Ο Πρόεδρος επέβαλε γραμμή για Συλλούρη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού δημιούργησε κάποια νέα δεδομένα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πέρασε το δικό του για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής και ουσιαστικά από χθες έβαλε πλώρη για δεύτερη προεδρική θητεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέβαλε τη λύση του Δημήτρη Συλλούρη στον ΔΗΣΥ, γεγονός που καταδεικνύει ότι προτεραιότητα είναι η διαχείριση του υπολοίπου της κυβερνητικής θητείας χωρίς προβλήματα, με ζητούμενο μια δεύτερη θητεία.


Το Προεδρικό δεν φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν τους επόμενους μήνες εξελίξεις τέτοιες που να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Αν το πίστευε, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα υπολόγιζε κόστος, δεν θα στεκόταν στην άρνηση του ΑΚΕΛ για εκ περιτροπής προεδρία της Βουλής και θα έκανε τη μεγάλη υπέρβαση υποστηρίζοντας την εκλογή του Άντρου Κυπριανού.


Η εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού δημιούργησε κάποια νέα δεδομένα:
- Ο κ. Συλλούρης, εκεί που κινδύνευε να μείνει εκτός Βουλής με την αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, κατάφερε χρησιμοποιώντας ως όχημα την Ελένη Θεοχάρους όχι μόνο να επανεκλεγεί, αλλά και να ανεβεί στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα.


- Με την εκλογή Συλλούρη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μετατρέπει σε δορυφόρο της τους τρεις βουλευτές της Αλληλεγγύης εντός της Βουλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι σαν να μετρά πλέον ο ΔΗΣΥ 21 βουλευτές, με δεδομένο ότι και οι τρεις βουλευτές της Αλληλεγγύης προέρχονται από το ΕΥΡΩΚΟ και είναι ελεγχόμενοι από τον Δημήτρη Συλλούρη. Αυτές ήταν οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και από τον ίδιο τον κ. Συλλούρη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.


- Η εξέλιξη αυτή προφανώς βαθαίνει την κρίση και εντός της νεοσύστατης Αλληλεγγύης. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η Ελένη Θεοχάρους, πριν αποφασίσει να παραχωρήσει την έδρα της στη Βουλή στον πρώτο επιλαχόντα, είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο να εκλεγεί η ίδια πρόεδρος της Βουλής και όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε έδαφος, αποφάσισε να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κ. Θεοχάρους είναι ασφαλώς στους χαμένους. Βοήθησε τον κ. Συλλούρη να παραμείνει στη Βουλή, έδωσε έδρα σε τρία στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ και πλέον δεν ελέγχει το νεοσύστατο κόμμα της. Επισήμως η Αλληλεγγύη σε ανακοίνωσή της εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα πετύχει ο κ. Συλλούρης ως πρόεδρος της Βουλής και διαβεβαίωσε ότι θα τον στηρίξει «μακράν οιασδήποτε συναλλαγής και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την εμβάθυνση της δημοκρατίας».


- Στους μεγάλους χαμένους και ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τράβηξε το χαρτί Σιζόπουλου ελπίζοντας ότι θα καθόριζε και την έκβαση του παιχνιδιού, αλλά δεν υπολόγισε στην προϊστορία: όταν μπαίνουν μπροστά προσωπικές ατζέντες δεν μπορεί να υπάρξει συστράτευση. Αποδείχθηκε ακόμη ότι ο ενδιάμεσος χώρος από μόνος του, χωρίς δηλαδή να έχει το στήριγμα ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν μπορεί για το βήμα παραπάνω. Παρόλα αυτά ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τους χειρισμούς του εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για τις προεδρικές από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο. Στον ΔΗΣΥ εκφράζονται φόβοι για το πώς θα αντιδράσει ο ενδιάμεσος και ειδικά το ΔΗΚΟ στη στήριξη Συλλούρη.


- Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχασε πολύ περισσότερα χθες από την προεδρία της Βουλής. Η ΕΔΕΚ οδηγείται σε εκλογικό συνέδριο λίαν συντόμως. Αν κέρδιζε την προεδρία της Βουλής, θα εξουδετέρωνε την όποια αμφισβήτηση. Επιστροφή λοιπόν στη σκληρή κομματική πραγματικότητα.


- Το ΑΚΕΛ, από τη στιγμή που αποφάσισε μέχρι τέλους να επιμένει στην υποψηφιότητα του γενικού του γραμματέα και δεν συζητούσε εκ περιτροπής προεδρία ή άλλη λύση κοινής αποδοχής (σ.σ. το ΑΚΕΛ διέψευσε ότι τέθηκε ενώπιόν του εισήγηση για Αδάμο Αδάμου) γνώριζε ότι δεν είχε καμία τύχη. Για το κόμμα της Αριστεράς ξεκάθαρα είναι προτεραιότητα να διαλύσει την εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία περί... ΔΗΣΑΚΕΛ και με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκε στις διεργασίες για την προεδρία της Βουλής. Θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να κινηθεί προς Σιζόπουλο και να του δώσει τη νίκη, όταν διαφάνηκε προς τα πού θα έγερνε η πλάστιγγα στον ΔΗΣΥ. Δεν το έπραξε, κρίνοντας ότι θα κέρδιζε περισσότερα επιμένοντας σε μια καθαρή θέση.

Το παρασκήνιο


Ουσιαστικά η εκλογή Συλλούρη είχε κλειδώσει για το Προεδρικό από το βράδυ της Τετάρτης. Ο Δημήτρης Συλλούρης ανηφόρισε στο Προεδρικό και τα είπε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ζήτησε να στηρίξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Συλλούρης αρνήθηκε κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας ότι είτε ο ΔΗΣΥ θα στήριζε τη δική του υποψηφιότητα είτε θα έδινε ο ίδιος τη νίκη στον Μαρίνο Σιζόπουλο. Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης μετέβη στο Προεδρικό και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του εξήγησε τα δεδομένα και διαμήνυσε ότι δεν επιθυμούσε την εκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου, δηλώνοντας απροθυμία να συνεργαστεί με κάποιον που έχει αποκηρύξει τη ΔΔΟ, που έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ κυρίως έβαλε μπροστά και την ανάγκη να έχει η κυβέρνηση ένα ακόμη στήριγμα στη Βουλή για το υπόλοιπο της θητείας της. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε τη διαφωνία του με τη στήριξη Συλλούρη και επέμεινε στη λύση της υπέρβασης. Το πρωί της Πέμπτης ανέβηκε στον λόφο το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Τα μέλη του σώματος ξεδίπλωσαν τις ενστάσεις τους για την εκλογή Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής, ωστόσο ο Πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός. Στο μεταξύ ο Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι και την τελευταία στιγμή το πάλευε για να βρεθεί άλλη λύση (όπως ο βουλευτής των Νέων Δυνάμεων του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου ή ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αν και δεν μπήκε κάποιο συγκεκριμένο όνομα στο τραπέζι), χωρίς αποτέλεσμα. Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημήτρης Συλλούρης τα είπαν και κατ’ ιδίαν στις έντεκα χθες το πρωί, μετά την επίσκεψη του ΕΓ του ΔΗΣΥ στο Προεδρικό, ενώ ο κ. Συλλούρης επέλεξε μετά τη συνάντηση με Αβέρωφ -παρά το ότι είχε αποδεχθεί αρχικά την πρόσκληση- να μην συμμετάσχει στις δώδεκα το μεσημέρι στην κοινή συνάντηση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, όπου σφραγίστηκε η συνεργασία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Οικολόγων υπέρ του Μαρίνου Σιζόπουλου. Το σκηνικό είχε πλέον αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Η μάχη των υπουργών


Το μεσημέρι συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Και να ήθελαν να δώσουν τη μάχη για την ιστορική υπέρβαση στην Πινδάρου, ο Πρόεδρος δεν τους άφησε κανένα περιθώριο. Στη συνεδρίαση παρέστη σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό (Ιωάννης Κασουλίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Ιωνάς Νικολάου, Σωκράτης Χάσικος, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Χριστόφορος Φωκαΐδης, Γιώργος Παμπορίδης, Θεοδόσης Τσιόλας). Πλην των Παμπορίδη και Φωκαΐδη, οι οποίοι δεν μίλησαν, όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν τη μάχη υπέρ Συλλούρη. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα το είπε ξεκάθαρα ότι ήταν επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας η εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ έβαλε πολλές φορές τη ράχη του για την κυβέρνηση και το ίδιο θα έπραττε και για το θέμα της προεδρίας της Βουλής, ωστόσο κατέθεσε τη διαφωνία του και προειδοποίησε ότι η επιλογή Συλλούρη θα προκαλέσει θύελλες εντός του κόμματος.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης

Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης - στην τελική ψηφοφορία της Ολομέλειας έλαβε την στήριξη των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

04 / 04
Επιστροφή
στην αρχή