Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου μιλά για την εμπειρία του στην Ουγκάντα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου μπορεί να ξέρει πολύ καλά να μας κάνει να γελάμε, αλλά τελευταία καταφέρνει εξίσου καλά να μας συγκινεί.

«Το μόνο δεδομένο είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Μπορεί να ξέρει πολύ καλά να μας κάνει να γελάμε, αλλά τελευταία καταφέρνει εξίσου καλά να μας συγκινεί. Ο λόγος για τον Μαρίνο Χατζηβασιλείου που δε σταματά να μας εκπλήσσει με τη δημιουργικότητα, την ενέργεια, αλλά και την ανθρωπιά του.

Αυτό τον καιρό, ο Μαρίνος συνεχίζει τα γυρίσματα για την σειρά του ΑΝΤ1 «Ο Κόσμος να χαλάσει», γράφει και παρουσιάζει μια σατιρική εκπομπή στον Super fm, κάνει πρόβες και σκηνοθετεί την κωμωδία «Ένα ΖΑΝΑΞ την ημέρα…» που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ασμάτειο από τις 27 Απριλίου, ενώ πρωταγωνιστεί και στο τελευταίο βίντεο της ActionAid που έχει γυριστεί στην Ουγκάντα.

Πως προέκυψε η σχέση σου με την ActionAid;

Για την ActionAid και το πρόγραμμα Aναδοχής έμαθα εντελώς τυχαία. Μια μέρα πριν 5 χρόνια, αφότου σχόλασα και ήρθα σπίτι, άναψα την τηλεόραση αφηρημένος και ενώ έκανα κάτι άλλο, μια μουσική και κάποια λόγια με έκαναν να συγκινηθώ και να γυρίσω στην τηλεόραση. Ήταν το διαφημιστικό σποτάκι των Χριστουγέννων της ActionAid. Όταν ήρθε η υπόλοιπη οικογένεια σπίτι, μπήκαμε στο ίντερνετ, είδαμε όλα τα σχετικά για το πρόγραμμα αναδοχής παιδιού και σε μισή ώρα αποφασίσαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ανάδοχοι. Σε 5 λεπτά συμπληρώσαμε ότι χρειαζόταν και τα αποστείλαμε. Όταν πήραμε την φωτογραφία του παιδιού, το γράμμα και μια ζωγραφιά του, η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη! Από τότε είμαστε ανάδοχοι γονείς του Μοχάμετ, ενός παιδιού από το Πακιστάν.

 

Εσύ όμως, δεν είσαι απλώς ένας Aνάδοχος, συμμετέχεις και στα ταξίδια που οργανώνει η ActionAid. Ποια είναι τα συναισθήματα που ένιωσες μετά το πρώτο ταξίδι;

Μετά το πρώτο ταξίδι, στην Αιθιοπία, η ζωή μου απλοποιήθηκε. Κατάλαβα πως επέστρεψα με τα ίδια προβλήματα που είχα πριν το ταξίδι, όμως είχαν γίνει μικρά μπροστά σε εκείνα που έζησα στην Αιθιοπία. Συνειδητοποίησα επίσης πως η ActionAid σώζει ζωές. Πως αυτό που γίνεται δεν είναι λόγια και όμορφα συγκινητικά βιντεοκλίπς. Είναι η ζωή χωρίς φαΐ, νερό, χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα. Και η οργάνωσή μας είναι εκεί για να τα προσφέρει! Με τους εθελοντές της ζωής να ταΐζουν, να ξεδιψάνε τα παιδιά, να τους μαθαίνουν πώς να μορφώνονται και να κλείνουν τις πληγές τους.

Δεν είναι επικίνδυνα αυτά τα ταξίδια; Μπορεί, δηλαδή, να συμμετέχει ο καθένας;

Τα ταξίδια αυτά δεν είναι καθόλου επικίνδυνα επειδή είναι πολύ μελετημένα και προσχεδιασμένα από μήνες πριν. Ο καθένας που γίνεται ανάδοχος μπορεί να συμμετάσχει. Και μετά από κάθε ταξίδι όλοι αναθεωρούμε την ζωή μας…

Στα δικά σου παιδιά, μιλάς για όσα βλέπεις σε αυτά τα ταξίδια;

Εννοείται πως όταν επέστρεψα και από τα 2 ταξίδια μιλήσαμε πολλές ώρες για τα ταξίδια. Δείχνοντάς φωτογραφίες και βίντεο και ότι μπορούσα να αποτυπώσω σε μια κάμερα.

 

Θεωρείς ότι οι Κύπριοι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι; Νοιάζονται για το συνάνθρωπό τους που υποφέρει;

Φυσικά και είναι ευαισθητοποιημένοι και νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους. Ζούμε σε μια κοινωνία που πλέον όλοι έχουν δει τους απίστευτους θανάτους στην τηλεόραση και στο ίντερνετ και έχουν λίγο πολύ αναισθητοποιηθεί. Και είναι λογικό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να αμυνθούν. Μόλις όμως τους δοθεί ευκαιρία για βοήθεια, δείχνουν αμέσως να ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Aναδοχής και σπεύδουν να συμμετάσχουν.

Υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί στην Κυπριακή πραγματικότητα;

Στην κυπριακή πραγματικότητα με ενοχλεί το πόσο μικρόκοσμο έχουμε. Που νομίζουμε ότι έχουμε 3-4 ζωές και ζούμε μόνο για να αποκτούμε κι άλλα. Που θέλουμε συνέχεια και απαιτούμε. Που πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του πλανήτη. Και όλα αυτά είναι εγωιστικά. Και ξεκινούν από την παιδεία μιας χώρας. Με ενοχλεί που φτιάξαμε μια δική μας πραγματικότητα πολύ πιο φανταστική από την ίδια την πραγματικότητα. Αν ζούσαμε το παρόν τότε θα βρίσκαμε τις αληθινές στιγμές – την ευτυχία. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως η ευτυχία βρίσκεται στο ακριβότερο αυτοκίνητο, στο μεγαλύτερο σπίτι στα περισσότερα χρήματα. Η ευτυχία βρίσκεται στις στιγμές. Στην στιγμή που δίνουμε, που ακούμε και βλέπουμε πραγματικά. Στην στιγμή που σφίγγουμε στην αγκαλιά τα παιδιά μας… και ας μην ξεχνάμε πως το μόνο δεδομένο είναι ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο…


Επιστροφή
στην αρχή