Ο Νίκος που ξεπέρασε τον Τάσσο

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Για 10 μέρες στο Κραν Μοντανά είδατε κάποιον από τους πρωταγωνιστές να δίνει την πραγματική μάχη που απαιτείται για επίτευξη λύσης του Κυπριακού;

Για 10 μέρες στο Κραν Μοντανά είδατε κάποιον από τους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων να δίνει την πραγματική μάχη που απαιτείται για επίτευξη λύσης του Κυπριακού; Για να αντιληφθείτε τι εννοώ, θα επεκτείνω τον χρονικό ορίζοντα του ερωτήματός μου. Τους τελευταίους 7 μήνες, δηλαδή από το Μοντ Πελεράν 1 έως και το Κραν Μοντανά, είδατε τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις να εργάζονται με πάθος, με θετικό μυαλό και δημιουργικότητα για λύση του Κυπριακού;  

Εκτός κι αν παρακολουθούσα άλλο σίριαλ, η εντύπωση που αποκόμισα ήταν μια διαπραγμάτευση με στόχο το blame game. Μια διαπραγμάτευση κακόπιστη, καχύποπτη και κυρίως αντιπαραγωγική.

  • Πήγαμε στο Μοντ Πελεράν 1 τον Νοέμβριο του 2016 για να πάρουμε χάρτη και ο Πρόεδρός μας την κοπάνησε για να διαβουλευθεί με το Εθνικό Συμβούλιο, την Ελλάδα κ.λπ.
  • Πήγαμε στο Μοντ Πελεράν 2 και συζητούσαμε ένα Σαββατοκύριακο το non paper του Κοτζιά. Το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Ακιντζί δεν μπορούσε να συνομιλήσει διότι έβλεπε τον αγώνα της Φενερμπαχτσέ.
  • Πήγαμε στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017. Εκεί ο Τσαβούσογλου βιαζόταν να φύγει και ο Κοτζιάς δήλωνε ανέτοιμος να διαβουλευθεί.
  • Τον Φεβρουάριο μπήκαμε στη γελοιότητα της ψήφισης του κανονισμού του ΕΛΑΜ για το δημοψήφισμα του 1950 και εκεί χρειάστηκε και ο κ. Ακιντζί να δείξει τον νουν του, απέχοντας από τις διαπραγματεύσεις για 2 μήνες μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα. Ο Νίκος Αναστασιάδης όλο αυτό το διάστημα έκανε την πάπια παριστάνοντας τον τοποτηρητή του Κυπριακού Συντάγματος, ζητώντας γνωματεύσεις από το Ανώτατο. Μιλάμε για το ίδιο Σύνταγμα το οποίο όλοι τους, άμα τους συμφέρει, κάνουν τρυπητήρι.  

Ποιοι ήθελαν;

Οι μόνοι που πραγματικά φαινόταν να ενδιαφέρονται  για συνέχιση της διαδικασίας και τη λύση ήταν, κατά πώς φάνηκε σήμερα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Στην κυριολεξία αυτοί έσυραν τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου και εκεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού εγγράφου. Επρόκειτο για ένα χαρτί επί του οποίου θα αποφασιζόταν η διαδικασία συζήτησης των θεμάτων που απέμειναν προς συζήτηση. Βασικά αυτό που έπρεπε να συζητηθεί ήταν το καθεστώς της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Φρύαξαν οι τιτανοτεράστιοι ηγέτες μας γιατί τους την έφερε ο Άιντε και τους πήγε στη Νέα Υόρκη. Και άρχισαν τα όργανα. Ο ψυχρός Νορβηγός, ο άσχετος, ο τζιτζιφιόγκος. Είπαν και άλλα: Όπως ότι ο Άιντε ήθελε να λύσει το Κυπριακό για να επωφεληθεί διότι τον Σεπτέμβριο στη Νορβηγία θα τρέξει στις εκλογές. Και έτσι να είναι τα πράγματα, η ερώτηση παραμένει αναπάντητη: Εμείς δεν είναι που θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό; Βιάζεται να το λύσει ο Άιντε για να κερδίσει τις εκλογές στη Νορβηγία, οπότε εμείς για να μην κερδίσει δεν πρέπει να το λύσουμε; 

Τελικά δεν κατάφεραν οι τεράστιοι ηγέτες αυτής της χώρας να συμφωνήσουν σε δυο κόλλες χαρτί πώς θα συζητήσουν! Γιατί άραγε; Είτε διότι είναι ανόητοι και αγράμματοι ή διότι όπως λέει και ο λαός «όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο πέντε μέρες κοσσινίζει». Διαλέγετε και παίρνετε.

