δύναμη, ανατρέποντας έτσι ριζικά και μόνιμα την όποια ισορροπία δυνάμεων έχει με την Ελλάδα. Η Ρωσία συνεργάζεται μαζί με την Τουρκία στην κατοχή μέρους της Συρίας, προσφυγοποιώντας χιλιάδες Κούρδους.

Δυστυχώς ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο κ. Οσάτσι αντί να κληθεί στο ΥΠΕΞ για να του γίνουν παραστάσεις και ακόμα να απελαθεί όπως έγινε με κάποιους παρόμοιας νοοτροπίας διπλωμάτες στην Ελλάδα, ο γγ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού βγήκε να τον υποστηρίξει δημόσια, διότι λέει η Ρωσία πάντα στη βάση αρχών, μας στηρίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Κυπριακό και ότι η σχέση της με την Τουρκία είναι περιστασιακή. Θεωρώ τη στάση του γγ του ΑΚΕΛ αντιφατική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Άντρος Κυπριανού είναι σήμερα ο πιο ειλικρινής πολιτικός σε ότι αφορά τη λύση Ομοσπονδίας στο Κυπριακό. 

Η Ρωσία όντως έχει μια θέση αρχής στο Κυπριακό την οποία τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Και την έχει από τη δεκαετία του 1960. Δεν θέλει λύση στο Κυπριακό διότι η λύση όπως λέει θα είναι Δυτική ή Νατοϊκή. Όπως δεν θέλει δυτική λύση σε όλη τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό έμμεσα πλην σαφώς αναφερόταν ο κ. Οσάτσι στη δήλωση του εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι δηλαδή κάποιες τρίτες χώρες δεν θέλουν επέκταση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπότε αντί αυτής της λύσης προτιμά να υπάρχει η κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο η οποία τη βολεύει να χρησιμοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως επιχειρηματική της βάση και την Τουρκία ως γεωστρατηγικό της εταίρο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία πάντα στήριξε με συνέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία, όσες φορές κάποιοι Ε/κ πρόεδροι ήθελαν να τουμπάρουν μια λύση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ποτέ βέβαια δεν έδωσε χείρα βοηθείας για τη λύση του προβλήματος. Ακόμα και όταν προέκυψαν κάποιες προοπτικές το 1978 με το Αμερικανοκαναδικό σχέδιο ή το 2004 με το Σχέδιο Ανάν, στην πρώτη περίπτωση με αιχμή του δόρατος τον Εζεκία Παπαϊωάννου και στη δεύτερη με το Δημήτρη Χριστόφια τα σχέδια απορρίφθηκαν. Απορρίφθηκαν με όρους εσωτερικής πολιτικής στην Κύπρο, αλλά στην πράξη εξυπηρετούσαν και την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Εν κατακλείδι ο γράφων δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ρωσική εξωτερική πολιτική, ούτε ταυτίζεται με την πολιτική οποιασδήποτε τρίτης δύναμης ή υπερδύναμης. Αν όλοι ξεκαθαρίσουμε ότι η κάθε μεγάλη δύναμη προάγει τα δικά της συμφέροντα τότε ίσως μπούμε σε μια διαδικασία πολιτικού εξορθολογισμού.     Είναι μάταιο και προσβλητικό εν έτει 2018 να το παίζουμε φιλοαμερικανοί και φιλορώσοι ενώ είμαστε μέλη της ΕΕ. Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα δικά μας μικρά συμφέροντα ή τέλος πάντων να εκμεταλλευθούμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα.

Μέσα από αυτή τη λογική θεωρώ ότι τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και ο ΄Αντρος Κυπριανού προσέφεραν κακή υπηρεσία στον Κυπριακό Λαό μέσω της αντιπαράθεσης τους χθες. Απευθύνθηκαν σε οπαδούς και όχι σε Πολίτες. Θεωρώ ότι οι δύο αυτοί πολιτικοί, παρόλες τις ιδεολογικοπολιτικές τους διαφορές, είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να διαγνώσουν τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας μας, τα οποία εξυπηρετούνται μόνο μέσω της λύσης του Κυπριακού. Χθες λειτούργησαν ως αγκυλωμένοι κομματάρχες της Δεξιάς και της Αριστεράς. Μπορούν να λειτουργήσουν όμως και ως statesmen της Κύπρου.   

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή