Ο Ναμί στον Π, για τη συναλλαγματική κρίση και την απάντηση για το ΦΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Συμφωνώ ότι παίζουμε τις καθυστερήσεις στο Κυπριακό... στόχος των Τ/Κ είναι να κτίσουμε μια οικονομία που να μην χρειάζεται ενίσχυση από την Τουρκία»

Τα μέτρα με τα οποία η τ/κ «κυβέρνηση» επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία αποτελούν μέρος της προσπάθειας των Τ/Κ να εξορθολογίσουν -και αυτοί- την οικονομία τους, εξηγεί μεταξύ άλλων ο «υπουργός» ενέργειας και οικονομίας Οζντίλ Ναμί.

Ο τέως διαπραγματευτής των Τ/Κ απαντά ακόμα στις φωνές για υιοθέτηση του ευρώ στα κατεχόμενα, εκτιμώντας πως πιο ρεαλιστική λύση είναι η οικονομική συνεργασία των κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι απαραίτητη ακόμα και χωρίς να υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ναμί επαναλαμβάνει τη θέση της τ/κ πλευράς για ανάγκη από κοινού διαβούλευσης των δύο κοινοτήτων για το θέμα του φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για μεθοδολογία ανάλογη με αυτή της ad hoc επιτροπής για προετοιμασία των κατεχομένων να εφαρμόσουν τα πρότυπα της ΕΕ.

Αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για το πώς θα απαντήσει η Τουρκία στις γεωτρήσεις της Exxon, περιορίστηκε να πει πως οι αντιδράσεις θα είναι ανάλογες και επέμεινε πως στόχος δεν είναι η δημιουργία έντασης.

Τέλος στο Κυπριακό ανέφερε πως δεν αρκεί πλέον η πρόθεση της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν, αλλά ότι πρέπει να δεσμευτεί πως θα μπει σε μια διαδικασία η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

 

 

Έχετε λάβει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα στην προσπάθεια να βελτιώσετε την κατάσταση για τους Τ/Κ πολίτες. Μακροπρόθεσμα, πώς μπορείτε να αποφύγετε μελλοντικά επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία.

Βραχυπρόθεσμα εφαρμόζουμε κάποια μέτρα που μειώνουν τη φορολογία η οποία επηρεάζει άμεσα την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε αγαθά όπως τα τρόφιμα. Μειώνουμε τη φορολογία στα καύσιμα και λάβαμε κάποια μέτρα για να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του ηλεκτρισμού, αυξάνοντας παράλληλα ως αντιστάθμισμα τη φορολογία σε τομείς όπως τα καζίνα και στην αγορά περιουσίας από ξένους.

Αυτό όμως που χρειάζεται μακροπρόθεσμα είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός, καθώς και του ενεργειακού τομέα ώστε να μπορούν οι τιμές του ηλεκτρισμού να προσεγγίσουν αυτές της Τουρκίας. Υπάρχουν φυσικά και άλλα μακροπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν όπως η επένδυση στην τεχνολογία και η αναδιοργάνωση του συστήματος επιδομάτων.

Η κυβέρνηση είχε επιδοτήσει συγκεκριμένους τομείς όταν ακόμα βρίσκονταν στα πρώτα τους στάδια, όμως τώρα πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι για το πώς αξιοποιούμε αυτά τα κονδύλια. Για παράδειγμα ο τομέας της εκπαίδευσης εξαιρείτο από πολλούς φόρους, όμως σήμερα έχει ωριμάσει και είναι αυτόνομα βιώσιμος. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον τουρισμό, όπως και για τη γεωργία η οποία είναι ένας από τους τομείς που λαμβάνει τη μεγαλύτερη επιδότηση.

Καμία αλλαγή βέβαια δεν θα είναι εύκολη - αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και εσείς στην ε/κ πλευρά.

 

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα ωστόσο, πώς θα τον μεταρρυθμίσετε μειώνοντας το τεράστιο μέγεθός του αν δεν δημιουργήσετε πρώτα ευκαιρίες για θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα;

Νομίζω πως αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Βάλαμε οροφή στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να προσληφθούν στην κυβέρνηση κάθε χρόνο, και αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτός είναι ίσος με αυτόν των ατόμων που αφυπηρετούν ή φεύγουν από το δημόσιο.

Έχει πλέον εμπεδωθεί η αντίληψη μεταξύ των Τ/Κ πως δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Γι' αυτό στόχος είναι να υπάρξει ένα θετικό κλίμα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Κατ’ αρχήν έχουμε λύσει το υδατικό μας πρόβλημα το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της γεωργίας. Το νερό από την Τουρκία έχει φτάσει και πλέον ολοκληρώνουμε τις υποδομές για να το διαθέσουμε.

 

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι επικρίσεις όμως πως εκ των πραγμάτων το νερό από την Τουρκία είναι πολύ ακριβή επιλογή για τους αγρότες και τις τοπικές αρχές.

Φυσικά δεν είναι φτηνό, όμως θα ήταν μεγαλύτερο το κόστος στην οικονομία αν δεν το είχαμε. Γι' αυτό εργαζόμαστε στο να διανεμηθεί σωστά ώστε να μπορούν να παραχθούν προϊόντα με υψηλή επιπρόσθετη αξία που να μπορούν να εξαχθούν.

Επίσης επενδύουμε στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Ένα από τα πρότζεκτ να είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία και ένα άλλο είναι η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς ξέρουμε πως η εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα μάς καθιστά επιρρεπείς στις αυξήσεις των τιμών.

 

 

Λιγότερα τουρκικά κονδύλια

Με την κατάσταση ως έχει μπορεί η τ/κ οικονομία να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από την τουρκική οικονομική βοήθεια;

Είναι μια ρεαλιστική προοπτική - κατ’ ακρίβεια φέτος τα εσωτερικά μας έσοδα ήταν σχεδόν ίσα με τα έξοδά μας. Το κονδύλι που λαμβάνουμε από την Τουρκία, ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού μας, διαχρονικά έχει μειωθεί.

Όμως η εξάρτηση δεν εναπόκειται στα κονδύλια αλλά σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, οι αερομεταφορές μας, οι τηλεπικοινωνίες, το τραπεζικό σύστημα βασίζονται πλήρως στην Τουρκία. Αυτή η κατάσταση είναι πιο σημαντική από το ποια ποσά μπαίνουν στην τ/κ οικονομία από την Τουρκία.

Τα οικονομικά προγράμματα που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την Τουρκία έχουν στόχο με την πάροδο του χρόνου να δώσουν τέλος στην ανάγκη παροχής κονδυλίων. Δεν αποτελεί πολιτικό στόχο εδώ ή στην Τουρκία να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση. Αντιθέτως, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική οικονομία που να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια.

 

 

Συνεργασία παρά ευρώ

Οι τ/κ συντεχνίες συνδέουν τη σημερινή κατάσταση με το Κυπριακό ή ζητούν όπως οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της ΕΕ στο να δοθεί τέλος στην κρίση;

Όπως είναι γνωστό τόσο η ε/κ πλευρά όσο και η Ελλάδα έχουν το ευρώ αλλά αυτό δεν απέτρεψε την οικονομική κρίση.

 

Δεν αναφέρομαι όμως στο ευρώ ως πανάκεια.

Υπάρχουν βέβαια αυτή που το παρουσιάζουν έτσι. Πέρα από την πολιτική διάσταση, αυτό που χρειάζεται η τ/κ οικονομία είναι τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι ανταγωνιστική.

Φυσικά η χρήση ενός νομίσματος όπως η ΤΛ αφήνει την οικονομία μας ανοιχτή σε σοκ όπως αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως ταυτόχρονα καθιστά την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Βλέπετε τώρα πως υπάρχει αυξημένη κατανάλωση από τον νότο στον βορρά λόγω των τιμών, κάτι που είναι φυσιολογικό. Όπως γινόταν στο παρελθόν όταν οι τιμές ήταν πιο ανταγωνιστικές στον νότο και πολλοί Τ/Κ ψώνιζαν εκεί.

 

Και πάλι όμως αυτό είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Πράγματι, καθώς οι τιμές θα προσαρμοστούν. Δεν ξέρουμε ακόμα στις τιμές ποιων προϊόντων θα υπάρξει εξισορρόπηση, όμως αυτό θα γίνει με την πάροδο του χρόνου.

Η διασύνδεση όμως όλης αυτής της κατάστασης με το Κυπριακό και τον ρόλο της ΕΕ είναι ένα μεγαλύτερο θέμα το οποίο προϋποθέτει την καλή θέληση και τη συνεργασία μεταξύ των πλευρών. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ενέργεια που είναι η αρμοδιότητά μου θα ήθελα να δω τις πλευρές να συνεργάζονται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι που θα έκανε και τις δύο πλευρές πιο ανταγωνιστικές διεθνώς.

Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει μια τέτοια συνεργασία και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, καθώς το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση έχουν παγώσει δεν πρέπει να εμποδίζουν τη συνεννόηση σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών, όπως η διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Μπορούμε ακόμα να βελτιώσουμε τις διαδικασίες στην πράσινη γραμμή για να διευκολύνουμε το εμπόριο. Υπάρχουν προϊόντα και στις δύο πλευρές που μπορούν να πωληθούν στην άλλη, όμως λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και διαδικασιών στα σημεία διέλευσης αυτό δεν συμβαίνει. Η ΕΕ θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε αυτό το θέμα.

 

 

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορεί να κάνει η ΕΕ για το ζήτημα αυτό;

Ο κανονισμός της πράσινης γραμμής έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες και δεν μπορούμε μόνοι να τον αλλάξουμε. Οπότε, για να διευκολύνουμε το εμπόριο μεταξύ των πλευρών η Κομισιόν θα πρέπει να μιλήσει με τις πλευρές, να αναλύσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης και να δει πώς μπορεί να βελτιωθεί.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήρι με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, το οποίο οργάνωσε η Διεθνής Τράπεζα, στο οποίο εντοπίσαμε αυτά τα εμπόδια.

 

 

Την περίοδο κατά την οποία οι διακοινοτικές συνομιλίες δημιουργούσαν καλό κλίμα βλέπαμε τα εμπορικά επιμελητήρια των πλευρών να είναι ιδιαίτερα ενεργά. Πού πήγε όλη αυτή η δραστηριότητα;

Δεν έχω υπόψη μου κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ, αν και ξέρω πως βρίσκονται σε συνεχή διάλογο. Παρ’ όλα αυτά, από μόνοι τους δεν μπορούν να υπερβούν δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με το εμπόριο.

 

 

Μπορούν όμως να γίνουν βήματα χωρίς να περιμένει κανείς την ΕΕ. Πρόσφατα η πλευρά μας ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους στα οδοφράγματα πως επιτρέπεται η αγορά φαρμάκων στην άλλη πλευρά.

Σωστά, πρέπει να κάνουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, όπως το να έχουμε ειδικούς κανονισμούς για αγαθά που δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό της πράσινης γραμμής.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αχρείαστα εμπόδια. Για παράδειγμα, τα εμπορικά μας οχήματα δεν μπορούν να μεταφέρουν προϊόντα από τον βορρά στον νότο. Η ΕΕ προσπάθησε να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση, χωρίς επιτυχία.

Ακόμα, υπάρχουν ψυχολογικά εμπόδια τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν. Ο κόσμος πρέπει να δει πως υπάρχει πολιτική στήριξη για το εμπόριο μεταξύ των κοινοτήτων. Δεν πρέπει να νιώθουν πως όταν αγοράζουν από την άλλη πλευρά κάνουν κάτι λάθος, αλλά να ενθαρρύνονται.

 

 

 

Να μας λάβει υπόψη η ΕΕ

Πώς μπορεί πρακτικά η ε/κ πλευρά να βοηθήσει τους Τ/Κ; Θα μπορούσε για παράδειγμα να μεσολαβήσει για έκτακτη χρηματική βοήθεια από την ΕΕ;

Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όσον αφορά το πώς λαμβάνουμε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Νομίζω όμως και πως η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στις οικονομικές δυσκολίες των Τ/Κ, ειδικά από τη στιγμή που οι Τ/Κ έκαναν ό,τι μπορούσαν για μια ενωμένη Κύπρο, με πιο πρόσφατη τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Ένα πιθανό μέτρο είναι η τεχνική βοήθεια που παρέχεται στους Ε/Κ για υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων στο τομέα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να δοθεί και στους Τ/Κ ώστε να μπορούμε να παράγουμε πιο φτηνή ενέργεια κατά τρόπο φιλικότερο προς το περιβάλλον. Άλλωστε οι ρύποι που παράγουμε σήμερα δεν επηρεάζουν μόνο τους Τ/Κ γιατί δεν σταματούν στην πράσινη γραμμή, αλλά επηρεάζουν όλο το νησί.

Υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνει χωρίς να αγγίζουμε πολιτικές ευαισθησίες. Αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να παγώνουν επειδή δεν γίνονται διαπραγματεύσεις.

 

 

 

 

Η τ/κ πλευρά θα απαντά με ανάλογες κινήσεις, αλλά δεν θέλει ένταση

 

Θέλουμε ευρωπαϊκή, όχι ανατολίτικη προσέγγιση

Στο θέμα της ενέργειας, υπήρξε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται για την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο (σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, πριν την ανακοίνωση για έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας τους επόμενους μήνες). Είναι λοιπόν αναπόφευκτη η ένταση μεταξύ των πλευρών για την ενέργεια;

Δεν λέμε κάτι νέο. Και την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπουργός εξωτερικών, πολιτική μας ήταν πως η τ/κ πλευρά θα απαντά με βήματα αντίστοιχης σοβαρότητας, ταυτόχρονα με αυτές των Ε/Κ. Οι γεωτρήσεις στις οποίες αναφέρεστε βρίσκονται στο προκαταρκτικό στάδιο της διερεύνησης τού κατά πόσο υπάρχει φυσικό αέριο στις συγκεκριμένες περιοχές.

Νομίζω προκαλείται μια αχρείαστη ένταση για το θέμα των υδρογονανθράκων. Αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια κοινή πλατφόρμα στην οποία να ανταλλάζεται πληροφόρηση με μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, δεν θα είχαμε εντάσεις.

Αυτή φυσικά θα ήταν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υιοθετούμε την ανατολίτικη προσέγγιση η οποία, όπως βλέπουμε στην περιοχή μας, παράγει μόνο εντάσεις. Νομίζω πως πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι και να αναγνωρίσουμε πως αν δεν υιοθετήσουμε πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς που να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλα, οι εντάσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Όλα αυτά είναι εφικτά αν μιλάμε μεταξύ μας και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, αν ανταλλάσσουμε πληροφορίες και συνεργαζόμαστε. Η πραγματική πρόκληση είναι να το κάνουμε χωρίς να αγγίζουμε πολιτικές ευαισθησίες. Θυμάμαι πως όταν δημιουργήθηκε η ad hoc επιτροπή για προετοιμασία του βορρά να υιοθετήσει τα πρότυπα της ΕΕ, υπήρχαν πολλές επικρίσεις, ειδικά μεταξύ των Ε/Κ, πως θα έφερνε έμμεση αναγνώριση του βορρά. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Έτσι και όταν οι αστυνομικές δυνάμεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην Πύλα. Πριν δημιουργηθεί ο μηχανισμός οι πλείστοι διαφωνούσαν επικαλούμενοι φόβους για έμμεση αναγνώριση. Ο μηχανισμός τελικά δημιουργήθηκε και λύθηκε το πρόβλημα. Υπήρξε έμμεση αναγνώριση; Όχι, υπήρξαν όμως καλύτερα αποτελέσματα επί του εδάφους.

 

 

Εδώ όμως λέτε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγεται συνήθως. Είναι άλλο οι Τ/Κ να ζητούν συναπόφαση στα ενεργειακά πριν τη λύση, και άλλο να ζητάτε συντονισμό και αλληλενημέρωση.

Αυτός ο τομέας, η διαδικασία λήψης αποφάσεων και ανταλλαγής πληροφοριών, μπορούν να διευθετηθούν μετά που θα ληφθεί η απόφαση να υπάρξει ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς. Τέτοια ερωτήματα άλλωστε τέθηκαν και όταν εργαζόμασταν για την ad hoc επιτροπή.

 

 

Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις και συμφωνίες που γίνονται με ξένες εταιρίες και κυβερνήσεις.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η ΕΕ μιλά μόνο με αναγνωρισμένη κράτη και πως ως εκ τούτου η συνεργασία με την ΕΕ είναι δυσκολότερη από ό,τι ο διάλογος με ιδιωτικές εταιρίες. Όμως το γεγονός πως ξεπεράσαμε τέτοια εμπόδια δείχνει πως αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος.

 

 

Αν υπάρχει ρήξη τότε η τ/κ και τουρκική πλευρά μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε έρευνες σε τεμάχια της ΑΟΖ που έχουν αδειοδοτηθεί ή που διεκδικεί η Τουρκία ως δικά της;

Η δική μας προσέγγιση είναι πως είναι δικαίωμά μας να κάνουμε ό,τι θέλουμε όπως και η ε/κ πλευρά κάνει αυτό που θέλει, δεν βλέπουμε διαφορά στην αρμοδιότητά μας. Ξέρω πως το ε/κ επιχείρημα είναι πως είναι η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση όμως εμείς δεν το βλέπουμε έτσι.

Αυτό που μας εμποδίζει από το να υλοποιήσουμε ένα αμοιβαία επωφελές σενάριο είναι η επιθυμία της ε/κ ηγεσίας να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες ως ατού κατά της τουρκικής πλευράς. Φοβάμαι πως η ε/κ πλευρά κάνει λανθασμένους υπολογισμούς. Μπορούμε να δούμε ανά τον κόσμο πως τέτοιοι λάθος υπολογισμοί σε θέματα ενέργειας μπορούν να (σκέφτεται προσεκτικά) πυροδοτήσουν εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γεγονότα που να μην ωφελούν κανέναν.

 

 

Αυτό που εννοώ για το θέμα των ερευνών είναι πως, αν το θέλετε, έχετε το περιθώριο να απαντήσετε κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει αύξηση της έντασης.

Δεν νομίζω πως αυτό το επιχείρημα ισχύει καθώς, κατ’ αρχήν, δεν παίρνουμε εμείς πρωτοβουλίες, αλλά απαντάμε στα όσα η ε/κ πλευρά κάνει μονομερώς χωρίς διάλογο, διαβούλευση ή συνεργασία με την τ/κ πλευρά.

Ήμουν πολύ προσεκτικός να μην αναφερθώ συγκεκριμένα στις πιθανές ενέργειές μας καθώς αυτές ακόμα εξετάζονται. Δεν θέλω να επεκταθώ σε σχέση με το τι ενδέχεται να συμβεί, όμως λέω πως όλα αυτά τα σενάρια θα είναι αχρείαστα αν μπορέσουμε να μιλήσουμε μα αλληλοσεβασμό.

 

 

 

Δεν θα μιλούσε εύκολα ένας γ.γ. του ΟΗΕ για ιστορική ευκαιρία

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει δηλώσει πως παίζουμε στις καθυστερήσεις του Κυπριακού. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ. Ο καλός μου φίλος ο Ανδρέας έχει μακρά εμπειρία από αυτή τη διαδικασία. Ήταν ιστορικής σημασίας το γεγονός πως συγκλήθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο, κάτι που υπογράμμισε και ο γ.γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του κάνοντας λόγο για ιστορική ευκαιρία που χάθηκε. Αυτές δεν είναι λέξεις που λέγονται εύκολα από έναν γ.γ. του ΟΗΕ.

Υπάρχει λοιπόν η αντίληψη πως κάτι εξαιρετικά σημαντικό έγινε στο Κραν Μοντανά και πως πλέον δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τις παλιές πρακτικές. Και λέγοντας αυτά συμφωνώ με τα όσα ο Ανδρέας είπε δημόσια. Είναι δική μας ευθύνη να πούμε στον λαό την πραγματικότητα.

Για αυτό νομίζω πως όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως τα όσα λέγονται για ιστορικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες μπορούν να ισχύσουν μόνο αν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να δεσμευτούν σε μια διαδικασία με στόχο το αποτέλεσμα.

 

 

Σύμφωνα με τη δική σας ανάγνωση της κατάστασης, οι δύο πλευρές έχουν την ίδια αντίληψη σε σχέση με το τι περιλαμβάνει και πού οδηγεί το πλαίσιο Γκουτέρες;

Αυτό που μπορώ να πως είναι πως ε/κ πλευρά ήμασταν έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση όλων των συγκλίσεων, σύμφωνα με το πλαίσιο Γκουτέρες για τα εναπομείνοντα θέματα. Το ερώτημα είναι γιατί ο Ε/Κ ηγέτης αποχώρησε από το τραπέζι.

Η κύρια διαφορά κατά την άποψή μου είναι πως ενώ η τ/κ πλευρά δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει, η ε/κ πλευρά λέει πως είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε χωρίς να δεσμεύεται πως θα πρόκειται για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα.

Νομίζω πως η δουλειά που θα κάνουν τα ΗΕ είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία. Ας ελπίσουμε πως η εργασία της Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει ως αποτέλεσμα εισηγήσεις που θα γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές καθώς και από τις εγγυήτριες.

Δεν έχω δει σημάδια πως έχει γίνει επαναξιολόγηση από την ε/κ πλευρά της κατάστασης που να πείθει πως αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες. Παρ' όλα αυτά πρέπει να μην είμαστε αρνητικοί και να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη Νέα Υόρκη.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάνιο αεροπορικό δυστύχημα: Αεροπλάνο πάτησε άνθρωπο

Πολίτης News, 20:07 (τελευταία ενημέρωση 20:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκάφα Ελληνικής Αστυνομίας: Κυκλοφόρησε χάρτη με την...«Βόρεια Κύπρο»

Πολίτης News, 19:13 (τελευταία ενημέρωση 19:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πρωτοβουλία Υπουργού Υγείας για άρση του αδιεξόδου

Πολίτης News, 18:47 (τελευταία ενημέρωση 18:47)

Επιστροφή
στην αρχή