Ο Νικόλας υπερείχε όλων στις μετρήσεις - Συνέντευξη Θεοχάρους στον «Π»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Ελένη Θεοχάρους εξηγεί στον «Π» γιατί άφησε κατά μέρος τις δικές τις φιλοδοξίες, για να στηρίξει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είναι πεπεισμένη πως η επιλογή Νικόλα Παπαδόπουλου ως μοναδικού υποψηφίου των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου είναι η πλέον ενδεδειγμένη, όπως κατέδειξαν οι έρευνες και μετρήσεις. Εξηγεί γατί επιμένει στον όρο «πατριωτικός χώρος» και γιατί το 2013 στήριξε Αναστασιάδη. Τέλος, ξεκαθαρίζει γιατί θεωρεί αυτονόητο πως η Αλληλεγγύη θα μετέχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής Νικόλα Παπαδόπουλου.

 

Έντιμος και εκλέξιμος

Ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου προσφορότερη από μια ενδεχόμενη δική σας;

Το ζήτημα ενός και μόνο υποψηφίου του πατριωτικού χώρου αφορά μια συλλογική προσπάθεια και απαιτεί σύμπνοια στη λήψη αποφάσεων για να απαλλαγεί ο τόπος από μια κακή διακυβέρνηση και από τις αναποτελεσματικές, ουτοπικές και ανακόλουθες πολιτικές της στο Κυπριακό. Είχαν τεθεί πολλά κριτήρια επιλογής του υποψηφίου, όπως για παράδειγμα η εντιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η εκλεξιμότητα. Έγιναν πολλές μετρήσεις, δημοσκοπήσεις, επιστημονικές αναλύσεις. Βάσει όλων των ερευνών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπερείχε και εμού και του Γιώργου Λιλλήκα σε εκλεξιμότητα. Ο Νικόλας, και έντιμος είναι και ικανότητες έχει και ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος του «ενδιάμεσου χώρου», ενώ ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών. Γιατί να μην ηγηθεί αυτός της όλης προσπάθειας, πρώτος μεταξύ ίσων στη βάση κοινού προγράμματος διακυβέρνησης, για να αλλάξουμε τη χώρα; Δεν θα μπορούσα να αφήσω την πικρία που φυσιολογικά αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος σε ανάλογες περιπτώσεις και την απογοήτευσή μου να με παρεμποδίσουν από το να πράξω το σωστό.

 

 

Στελέχη κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θεωρούν πως πριν υπάρξει κατάληξη στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου θα έπρεπε να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο πρόγραμμα. Δεν το θεωρείται λογικό;

Απολύτως, και γι’ αυτό υπάρχει έγγραφο γενικών κατευθυντηρίων γραμμών που περιλαμβάνει την ταυτότητα θέσεων. Μην ξεχνάτε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι ηγέτες των πέντε κομμάτων υφίστανται έναν ανηλεή πόλεμο κοινό για όλους εξαιτίας των κοινών τους θέσεων που θεωρούνται «απορριπτικές». Ίσως εγώ να στοχοποιήθηκα περισσότερο, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Πάντως, είναι οι κοινές μας θέσεις που ενοχλούσαν και η κοινή πορεία. Και όλοι αγωνιζόμαστε με πάθος για μια καλή λύση. Δεν θα δώσουμε τώρα διαπιστευτήρια, ούτε εντιμότητας ούτε ταυτότητας απόψεων. Ούτε θα βάλουμε νερό στο κρασί μας. Οι μεθοδεύσεις, οι πρακτικές και οι βασικές αρχές του προγράμματος θα ολοκληρωθούν σύντομα και οι πολιτικές μας θέσεις ανελύθησαν εμπεριστατωμένα στις δημόσιες διαβουλεύσεις που έγιναν. Το πλαίσιο βασικών αρχών βρίσκεται στα χέρια όλων των αρχηγών και τυγχάνει επεξεργασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επιμέρους τοποθετήσεις των κομμάτων. Αν κάποιος μελετούσε σοβαρά όλα όσα έχουμε πει κατά καιρούς θα έβλεπε περίοπτη τη στρατηγική μας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Νομίζουν ότι θα εξουθενώσουν τον πατριωτικό χώρο με τη φράση «πέστε μας εσείς τι θα κάνετε».

Βεβαίως αν οι θέσεις μας ήσαν ταυτόσημες σε όλα δεν θα είμασταν πέντε κόμματα αλλά ένα ή δύο. Το πρόγραμμα θα δοθεί στον λαό και δεν νομίζω ότι θα επιμένουμε σε μεμψιμοιρίες, που είναι άλλωστε συνηθισμένες σε ανάλογες περιπτώσεις. Κι εγώ ακούω μέλη της Αλληλεγγύης να μου λένε ή εσένα ή κανέναν, αλλά δεν νομίζω ότι αυτές είναι οι τελικές τους θέσεις. Εδώ οι νυν συγκυβερνώντες πιστεύουν ότι θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τον Ερντογάν, δεν θα μπορέσουμε εμείς να βρούμε κοινό τόπο;

 

 

Πατριωτικός χώρος, διαστροφική λύση

Θεωρείτε ορθή την επιμονή σας σε «πατριωτικό χώρο»; Κάτι τέτοιο καθιστά τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αντιπατριωτικούς πολιτικούς χώρους;

Μα πόσες φορές μέχρι τώρα τα κόμματα αυτά χρησιμοποίησαν όρους όπως εθνικόφρονες, πατριωτικό μέτωπο, πατριωτικές δυνάμεις κ.λπ.; Γιατί τώρα ενοχλούνται; Πόσες φορές το ΑΚΕΛ μίλησε για πατριωτικές δυνάμεις εξαιρώντας τον ΔΗΣΥ και ο ΔΗΣΥ για εθνικόφρονα παράταξη εξαιρώντας όλους τους άλλους; Το έχω πει και άλλες φορές και θα το επαναλάβω για όσους δεν καταλαβαίνουν: Η λύση που δρομολογείται δεν είναι πατριωτική. Είναι καταστροφική για τον Ελληνισμό του νησιού, είναι διαστροφική και για τους Τουρκοκύπριους, που θα τους αφανίσει. Όσοι δεν αποδέχονται αυτή την καταστροφική λύση, όσοι δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία και την κατάργηση της αρχής «ένας άνθρωπος- μια ψήφος», όσοι δεν αποδέχονται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, τη διατήρηση των εγγυήσεων, τη διακυβέρνηση του τόπου από τη μειοψηφία – που θυμίζει Απαρτχάιντ, Χούτου-Τούτσι κ.λπ., όσοι επιδιώκουν δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και να παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας και της προοπτικής στον λαό, όσοι θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους με πλήρη δικαιώματα και περηφάνεια, ανήκουν στον πατριωτικό χώρο. Όσοι δεν ντελαλίζουν ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις επιδιώξεις του Ερντογάν, ανήκουν στον πατριωτικό χώρο. Για τους άλλους, δεν βάζω ταμπέλα.

Συμβαίνει όμως και τούτο: όσοι τώρα ενοχλούνται για τον όρο «πατριωτικός χώρος», τάχα ενοχλούνται και από τις σκληρές, αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες θέσεις Ακιντζί. Αλλά όταν ήσαν στην έκσταση του Μεσσιανισμού των Ερντογάν και Ακιντζί, όταν ζούσαν την παραίσθηση της επικείμενης λύσης, άλλα έλεγαν.

Εσείς θεωρείτε πατριωτικό να αλλάζουμε τους νόμους του κράτους επειδή το επιβάλλει η Τουρκία;

 

 

Το ΔΗΚΟ δεν έχει αποκηρύξει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως έχουν πράξει η Αλληλεγγύη, η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών. Δεν νομίζετε ότι κάποιος θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του για να συναντηθείτε σε μια κοινή βάση ως προς τη μορφή της λύσης;

Τη ΔΔΟ την «εκτέλεσε» ο Ντενκτάς το 1983 και την έθαψαν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Στα πλαίσια της τελευταίας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού έδωσαν σχεδόν τα πάντα στον Ακιντζί και δεν πέτυχαν να νεκραναστήσουν τη ΔΔΟ. Αυτό το πράμα που συζητιέται τώρα ως μορφή λύσης, ούτε διζωνική είναι ούτε ομοσπονδία. Είναι η μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό βιλαέτι. Ωστόσο, παραμένει στη ζωή η Κυπριακή Δημοκρατία ως μόνο αναγνωρισμένο κράτος στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Η επιμονή στην ομοσπονδία και η πρακτική των υποχωρήσεων απέτυχαν οικτρά. Αποδείχθηκαν ουτοπία. Στόχος δεν είναι να φτιάξουμε με τη λύση κράτος χειρότερο αλλά καλύτερο από εκείνο της Ζυρίχης.

 

Άλλα υποσχέθηκε, άλλα έκανε

Είναι εύλογο να σας ρωτήσει κάποιος γιατί το 2013 στηρίξατε τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είχε τις ίδιες απόψεις για το Κυπριακό και σήμερα θεωρείτε πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί περίπου με εθνική καταστροφή.

Το 2013 κατέθεσα τις απόψεις που μόλις σας εξέθεσα στο Ανώτατο Συμβούλιο προκειμένου να λάβω το χρίσμα της υποψηφίας Προέδρου. Απέτυχα. Έκτοτε, οι θέσεις μου δεν έχουν αλλάξει, και πάντα προσπαθούσα να πιέσω προς την ορθή, κατ’ εμέ, κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύθηκε δημόσια ότι δεν θα φέρει σχέδιο ανάλογο του σχεδίου Ανάν ενώπιον του λαού, δεσμεύθηκε ακόμη εγγράφως για το ίδιο θέμα προς το ΔΗΚΟ και συνεπώς με έπεισε ότι θα ακολουθούσε άλλη πολιτική. Γι' αυτό τον στήριξα.

 

 

Θα είμαστε στην κυβέρνηση

Αν τελικώς ο κ. Λιλλήκας επιμείνει στην υποψηφιότητά του, πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα για τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου να περάσει στον δεύτερο γύρο;

Ελπίζω ότι ο κύριος Λιλλήκας, παρά την πίκρα που αισθάνεται, θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα συμπορευτεί με τον πατριωτικό χώρο. Γιατί εκεί ανήκει, γιατί είναι πατριώτης. Σίγουρα ο υποψήφιός μας θα είναι στον δεύτερο γύρο.

 

 

Η Αλληλεγγύη σε περίπτωση εκλογής του Νικόλα Παπαδόπουλου θα διεκδικήσει συμμετοχή στην κυβέρνηση;

Η διακυβέρνηση της χώρας είναι η συνταγματική και μη κομματική, μη προσωπική διαδικασία άσκησης χρηστής διοίκησης προς το συμφέρον του λαού και του κράτους. Με αυτή την έννοια, βεβαίως και θα μετάσχουμε στην κυβέρνηση για την αλλαγή.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα στη Λόφου αποκτά το ΤΕΠΑΚ

Πολίτης News, 20:03 (τελευταία ενημέρωση 20:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ολομέλεια τροποποίησε το νόμο για τους ΣΥΟΠ

Πολίτης News, 19:25 (τελευταία ενημέρωση 19:25)

Επιστροφή
στην αρχή