Ο #Pellotopos μπαίνει ξανά σε περίοδο ερευνών!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Ο ασθενής απέθανε. Νεκροψία υπάρχει αλλά τα κορόιδα, πέρα από τα κερατιάτικα θα πληρώσουν τώρα και τις κλασικές έρευνες που δεν οδηγούν πουθενά...

Ενθαρρυμένος –ολοφάνερα– από τη θριαμβευτική κατάληξη των ερευνών του για την κατάρρευση της οικονομίας –οι οποίες, έρευνες, στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια στο Δημόσιο αλλά χαλάλι αφού βρήκε τους ενόχους– ο γενικός μας εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διόρισε διερευνητική επιτροπή και για τον Συνεργατισμό.

Επιτέλους! Να μπορούμε και εμείς να κοιμηθούμε ήσυχοι για κάτι στον #Pellotopos. Και η μοναδική μας ανησυχία, εν τοιαύτη περιπτώσει, να είναι μήπως μετά και από τη δεδομένη και αναλόγως θριαμβευτική –εννοείται– κατάληξή του στον Συνεργατισμό μας τον τσιμπήσει καμιά άλλη χώρα με δελεαστική πρόταση και τρέχουμε.

Ε, μα ναι. Τέτοιες επιδόσεις δεν περνούν απαρατήρητες! Να σκεφτείτε ότι ακόμα και αφού βρήκε όλους τους ενόχους για το πάττισμά μας, συνεχίζει να ερευνά! «Προχωρούν και προχωρούν και προχωρούν συνέχεια…», οι έρευνες κατά τον ίδιο. Σαν το λαγουδάκι της διαφήμισης της γνωστής μπαταρίας, ο εισαγγελεύς. Όταν οι άλλοι τελειώνουν, ο κύριος Κωστάκης συνεχίζει.

Γιατί; Θα σας γελάσω.

Άστε που ακούγεται ότι παίζει να αναγεννηθεί (όχι όπως το Τρόοδος, αυτό στ’ αλήθεια) το «Whodunnit?» στην τηλεόραση. Εκεί, το θεωρώ δεδομένο πως ο κύριος Κωστάκης μας θα είναι ο πανελίστας. Θα δώσουν τρελά λεφτά για να αποκτήσουν αυτή τη διερευνητική δεινότητα και μαζί την επιπλέον τηλεθέαση που θέλει η παραγωγή. Ο πιο καλός του φίλος μάλλον θα ζηλέψει αλλά…

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στον #Pellotopos, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε ήδη τη νεκροψία του Συνεργατισμού και περιγράφει την κατάσταση λακωνικά αλλά με ιδιαίτερη σαφήνεια.

«Αντίθετα με τις τότε προσδοκίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «η ΣΚΤ, το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά της: δεν κατόρθωσε να ανακτήσει κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό από το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιό της μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν μέρει εξαιτίας κακής διακυβέρνησης της ίδιας της ΣΚΤ και εν μέρει εξαιτίας εμποδίων που δημιουργήθηκαν από το κυπριακό νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Και συνεχίζει: «Λόγω αυτών των δυσκολιών, η ΣΚΤ κίνησε διαδικασία πώλησης στις 19 Μαρτίου 2018, η οποία ωστόσο δεν προσέλκυσε προσφορές σε θετική τιμή. Όλες οι προσφορές πρότειναν αρνητική τιμή πώλησης, δηλαδή πώληση για την οποία απαιτείται πρόσθετη κρατική ενίσχυση».

Έτσι το κράτος, εμείς δηλαδή, δώσαμε μισό δισεκατομμύριο για μπορέσει να πουληθεί ο «καλός» συνεργατισμός με την αντιπολίτευση να φωνάζει ότι το πράγμα ήταν στημένο εξ αρχής για να παραδοθεί ο Συνεργατισμός σε ιδιώτες. Κάτι που μπορεί να έχει και βάση, αλλά είναι η μισή αλήθεια.

Διότι εάν ξαναδιαβάσει κανείς το ως άνω συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να σταθεί σε δύο πράγματα. Στο ότι ο Συνεργατισμός τα έπαιξε οριστικά λόγω κακής διοίκησης –και βεβαίως μιλάει κυρίως για την περίοδο Αναστασιάδη– αλλά και λόγω της νομοθεσίας η οποία δεν επέτρεπε τη διαχείριση των ΜΕΔ, η οποία ήταν έργο της αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν μας λέει ότι τα κάναμε θάλασσα. Η μόνη διαφορά, στην περίπτωση της κυβέρνησης, είναι η ενδεχόμενη απόδοση κάποιας σκοπιμότητας στην όλη στάση που τηρούσε προκειμένου να καταλήξουν τα πράγματα εκεί που κατέληξαν.

Αλλά και πάλι, εάν η αντιπολίτευση η οποία έχει τη φωλιά της εξίσου λερωμένη σε επίπεδο κομμάτων με τον κυβερνώντα σήμερα ΔΗΣΥ για το τι ήταν στα χρόνια που προηγήθηκαν ο Συνεργατισμός και το πώς τα κόμματα τον διαφέντευαν, εάν λοιπόν η αντιπολίτευση ήξερε πώς μπορούσε να σωθεί ο Συνεργατισμός γιατί δεν το εξήγησε και άφησε τους άλλους ενδεχομένως να παίξουν τα δικά τους παιγνίδια;

Δεν μιλάμε για απλές ενστάσεις αλλά για προτάσεις, έτσι;

Πάντα στον #Pellotopos, η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει τα βλέμματα οπουδήποτε πέραν των δικών της ευθυνών στον χειρισμό της ιστορίας, ζητά να αναλάβουν ξένοι εμπειρογνώμονες τη διερεύνηση του σκανδάλου και μας αποτελειώνει με μια οσκαρική ερμηνεία του Πρόδρομου.

Θέλει, λέει, οι εμπειρογνώμονες αυτοί να βρουν «ποιοι έδιναν σε ποιους και με ποιο τρόπο ΜΕΔ που συμποσούνται σήμερα σε 7,5 δισεκατομμύρια». Και αυτό το θέλει σήμερα. Τον Ιούνη του 2018. Μια κυβέρνηση η οποία κυβερνά από τον Φλεβάρη του 2013 (!). Και το λέει χωρίς να ντρέπεται καθόλου, ούτε φυσικά και να παραιτείται κανείς.

«Ατύπως η Κύπρος τίθεται υπό ενισχυμένη παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξηγούσε χθες ο Γιάννης Σεϊτανίδης.

Αν δεν ήταν και αυτές οι διαδικασίες επιτήρησης και παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιος ξέρει τι άλλο θα είχαμε πάθει στα χέρια όλων αυτών των αδίστακτων και των ανίκανων.

Είτε μιλάμε για τα της οικονομίας, είτε για την αναίδεια με την οποία ετοιμάζονταν –την ώρα που τόσος κόσμος στερείται τα βασικά– να χτίσουν με λεφτά των φορολογουμένων στάδια για να τα χαρίσουν στα σωματεία, ώστε να μαντρώσει ο καθένας τις ψήφους του.

Πάλι καλά που υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν αναλάμβαναν και τη διακυβέρνηση του #Pellotopos θα μπορούσαμε τουλάχιστον να ελπίζουμε σε κάποιο μέλλον σ’ αυτό το μπουρδέλο.

Τώρα, φοβάμαι, ελπίδα καμία με τον τόπο στα χέρια μας.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή