Με ποσοστό 94,93% είπαν «ναι» τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

01
08

Ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι ποσοστό 94,93% δηλαδή 5110 εκπαιδευτικοί απάντησαν θετικά και μόλις 5,07% και 273 εκπαιδευτικοί ψήφισαν αρνητικά.

Ξεκάθαρη εντολή προς το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ όπως χειριστεί τα όσα προκύπτουν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου για το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του, έδωσαν οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε σήμερα, 5η Σεπτεμβρίου.
 
Ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι ποσοστό 94,93% δηλαδή 5110 εκπαιδευτικοί απάντησαν θετικά και μόλις 5,07% και 273 εκπαιδευτικοί, επί του συνόλου των 5401 έγκυρων ψηφοδελτίων, ψήφισαν αρνητικά.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει «τις θερμές της ευχαριστίες προς τις χιλιάδες των μελών της για την αθρόα προσέλευση και διαβεβαιώνει ότι θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
 
Στο ψηφοδέλτιο που είχαν ενώπιόν τους τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ έγραφε: «Εξουσιοδοτώ το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ όπως χειριστεί κατά την κρίση του το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.7.2018 και να εξαγγείλει, αν το κρίνει σκόπιμο, απεργιακά ή/και άλλα μέτρα» και τα μέλη της οργάνωσης καλούνταν να απαντήσουν ναι ή όχι.
 
Οι εκπαιδευτικοί της ΠΟΕΔ ψηφίζουν αυτή την ώρα ενώ η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 18:00.
 

Σωκράτους: Να βρεθεί λύση έστω και την υστάτη 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε πως θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για το δημοψήφισμα της Οργάνωσής του, αλλά όπως φαίνεται «είναι ξεκάθαρο ότι έχει συγκεντρωθεί ένα ποσοστό απίστευτα υψηλό, υπερβαίνει το 90%».

Ανέφερε ότι η ατζέντα της Γραμματείας , πέραν της επικύρωσης, θα περιλαμβάνει και την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία και θα αξιολογηθεί και σε συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις «θα πορευθούμε μαζί για να δούμε πως θα διαχειριστούμε ( την κατάσταση) και τα επόμενα βήματα».

Άφησε πάντως ένα παράθυρο ανοικτό, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι επόμενες μέρες και έστειλε μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης για διάλογο.
 
Σε ερώτηση για ποιο λόγο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν παρέστησαν στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και αν υπήρξαν παρασκηνιακές επαφές, ο κ. Σωκράτους είπε ότι όσον αφορά την οργάνωσή του, λόγω δικού του, προσωπικού προβλήματος, δεν κατέστη δυνατό να παραστεί και εξουσιοδότησε τον ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ ο οποίος και παρέστη.
 
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τον κ. Φυλακτού και τον Παναγιώτη τον Λυσάνδρου, και δεν υπήρχε οποιαδήποτε σκοπιμότητα, δηλαδή δεν έγινε κάτι επί σκοπού», ανέφερε.
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Σωκράτους είπε ότι οι οργανώσεις επιμένουν και θέλουν μέσα από διάλογο, έστω και την υστάτη, να βρεθεί λύση και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια .

«Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο προτού ξεκινήσουν πλέον τα σχολεία και οι μαθητές να προσέρχονται στα θρανία, και αυτό το ελάχιστο διάστημα των 2-3 ημερών θα πρέπει να αξιοποιηθεί και γι’ αυτό στέλνουμε ξανά το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, προς την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας, ότι θα πρέπει, αντιλαμβανόμενοι τις ευαισθησίες γύρω από τα συγκεκριμένα μέτρα, να εξαντληθεί κάθε ελπίδα προκειμένου να μην προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα, τα απεργιακά μέτρα, το επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτοσκοπός», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι στην διάθεση του Υπουργού, και με βάση την απόφαση του Υπουργικού, ο Υπουργός θα πρέπει να απευθυνθεί στους εκπαιδευτικούς, «άρα λοιπόν αναμένουμε, θα περάσω και από τα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ να δούμε αν έχει φτάσει κάτι εκεί γραπτώς, εμείς είμαστε στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης, γνωρίζουν τις θέσεις μας, γνωρίζουμε και εμείς τις δικές τους , και πρέπει να δούμε κατά πόσο σε αυτό το μικρό, το ελάχιστο διάστημα, μπορεί να βρεθεί κάτι, για να μην οξυνθούν ακόμη περισσότερα τα πράγματα στο χώρο της παιδείας».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Σωκράτους απάντησε ότι οι οργανώσεις θα πορευθούν μαζί , υπάρχει μια ισχυρή δυναμική μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων, «αναμένοντας φυσικά με απόλυτο σεβασμό τις διακριτές διαδικασίες των άλλων οργανώσεων και τα δικά τους αποτελέσματα».
 
Ερωτηθείς για το τι θα απογίνουν τελικά οι μαθητές εάν παρθούν απεργιακά μέτρα, ο κ. Σωκράτους είπε πως «στα μέτρα προσπαθήσαμε να εστιάσουμε και να επηρεάσουμε όσο λιγότερο τα παιδιά γιατί δεν είναι αρκετό να λέμε όλοι ότι πάνω από όλα τα παιδιά, αλλά να το αποδεικνύουμε και με πράξεις και οι αποφάσεις μας θα πρέπει ακριβώς να καθιστούν το μήνυμα αυτό ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση».
 
«Γι’ αυτό και είπαμε ότι σε ό,τι αφορά το παραγωγικό κομμάτι, το διδακτικό κομμάτι, θα είμαστε εδώ και θα είμαστε δίπλα από τα παιδιά, αν τώρα μετά από τα δημοψηφίσματα και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα είναι να προχωρήσουν σε δυναμικά  μέτρα, αυτό θα γίνει  αφού εξαντληθεί κάθε προσπάθεια, και ξανά το υπογραμμίζω και βεβαίως  εν τη σοφία τους τα Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα πορευθούν μαζί σε μορφή μέτρων που θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», κατέληξε.


 
Το απόγευμα αναμένεται να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα παγκύπρια και στη συνέχεια, θα συνέλθει η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ για να εγκρίνει τα αποτελέσματα.
 
Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ θα βρίσκονται και οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που σχετίζονται άμεσα με την κρίση στον χώρο της εκπαίδευσης.
 
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η ΟΛΤΕΚ, θα συνέλθει είτε σήμερα είτε αύριο για να εξετάσει και επικυρώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και ακολούθως, θα ορίσει και Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.
 
Η ΠΟΕΔ, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι η σημερινή ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των μελών της ΠΟΕΔ, με  σκοπό την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της Οργάνωσης για λήψη μέτρων αντίδρασης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μη αποκλειομένων και των απεργιακών.

Διαβάστε επίσης: Μετέτρεψαν σε γιο-γιο τον «εξορθολογισμό»
 

* Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης / Γιώτα Χατζηκώστα


Επιστροφή
στην αρχή