Στο Κραν Μοντανά

Τελικά μαζεύτηκαν στις 28 Ιουνίου όλοι στο Κραν Μοντανά με το ζόρι. Χωρίς κοινό έγγραφο, χωρίς μπούσουλα, χωρίς αποφασιστικότητα. Συζητούσαν περί ανέμων και υδάτων για πέντε μέρες μέχρι που εδέησε να μεταβεί στην περιοχή ο Γκουτέρες. Ήταν σαφές ότι ο Άιντε δεν μπορούσε να τους φέρει κοντά, αφού τον έκαναν τον άνθρωπο για να τον κλαιν οι ρέγγες των φιόρδ της Νορβηγίας.

Ο Γκουτέρες ως νότιος, που καταλαβαίνει τους Κυπραίους, έθεσε επί τάπητος ένα πλαίσιο λύσης την Παρασκευή και κάλεσε τους ηγέτες μας και τις εγγυήτριες να το συζητήσουν τη Δευτέρα. Βεβαίως τη Δευτέρα στο τραπέζι αντί ένα πλαίσιο Γκουτέρες είχαμε τρία. Ένα ο Άιντε, ένα ο Ακιντζί και ένα ο Αναστασιάδης. Φτου ξανά από την αρχή. Μέχρι να ξανάρθει ο Γκουτέρες την Πέμπτη, για να καταλάβει ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι δεν μπαίνουν σε πλαίσια.    

Ευθύνες

Ο Νίκος Αναστασιάδης όλη αυτή τη γελοιότητα των τελευταίων επτά μηνών επιχείρησε να την εκμηδενίσει με μια ομολογουμένως έξυπνη επικοινωνιακή πρόταση της τελευταίας στιγμής. Έδωσε μέσα από την πρότασή του σχεδόν τα πάντα στους Τ/Κ και επιχείρησε να ξεφορτωθεί την Τουρκία από την Κύπρο (εγγυήσεις - επεμβατικά δικαιώματα) με ένα καταληκτικό χρονοδιάγραμμα για να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Μακάρι αυτό να ήταν εφικτό. Επειδή όμως ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε χαζός είναι ούτε άσχετος με το Κυπριακό, είμαι σίγουρος ότι γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι η πρόταση αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή. Θυμίζουμε ότι το 2004 ο Νίκος Αναστασιάδης έβγαζε πύρινους λόγους για να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν 5 το οποίο προνοούσε παραμονή στρατευμάτων για 12 χρόνια και διατήρηση των Συνθηκών Εγγυήσεων του 1960. Προχθές στο Κραν Μοντανά ήθελε προφανώς να ξεπεράσει τον εαυτό του και κυρίως τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε διεκδικητικότητα. Το έκανε για να αποστομώσει τον αντίπαλό του Νικόλα Παπαδόπουλο και γιατί νόμιζε ότι θα φορτώσει την ευθύνη στην Τουρκία και ότι θα έρθει στην Κύπρο για να κερδίσει άνετα τις προεδρικές εκλογές. Με αυτή την κίνηση μάλλον θα κερδίσει πολλούς πόντους ανάμεσα στους Κυπρίους. Σε αυτό τον βοηθά και η σκληρή και απαράδεκτη διαπραγμάτευση της Τουρκίας, η οποία ωστόσο δεν έχει να χάσει τίποτα από τη μη λύση. Γι' αυτό και ο Ερντογάν δεν έπαιξε. Η Τουρκία προσήλθε στο τραπέζι με σκοπό να κερδίσουν οι Τ/Κ την πολιτική τους ισότητα, αλλά και να καθορίσει και η ίδια τη νέα της σχέση με την ομόσπονδη Κύπρο. Εμείς αντί να επικεντρωθούμε στρατηγικά στον μηχανισμό ασφαλούς εφαρμογής της λύσης, εξοβελίζοντας από το τραπέζι τις Συνθήκες του 1960, απαντήσαμε με ατάκες και τακτικισμούς του τύπου μηδενικές εγγυήσεις και στρατεύματα. Δεν επενδύσαμε στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο τερμάτιζε τις εγγυήσεις και τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα.  Κολλήσαμε στους 650 Τούρκους στρατιώτες που ήθελε η Τουρκία να παραμείνουν, ξεχνώντας ότι θα παρέμεναν και 950 Έλληνες στρατιώτες. 

Μετά από 43 χρόνια εισβολής και κατοχής του 37% της Κύπρου νομίζω ότι μπορούμε να σκεφτούμε κάτι πιο δημιουργικό. Ίσως βέβαια να μην έχουμε ποτέ ξανά την ευκαιρία για τέτοιο προβληματισμό. Πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν έχουμε σοβαρούς ηγέτες γιατί δεν είμαστε όλοι εμείς σοβαροί και υπεύθυνοι πολίτες. Οπότε ας το έχουμε και αυτό υπόψη:  Ίσως προχθές στο Κραν Μοντανά, παραδώσαμε το 37% του εδάφους της Κύπρου και τους Τουρκοκύπριους για πάντα στην Τουρκία. 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή