Ο ΚΟΤ θα κλείσει τον ΚΟΤ-Υπεύθυνος για τη λειτουργία του υφυπουργείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μετά τις προχθεσινές αποφάσεις, πάντως, το σίγουρο είναι πως το υφιστάμενο δ.σ. του ΚΟΤ θα είναι το τελευταίο στην ιστορία του οργανισμού

Το βάρος της μετεξέλιξης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού σε Υφυπουργείου Τουρισμού πέφτει στους ώμους της παρούσας διοίκησης και διεύθυνσης του οργανισμού μετά και την προχθεσινή απόφαση της Βουλής να εγκρίνει τον περί Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Τουρισμού και Υφυπουργείου Τουρισμού Νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο η διεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΤ θα επιχειρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταρτίσουν ένα πρώτο πλάνο ενεργειών για όλα όσα χρειάζεται να γίνουν έως τις 2 Ιανουαρίου του 2019 που θα λειτουργήσει το υφυπουργείο, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αρμόδιο για Τουρισμο υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη. Σύμφωνα με πληροφορείς του «Π» δεν αποκλείεται το όλο έργο να βοηθηθεί και με τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής με την συμμετοχή σε αυτήν πέραν του Γ. Λακκοτρόπη και του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει και το Υπουργικό Συμβούλιο που βάσει προνοιών που μπήκαν στο νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε προχθές θα εκδώσει τα σχετικά διατάγματα για διάλυση του ΚΟΤ και για λειτουργία του υφυπουργείου στο οποίο σε πρώτη φάση θα ανατεθεί η αρμοδιότητα της τήρησης της νομοθεσίας που αφορά τον τουριστικό τομέα, σε σχέση με τις εξουσίες που αυτή παρείχε στον ΚΟΤ.

Μετά τις προχθεσινές αποφάσεις, πάντως, το σίγουρο είναι πως το υφιστάμενο δ.σ. του ΚΟΤ θα είναι το τελευταίο στην ιστορία του οργανισμού. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το υφυπουργείο αναμένεται να λειτουργήσει στις 2 Ιανουαρίου 2019, ενώ η θητεία του δ.σ. του ΚΟΤ λήγει στις 17 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και χθες και ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το δ.σ. έχει αρκετή δουλειά, αφού θα προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα διάδοχη κατάσταση.

Πολιτικός προϊστάμενος του υφυπουργείου θα είναι ο υφυπουργός Τουρισμού, ενώ θα στελεχώνεται από το προσωπικό του ΚΟΤ το σύνολο του οποίου θα μεταφερθεί στο υφυπουργείο, αλλά και από δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα αποσπώνται ή θα μετατίθενται σε αυτό εάν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι τα μέλη του προσωπικού του ΚΟΤ (μόνιμο, αορίστου διαρκείας, εργατικό, μερικής απασχόλησης, έκτακτο και εντόπιο εξωτερικού) στο τέλος του 2016 ήταν 254. Σε πρώτη φάση το υφυπουργείο αναμένεται πως θα στεγάζεται στο κτήριο που σήμερα ενοικιάζει ο ΚΟΤ αφού το σχετικό συμβόλαιο του οργανισμού σύμφωνα με πληροφορίες μας λήγει σε περίπου ενάμισι χρόνο.

Μιλά για ακραίο πειραματισμό η ΠΕΟ

Οι ανακοινώσεις ικανοποίησης για την επικείμενη λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού συνεχίστηκαν και χθες με μια όμως παραφωνία, αφού η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ επανέλαβε τη διαφωνία της με την κατάργηση του ΚΟΤ. Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία υποστήριξε μάλιστα πως το κλείσιμο του ΚΟΤ «όχι μόνο δεν συνιστά πρόοδο αλλά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να αποδειχτεί αντιπαραγωγική και λανθασμένη εξέλιξη για τον τουρισμό» και κάνει λόγο για ακραίο πειραματισμό. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εθνικούς οργανισμούς παράλληλα με τα υπουργεία ή υφυπουργεία ως εποπτικές αρχές, όπως ήταν και η δική μας πρόταση», σημειώνει αναφέροντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα της για αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών που σημειώνεται ότι πλέον έχουν εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA, ΟΕΒ, και ΕΥΚΟΤ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΚΕΒΕ και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων.


Επιστροφή
στην αρχή