Ο καυγάς για μία ώρα των βοηθών διευθυντών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Για μια ώρα εξωδιδακτικού χρόνου των βοηθών διευθυντών και βοηθών διευθυντών Α’ περιορίζεται ο καβγάς μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και κυβέρνησης.

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών οργανώσεων προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους, δύο μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Συνεδριάζει σήμερα η ΠΟΕΔ, με στόχο τη μελέτη του το τελευταίου κειμένου που δόθηκε από την Κυβέρνηση για τη κρίση που ξέσπασε η Παιδεία.

Χθες η ΟΕΛΜΕΚ απέρριψε το τελευταίο κείμενο που δόθηκε από την Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης αποφάσισε ότι «η τελευταία πρόταση της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γι' αυτό και επιβάλλεται να συνεχιστεί η εντατική διαβούλευση».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι η τελευταία πρόταση της Κυβέρνησης αποτελεί την τελική ρύθμιση που πρέπει να εφαρμοσθεί στη φετινή σχολική χρονιά.

Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος εφ’ όλης της ύλης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση.

 

Για μια ώρα εξωδιδακτικού χρόνου 

Για μία ώρα εξωδιδακτικού χρόνου των βοηθών διευθυντών και βοηθών διευθυντών Α’ ο καβγάς μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της κυβέρνησης. Αυτή η ώρα θα τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν και το Σαββατοκυρίακο μεταξύ των δύο πλευρών και εάν μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει και αυτό το αίτημα, δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να ανακοινωθούν απεργιακά μέτρα από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Εξ όσων ο «Π» πληροφορείται, η ΟΕΛΜΕΚ έχει ήδη λάβει απόφαση για κλείσιμο των σχολείων την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Ακολούθως ωστόσο, στην κοινή συνεδρία των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ αποφασίστηκε όπως λάβουν από κοινού απόφαση στη συνεδρία που έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα, δίνοντας τη μάχη σήμερα και αύριο για την ώρα των βοηθών διευθυντών.

ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ βλέπουν πάντως θετικά στοιχεία στην κυβερνητική πρόταση, ωστόσο και γι’ αυτούς αποτελεί κόκκινη γραμμή το θέμα της ώρας των βοηθών διευθυντών. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων οι οργανώσεις θα θέσουν στο τραπέζι και κάποια άλλα σημεία που έχουν εντοπίσει στη νέα πρόταση για τα οποία διαφωνούν. Για παράδειγμα, η ΟΕΛΜΕΚ θα θέσει τον βιολογικό παράγοντα, αφού σύμφωνα με εκπαιδευτικούς κύκλους η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγή των όσων έχουν συμφωνηθεί στη μυστική συνάντηση της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται «Π», ενώ είχε γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές η μείωση κατά δύο διδακτικές περιόδους σε όλες τις περιπτώσεις (8-16-20 χρόνια υπηρεσίας), εν τέλει στην πρόταση δίνεται απαλλαγή μιας ώρας στα 16 και 20 χρόνια (με πίστωση για το επόμενο έτος) και δύο ωρών μόνο για όσους συμπληρώσουν τα οκτώ χρόνια υπηρεσίας.

 

Δεν κάνει πίσω
Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε άλλη μια υποχώρηση. Ήδη στο Προεδρικό, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, είχε φτάσει χθες αντιπρόταση από την ΟΕΛΜΕΚ για την ώρα των βοηθών διευθυντών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να την απορρίπτει αμέσως. Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση ανέφερε στον «Π» ότι ο Πρόεδρος δεν αποδέχεται καμία περαιτέρω αλλαγή. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «ούτε και ένα κόμμα δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την πρόταση όπως αυτή διαμορφώθηκε στη μυστική συνάντηση της Τετάρτης». Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η όποια υποχώρηση έγινε σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης ήταν και η τελευταία. Ρίχνει την μπάλα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένοντας τις αποφάσεις τους και αναλόγως θα πράξει.

Ο Πρόεδρος άρχισε να δέχεται, στο μεταξύ, πιέσεις εκ των έσω για τις υποχωρήσεις που έχει ήδη κάνει, ενώ την ίδια ώρα ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τη βάση των εκπαιδευτικών προς τις ηγεσίες τους για μη αποδοχή της πρότασης.

 

 

Πρόδρομος: Αυτή είναι η τελευταία πρόταση

Εν αναμονή των αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου. Οπως αναφέρει, «πρόκειται για  συναινετική πρόταση στην οποία κατέληξαν οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της τριμερούς επιτροπής και της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων τις τελευταίες μέρες και αποτελεί τη ρύθμιση που πρέπει να εφαρμοσθεί ειδικά στη φετινή σχολική χρονιά». Υποδεικνύει δε ότι «με την εφαρμογή αυτής της συναινετικής ρύθμισης, η οποία έχει λάβει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δυο πλευρών, μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος εφ’ όλης της ύλης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση». Σημειώνει ωστόσο ότι «εναπόκειται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συλλογικά όργανά τους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Ενόψει όμως της έναρξης της σχολικής χρονιάς», προσθέτει, «πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα και με τη συνεννόηση που υπήρξε, αυτή η τελευταία συναινετική πρόταση που έχουμε στα χέρια μας αποτελεί και την τελική ρύθμιση για φέτος, αφήνοντας τυχόν άλλα ζητήματα ή εισηγήσεις για τη συνέχεια του διαλόγου». Καταλήγοντας ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης «γίνονται ήδη όλες οι προεργασίες προκειμένου η ρύθμιση, στην οποία κατέληξε η διαβούλευση, να εφαρμοσθεί αμέσως, και έτσι να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των σχολείων».

 

 

Ιδού το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων

Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση που βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στα χέρια των εκπαιδευτικών οργανώσεων προνοεί:

1. Βιολογικός παράγοντας: Μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο διδακτικές περιόδους σε μία, σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τους καθηγητές της μέσης γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης που συμπληρώνουν τα οκτώ χρόνια υπηρεσίας, οι οποίοι θα έχουν μείωση διδακτικού χρόνου δύο περιόδων, και τους εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης που συμπληρώνουν τα δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας, οι οποίοι θα έχουν μείωση διδακτικού χρόνου δύο περιόδων. Η μείωση θα πιστωθεί στην επόμενη σχολική χρονιά σε όσους έχουν επηρεαστεί.


2. Όσον αφορά τους βοηθούς διευθυντές και βοηθούς διευθυντές Α’, περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 ως εξής: Από τις 12 διδακτικές περιόδους στις 13, από τις 10 διδακτικές περιόδους στις 12, από τις 8 διδακτικές περιόδους στις 9.

3. Υπεύθυνος τμήματος: Μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο διδακτικές περιόδους σε μία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για σκοπούς στήριξης της ομαλής μετάβασης των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο και για σκοπούς στήριξης των τελειόφοιτων μαθητών του λυκείου, η πιο πάνω μείωση δεν εφαρμόζεται στην Α’ γυμνασίου και στην Γ’ λυκείου αντίστοιχα. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τμήματα με αριθμό μαθητών δεκαέξι και άνω.

4. Εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή απόφαση, προς όφελος των εκπαιδευτικών, αυτές θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο τα επόμενα τρία διδακτικά έτη.

5. Νεοεισερχόμενοι: Αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα σχετικά με τους νεοεισερχόμενους και θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου που θα επακολουθήσει.

6. Στην προδημοτική εκπαίδευση θα τοποθετηθούν δέκα εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα στα μεγάλα νηπιαγωγεία, με στόχο να αντιμετωπιστεί και να στηριχθεί η ομαλή μετάβαση των παιδιών από την προδημοτική στη δημοτική εκπαίδευση, με ανάλογη επιμόρφωση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

7. Έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα δοθεί ο χρόνος που είναι αναγκαίος για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Από τον χρόνο που θα παραχωρηθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά, θα υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση στο πλαίσιο όσων έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί.

8. Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να ετοιμάσει σχέδιο για εφάπαξ εφαρμογή μέτρου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο για τους εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης θα εφαρμόζεται από το 60ό έτος, ενώ για τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης από το 58ο έτος.

9. Οι παρούσες αποφάσεις θα έχουν ισχύ μέχρι την κατάληξη του διαλόγου, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα αφορά τον εξορθολογισμό των απαλλαγών.

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή