Ο κατουρλής διευθυντής, οι μαθητές και τα αγρέλια!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Έξαλλοι οι γονείς καταγγέλλουν διευθυντή δημοτικού για επανειλημμένα απρεπή συμπεριφορά που βάζει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών

Την άμεση απομάκρυνση του διευθυντή όχι μόνο από το σχολείο αλλά και από την εκπαίδευση για να διασφαλίσει έτσι την ασφάλεια και την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, ζητά με τρισέλιδη επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας ο Σύνδεσμος Γονέων περιφερειακού δημοτικού σχολείου καταγγέλλοντας συμπεριφορές του εν λόγω διευθυντή, οι οποίες ομολογουμένως σοκάρουν. Πολύ περισσότερο, τους γονείς οι οποίοι θεωρούν ότι στέλλοντας τα παιδιά τους στο σχολείο, ειδικά το δημοτικό, τα αφήνουν σε ασφαλή χώρο με τη δέουσα και ευπρεπή επιτήρηση.

Ο «Π» εξασφάλισε την επιστολή του συνδέσμου, ημερ. 13/3/2017, προς αρμόδιο λειτουργό του υπουργείου, ο οποίος, όπως προκύπτει, έλαβε γνώση για τα γεγονότα και με προφορικές καταγγελίες μελών του συνδέσμου μια μέρα προηγουμένως. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η καταγγελία των εξοργισμένων και αγανακτισμένων γονιών έτυχε άμεσου χειρισμού από τη διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και εντός των ημερών αναμένεται η εισήγησή της να τεθεί ενώπιον του υπουργού για τα δέοντα. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι για την καταγγελία έλαβαν γνώση με σχετική κοινοποίηση και ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.


Πρόφαση η καθαριότητα


Το ποτήρι της οργής για τους γονείς των μαθητών του συγκεκριμένου δημοτικού φαίνεται να ξεχείλισε στις 13 Μαρτίου 2017 όταν ο διευθυντής, συνοδευόμενος από επτά μαθητές της Στ΄ τάξης, μετέβη σε χώρο εκκλησίας που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το σχολείο, με δικαιολογία την καθαριότητα του χώρου. «Πέραν του ότι ο συγκεκριμένος χώρος παρουσίαζε πολλούς κινδύνους, αφού εκεί υπάρχουν απότομοι βράχοι και αγριόχορτα, ο διευθυντής», όπως καταγγέλλουν οι γονείς, «έβαλε τους μαθητές να του μαζέψουν αγρέλια για δική του χρήση. Σε κάποια στιγμή και χωρίς προειδοποίηση, ο διευθυντής κατέβασε εντελώς το παντελόνι, ώστε να ουρήσει στο χωράφι χωρίς οποιαδήποτε κάλυψη. Οι μαθητές έκπληκτοι αντίκρισαν τα οπίσθια και τα γεννητικά όργανα του διευθυντή τους. Μάλιστα μετά από αυτό ένας μαθητής έφυγε από τον χώρο εκείνο ασυνόδευτος και επέστρεψε στο σχολείο μόνος του». Στην επιστολή αναφέρεται πως όταν έλαβαν γνώση οι γονείς αντέδρασαν και μίλησαν μαζί του το επόμενο πρωί.


Ουρεί και με τον σκύλο του


Όπως προκύπτει, αρχικά ο διευθυντής είπε ψέματα πως του πέφτουν τα ρούχα και πως δεν ούρησε όπως είπαν οι μαθητές. «Μάλιστα γύριζε τα διαλείμματα και την ώρα του μαθήματος Γυμναστικής και προσπαθούσε να πείσει τους μαθητές της Στ΄ τάξης πως δεν έκανε κάτι επιλήψιμο, ασκώντας έτσι ψυχολογική βία σε αυτούς. Το ίδιο μεσημέρι επισκέφτηκε χωρίς προειδοποίηση τον χώρο εργασίας της προέδρου του Συνδέσμου Γονέων και το σπίτι της ταμία για να δικαιολογηθεί και να παρουσιάσει αλλιώς τα γεγονότα. Σήμερα όμως (σ.σ. 16/3/2017) στην παρουσία της προέδρου του συνδέσμου και της γραμματέως παραδέχτηκε τα ψέματά του και ομολόγησε πως όντως πήρε εκεί τους μαθητές και ούρησε μπροστά τους. Ως δικαιολογία ανέφερε προβλήματα υγείας και πως δεν μπορεί να το ελέγξει». Σύμφωνα με τους γονείς «στη συνέχεια ομολόγησε πως ουρεί σε δημόσιους χώρους, ακόμη και όταν συνοδεύει τον σκύλο του». Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι σχολιάζεται σε όλο το χωριό το γεγονός ότι όποτε έσκυβε για κάποια εργασία οι μαθητές αντίκριζαν μεγάλο μέρος από τα οπίσθιά του.


Μάζεμα αγρελιών

 

Όπως προκύπτει από την καταγγελία του Συνδέσμου Γονέων δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διευθυντής ζητούσε από τα παιδιά να μαζέψουν αγρέλια. «Κάποιες φορές πήρε μαθητές τάξεων σε γειτονικά χωράφια για καθαριότητα, χωρίς βέβαια προστατευτικά ή να έχει γνώση προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες. Όταν μάλιστα πήρε τα παιδιά της Δ΄ τάξης (σε ώρα Τέχνης πού είχε μαζί τους), έβαζε και εκείνα να του μαζέψουν αγρέλια ανάμεσα στις πέτρες και τα αγριόχορτα. Άλλη φορά, έβαλε τους μαθητές της Α΄ τάξης (σε ώρα Μουσικής που είχε μαζί τους) να μαζέψουν αγριόχορτα».


Ασυνόδευτη… συνοδεία


Πέραν των πιο πάνω, προκύπτει σοβαρό θέμα και για την ασφάλεια των παιδιών αφού γίνεται και καταγγελία για μετακίνηση των παιδιών από το σχολείο χωρίς τη δέουσα επίβλεψη. «Άλλο σοβαρό περιστατικό έγινε στις 8/3/2017 όταν κατά τη μετακίνηση μαθητών -με τα πόδια- σε άλλο σχολείο για αθλητική συνάντηση έστειλε διαδοχικά δύο μαθητές της Ε΄ τάξης μόνους τους χωρίς συνοδεία να του φέρουν κάτι που είχε ξεχάσει. Άρα τους ζήτησε να διασταυρώσουν αρκετούς δρόμους ώστε να επιστρέψουν στο σχολείο και να πάνε ακολούθως να τον βρουν». Σε άλλη περίπτωση «όταν πήρε τα παιδάκια της Α΄ τάξης σε γειτονική εκκλησία την ώρα που είχαν Μουσική, προχωρούσε μόνος του μπροστά και τα παιδιά σε αρκετή απόσταση πίσω του να διασταυρώνουν δρόμους».


Θέματα υγιεινής


Οι Σύνδεσμος Γονέων καταγγέλλει τον συγκεκριμένο διευθυντή και σε άλλες περιπτώσεις για ανεύθυνη επιτήρηση, για να καταλήξει στο ότι «σχεδόν καθημερινά υπάρχουν θέματα υγιεινής. Εμφανίζεται με βρεγμένα παντελόνια και άσχημη μυρωδιά» την ίδια ώρα που «σε περιστατικά εκφοβισμού και στο κάλεσμα των γονιών να επιληφθεί της κατάστασης, δεν μπορούσε να τα επιλύσει».

 


Επιστροφή
στην αρχή