Ο Οκτώβριος του 10 κρίνει τη συνέχεια

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Η επερχόμενη, τον προσεχή Οκτώβριο, γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να είναι game changing

Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν κι ακούστηκαν στο διεθνές συνέδριο «Eastern Mediterranean Gas Conference» που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία. Η παρουσία μάλιστα του Λούκα Μπερτέλι, επικεφαλής του ερευνητικού τομέα της ιταλικής ΕΝΙ, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Δύσκολο παζλ

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην περιοχή και με φόντο την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο αλλά και την Τουρκία, διαμορφώνεται ένα σύνθετο γεωπολιτικό και ενεργειακό παζλ για δυνατούς λύτες τους επόμενους μήνες. Οι τουρκικές ενέργειες παρεμπόδισης της γεώτρησης της ΕΝΙ στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 δείχνουν, πέραν των «κυπριακών» τους προεκτάσεων, να έχουν γενικότερο αντίκτυπο στην περιοχή. Ο αξιωματούχος της ΕΝΙ ήταν ξεκάθαρος στο συνέδριο, κάνοντας λόγο για τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Καλυψώ, αλλά και για την επαναφορά, στο προσεχές μέλλον, της κοινοπραξίας με την Total για περαιτέρω έρευνες στα θαλάσσια τεμάχια 6 και 11. Έμπειροι ωστόσο συνομιλητές του «Π» που παρακολούθησαν το συνέδριο, αντιλαμβάνονται ότι το προηγούμενο που άφησε η τουρκική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Saipem12000 τείνει να αποδειχθεί «πιο πολύπλοκη» σε σχέση με την ευρύτερη γεωπολιτική εικόνα της περιοχής. Την ίδια ανησυχία δείχνουν να συμμερίζονται αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον «Π», αξιολογώντας πως οι μεγάλες εταιρείες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ τηρούν πλέον μια στάση αναμονής σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πιθανή κάθοδο στην κυπριακή ΑΟΖ τουρκικού ερευνητικού πλοίου (DeepSea Metro II). Παράλληλα, οι ενέργειες της Τουρκίας στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 δείχνουν να προβληματίζουν και σε σχέση με μια πιθανή -παρεμφερούς φύσης- κρίση στον Λίβανο, αν στο εγγύς μέλλον (σ.σ. η κοινοπραξία Total-ENI -μαζί με τη Novatek- δραστηριοποιείται στα τεμάχια 4 και 9 στην ΑΟΖ του Λιβάνου) υπάρξει ερευνητική γεώτρηση εκεί που δυνητικά θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από το Ισραήλ λόγω των γνωστών του αμφισβητήσεων στην περιοχή. Έμπειρος αναλυτής ενέργειας ανάφερε στον «Π» πως «η στάση της ENI να διατηρήσει το Saipem12000 στη θέση του, παρά την ισχυρή παρουσία τουρκικών πολεμικών, έστειλε κι ένα μήνυμα για μελλοντική αντίστοιχη κατάσταση στην ΑΟΖ του Λιβάνου». Την ίδια στιγμή, η Total, επισήμως διά στόματος Patrick Pouyanne, ξεκαθαρίζει πως η εταιρεία δεν θα μπει στη διαδικασία γεώτρησης στον Λίβανο (κυρίως στο τεμάχιο 9), «κοντά στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ». Έμπειροι παρατηρητές ανέφεραν στον «Π» πως αυτή η δήλωση θα μπορούσε να έχει και «κυπριακές προεκτάσεις» δεδομένης της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, αλλά και των ξεκάθαρων δηλώσεων Ερντογάν για κάθοδο τρυπανιού στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αίγυπτος ξανά

Ο κ. Μπερτέλι στην παρουσίασή του, κατά τη διάρκεια του ανοίγματος του συνεδρίου, ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ENI στην Αίγυπτο, δεδομένης τόσο της μακράς παρουσίας του ιταλικού κολοσσού στη χώρα όσο και σε σχέση με τις τεράστιες προοπτικές του κοιτάσματος Ζοhr. Η επαναφορά εξάλλου της επιλογής για την ΚΔ εξαγωγών ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Αφροδίτη στο αιγυπτιακό τερματικό στο λιμάνι της Damietta (σ.σ. που διαχειρίζεται εν μέρει η ΕΝΙ) αξιολογείται από έμπειρους παρατηρητές ως «βιώσιμη εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που η Τουρκία με τις ενέργειές της αποθαρρύνει περαιτέρω έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ». Ο κ. Μπερτέλι, πάντως, στην παρουσίασή του δεν αναφέρθηκε επουδενί στα όσα συνέβησαν στο τεμάχιο 3 και επέμεινε στο βασικό ερώτημα τού πώς, εμπορικά και τεχνικά, αξιοποιείς τις καλύτερες δυνατές σου επιλογές στην περιοχή, φωτογραφίζοντας στην παρουσίασή του ότι «υπάρχουν αρκετές ποσότητες για εξαγωγές όταν τελειώσεις με τις προτεραιότητές σου στο εσωτερικό;». Πηγές του «Π» ανέφεραν πως αυτό είναι «το ορθολογιστικότερο των ερωτημάτων στην περίπτωση της Κύπρου, δεδομένων και των επιπλοκών που προκύπτουν κι από το άλυτο Κυπριακό».

Οι χρόνοι

Στη μεγάλη εικόνα της περιοχής πάντως τα δεδομένα είναι αμείλικτα σε σχέση με τις προοπτικές πώλησης κυπριακού φυσικού αερίου στην περιφερειακή ή ευρωπαϊκή αγορά. Η παραγωγή του Zohr έχει ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ στα τέλη του 2019 αναμένεται και η πρώτη αξιοποίηση φυσικού αερίου από το ισραηλινό Λεβιάθαν. Πρακτικά, όπως επισημαίνουν στον «Π» πηγές που γνωρίζουν, η επίσπευση της πώλησης -μέσω Αιγύπτου- κυπριακού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σηματοδοτούσε και την πρώτη εξαγωγή αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ - πράξη που εξ ορισμού θα είχε σημαντική, πέραν των επιμέρους εμπορικών πτυχών, σημειολογία. Μένει να φανεί αν ο ορίζοντας του 2019 θα καταστήσει, σε επίπεδο εξαγωγών, ανταγωνιστικές τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ σε σχέση με την εν λόγω προοπτική. 

Στο 10 το καλό η Exxon

Αυτό που επισημάνθηκε με έμφαση στο συνέδριο της περασμένης Τετάρτης είναι ότι η επερχόμενη, τον προσεχή Οκτώβριο, γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 θα μπορούσε να είναι game changing, μιας και αν επιβεβαιώσει το μοντέλο του Zohr θα μπορούσε να κρύβει εκπλήξεις που θα άλλαζαν τον γεωπολιτικό χάρτη της ενέργειας στην περιοχή αλλά και τις δυναμικές επίλυσης του Κυπριακού. Επί τούτου, στην εν λόγω γεώτρηση όλοι οι δρώντες στην περιοχή, κρατικοί και μη, δείχνουν να αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. «Πρώτη-πρώτη είναι η Τουρκία, ως προς το wait & see του 10», ανέφερε στον «Π» έμπειρος αναλυτής ενέργειας. Μάλιστα, πηγές της εφημερίδας δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως, ανεξαρτήτως εξελίξεων στο Κυπριακό σε σχέση με την Exxon, η Τουρκία δεν θα προβεί σε προκλητικές ενέργειες -όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Καλυψώς, προκειμένου να σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για τις προοπτικές του τεμαχίου 10. Ωστόσο, αν το 10 δεν αποδειχθεί και… «καλό», καθίσταται σαφές πως το προηγούμενο έλευσης τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ θα περιπλέξει ακόμη τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΔ θα προχωρήσει με το ενεργειακό της πρόγραμμα αλλά, όπως επισημαίνει στον «Π» πηγή που γνωρίζει, «χωρίς σπουδαίες αξιώσεις ώστε η ενέργεια να καταστεί καταλύτης συνεργασίας και ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού».

 

*Twitter: @JohnPikpas

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή