Ο ΟΗΕ, οι υποψήφιοι και οι φουστανέλες

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Διαχρονικά είναι αστείος ο τρόπος που η ε/κ πλευρά διαχειρίζεται τους απεσταλμένους του ΟΗΕ στην Κύπρο. Στη χώρα μας υπηρέτησαν συνολικά 27

Διαχρονικά είναι αστείος ο τρόπος που η ε/κ πλευρά διαχειρίζεται τους απεσταλμένους του ΟΗΕ στην Κύπρο. Στη χώρα μας υπηρέτησαν συνολικά 27 ειδικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταγγέλθηκαν είτε ως μη αντικειμενικοί είτε ως πράκτορες των Τούρκων. Το οξύμωρο είναι ότι την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εμείς τη ζητήσαμε από το 1964, εμείς την επιδιώκουμε από τότε και επιπλέον σχεδόν σε ποσοστό 50% εμείς τη χρηματοδοτούμε.

Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω σημαντικών περικοπών και κυρίως λόγω αιματηρών συγκρούσεων σε άλλα μέρη του πλανήτη, δείχνουν μια διάθεση απεμπλοκής από την Κύπρο. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών ότι σε περιοχές που δρουν για πολλά χρόνια ειρηνευτικές αποστολές (Legacy Missions) τα προβλήματα δεν λύνονται, απεναντίας παγιώνονται, αφού οι πρωταγωνιστές των συγκρούσεων βολεύονται με το status quo και σταματούν να προσπαθούν.

Η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Έθνη, διότι περί αυτού πρόκειται, και μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, έρχεται να στείλει ακόμα ένα μήνυμα. Ότι οι Ε/Κ πλέον δεν εμπιστεύονται την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο. Αυτό συνάγεται μέσα από την επιστολή του Ελλαδίτη ΥΠΕΞ Κοτζιά στον γ.γ. του ΟΗΕ στο πλαίσιο της οποίας αποκάλεσε τον εκπρόσωπό του στην Κύπρο «λομπίστα των Τούρκων». Μια επιστολή η οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη απεστάλη σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Κύπρου. Για να ακολουθήσει προς επίρρωση τούτων και δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πριν από μερικές μέρες ότι ο κ. Άιντε δεν είναι αντικειμενικός και ότι περίπου συμπορεύεται με τις τουρκικές θέσεις. Ο γ.γ. του ΟΗΕ και στις δύο περιπτώσεις απάντησε με δήλωση ότι εμπιστεύεται τον εκπρόσωπό του στην Κύπρο στον ύψιστο βαθμό. Ούτε τον αντικατέστησε ούτε δέχθηκε τους χαρακτηρισμούς του ελλαδικού ΥΠΕΞ και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κρίση

Μιλούμε λοιπόν για ευθεία κρίση στις σχέσεις μας με τον ΟΗΕ, παρότι κάποιοι, μάλλον αφελώς, θεωρούν ότι μπορούν να διαχωρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ από τα άτομα που τη διεκπεραιώνουν. Εξάλλου η προϊστορία μας δεν αποτελεί ποσώς έξωθεν καλή μαρτυρία, αφού και οι δύο τελευταίοι προκάτοχοι του κύριου Άιντε, τουτέστιν οι Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο Αλβάρο ντε Σότο, αντιμετωπίσθηκαν επίσης ως εχθροί. Εν ολίγοις κάποιοι στην Κύπρο διαπράττουν συστηματικά μια τεράστια ανοησία αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν:

  • Πρώτον ότι τα άτομα αυτά δεν έρχονται στην Κύπρο για να κάνουν του κεφαλιού τους αλλά βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με τον εκάστοτε γενικό γραμματέα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Δεύτερον οι διπλωμάτες αυτοί έρχονται στην Κύπρο για να βοηθήσουν στην επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος το οποίο έχει κουράσει τη διεθνή κοινότητα. Προφανώς δεν έρχονται για να λειτουργήσουν ως δικηγόροι των Ε/Κ, ούτε θεωρούν ότι οι Ε/Κ έχουν 100% δίκαιο και οι Τ/Κ 100% άδικο. Είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν κατά τρόπο που θα ενοχλήσουν και τις δύο πλευρές, όταν κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο.
  • Τέλος τα Ηνωμένα Έθνη δεν συμμερίζονται την άποψή μας ότι η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο είναι κάτι σαν την group 4, η οποία έχει συμβόλαιο να μας παρέχει ασφάλεια. Ότι δηλαδή βρίσκεται εδώ για να προστατεύει το 64% της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μπορούν οι Ε/Κ να ξεχνούν το ψήφισμα 186 του 1964. Διά του οποίου ήρθε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός αλλά και υπό έναν άλλο όρο: Ότι σε ένα λογικό χρονικό διάστημα οι Τ/Κ θα επιστρέψουν στα όργανα και τους θεσμούς της ΚΔ.

Εν κατακλείδι στην περίπτωση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε ουδείς διεθνώς θα αποδεχθεί ότι θα παίξει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου των Ε/Κ. Απεναντίας ο κ. Αιντε είναι ο εντεταλμένος διπλωμάτης του ΟΗΕ, ο οποίος θα μπορούσε να καταγράψει στην έκθεσή του τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και αν χρειαζόταν θα μπορούσε να καταλογίσει ευθύνες για το αδιέξοδο, όπως έκαναν κάποιοι προκάτοχοί του. Δυστυχώς όμως για μας ούτε το παιχνίδι του blame game δεν μπορούμε να παίξουμε, αφού τα Ηνωμένα Έθνη δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Όπως ξεκαθάρισε στο μήνυμα που μετέφερε στους δύο ηγέτες ο κ. Άιντε από τη Νέα Υόρκη, οι συνομιλίες είναι πλέον κυπριακής ιδιοκτησίας. Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την ποιότητα της διαπραγμάτευσης στην Κύπρο αλλά την ίδια στιγμή κανένας δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε κρίσεις και επικρίσεις.

To blame game εξάλλου που επιδιώκουν κάποιοι Ε/Κ για να «γωνιάσουν» την Τουρκία θεωρείται πλέον μια παρωχημένη τακτική. Από το 1974 λόγω Ραούφ Ντενκτάς καταφέρναμε να τη βγάζουμε καθαρή με τα Ηνωμένα Έθνη, διότι η τουρκική πλευρά προέβαλλε απαράδεκτες θέσεις με αποκορύφωμα την έκθεση καταπέλτη εναντίον της τουρκικής πλευράς επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου. Απ' εκεί και πέρα βέβαια το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών δεν μας βγήκε καθόλου, αφού οι Τούρκοι προσαρμόστηκαν πλήρως ακόμα και στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου. Το 2004 άλλαξαν πλήρως οι ισορροπίες διά της θετικής ψήφου των Τ/Κ στο σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από τους Ε/Κ. Το τίμημα του 2004 το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποχρεώθηκε να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Υποχρεώθηκε να συνάψει τη συμφωνία της πράσινης γραμμής επιτρέποντας στους Τ/Κ να εμπορεύονται τα προϊόντα που καλλιεργούσαν στις κατεχόμενες περιουσίες των Ε/Κ. Υποχρεώθηκε να εκδώσει διαβατήρια και ταυτότητες στους Τ/Κ προ του κινδύνου να αναγνωρισθούν τα κατεχόμενα. Το 2009 διά της απόφασης του ΕΔΑΔ οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να προσφεύγουν στην τ/κ επιτροπή περιουσιών για να διεκδικούν τις περιουσίες τους, ενώ η ε/κ αλαζονεία τσαλακώθηκε με το μνημόνιο του 2012 και το κούρεμα του 2013. Η ΕΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση επέδειξε πρωτόγνωρη σκληρότητα, στη βάση της οποίας εδραζόταν η αποδοχή του επιχειρήματος των Τ/Κ ότι οι Ε/Κ όσο αισθάνονται ιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευημερούν δεν θα συγκατανεύσουν ποτέ σε λύση. Έτσι για 10 δις το 2013 καταστράφηκαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και η οικονομία της, ενώ η στάση της ΕΕ απέναντι στα 300 δις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και το 1 τρις της Ισπανίας ήταν εντελώς διαφορετική.

Τι θα προκύψει από μια νέα αποτυχία; Τίποτε δραματικό και απτό πιστεύω. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να πορεύεται με πολύ περισσότερο αδιέξοδο εθνικισμό και αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, αφού κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για σοβαρές επενδύσεις σε ένα γεωπολιτικά ρευστό πεδίο. Οι Τ/Κ θα συνεχίσουν να ενσωματώνονται στην Τουρκία με μεσοπρόθεσμο στόχο την ταϊβανοποίηση των κατεχομένων και τη σταδιακή δημιουργία ενός αναγνωρισμένου κρατιδίου το οποίο θα αποτελεί προτεκτοράτο της Τουρκίας. Η Τουρκία, κατέχοντας το 37% του εδάφους της Κύπρου, δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται. Από τη στιγμή που οι Ε/Κ δεν ρισκάρουν να της βάλουν στα πόδια της ένα τεράστιο μέγεθος που λέγεται ΕΕ, για να ανακατέψουν την τράπουλα, γιατί να ανησυχεί; Από τη στιγμή που εμείς αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία για να τα βάζουμε με τα Ηνωμένα Έθνη και όχι με την κατοχή, γιατί να υποχρεωθεί να κάνει κινήσεις; Το επόμενο λάθος των Ε/κ εξάλλου θα της δώσει σε λίγα χρόνια νέα πλεονεκτήματα. Φροντίζει για αυτό ο Αναστασιάδης, ο οποίος συγκεκαμένος από πατριωτικό οίστρο γυροφέρνει με λευκή φουστανέλα στην έπαυλή του στα Μεσοβούνια της Λεμεσού. Θα φροντίσει ο Νικόλας με το ΕΛΑΜ, οι οποίοι στο πλαίσιο του plan B θα συνευρίσκονται μία φορά τον μήνα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας να ρίχνουν πέτρες στα κατοχικά στρατεύματα, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας σταθερός σε αξίες θα προτείνει ως λύση την προπώληση φυσικού αερίου το οποίο δεν έχουμε για να κάνουμε αντικατοχικό αγώνα. Εν ολίγοις μας έχουν μάθει πολύ καλά οι Τούρκοι, οπότε από τη στιγμή που δεν κάνουμε τίποτα να αμφισβητήσουμε το status quo του 1974, γιατί αυτοί να το διαταράξουν;

Έχουμε εναλλακτική επιλογή;

Στην χώρα μας τη στιγμή αυτή που μιλούμε έχουμε διάφορους υποψήφιους για τις Προεδρικές οι οποίοι παρότι διαφορετικών γενεών, έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι παλαιάς κοπής πολιτικοί. Βρίσκονται σε πλήρη διαπλοκή με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας, οπότε θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία σαν μια αγελάδα που δικαιούνται προνομιακά να αρμέγουν, φοβούνται τους Τούρκους, θεωρούν τους Τ/κ κατώτερους τους, δεν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα κράτος δικαίου και πιστεύουν ότι οι Ε/κ είναι χαζοί διότι μπορούν να τους ψηφίζουν στον αιώνα τον άπαντα πουλώντας τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όσοι δεν γνωρίζετε τί είναι τα «φύκια» έχω να πω το εξής: Είναι το ΕΕΕ των 500 ευρώ. Είναι οι μισθοί των 700 ευρώ. Είναι η έλλειψη ενός σχεδίου υγείας, είναι η έλλειψη ενός σοβαρού κράτους το οποίο κυνηγά την υπερωρία ενός νοσηλευτή και ανέχεται να του κλέβουν 10 δις κάποιοι τραπεζίτες λόγω του ότι κάποιοι πολιτικοί έχουν λαδωθεί φθηνά με μερικά εκατ ευρώ από μια κάποια εταιρεία Focus!

Η ελπίδα μας λοιπόν είναι να οδεύσουμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές με έναν υποψήφιο που μπορεί να δει μπροστά. Κυρίως αν δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα μας αναγκάσει να δούμε συνολικότερα την Κύπρο, οφείλουμε να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε. Αυτό σημαίνει περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερη διαπλοκή. Σημαίνει ακόμα ένα πραγματικό plan B στο Κυπριακό που δεν θα σημαίνει πετροπόλεμο, αλλά αν μη τι άλλο διασφάλιση της ειρήνης. Σημαίνει τέλος ότι πρέπει να σηκωθούμε από την καρέκλα μας και να ψηφίσουμε αυτή τη φορά εναλλακτικά. 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή