Ο Κ. Εκπρόσωπος απαντά σε απορίες πολιτών για τη λύση (WebTV)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Απαντήσεις σε όλες τις απορίες πολιτών που συλλέξαμε για τη λύση του Κυπριακού έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού; Τι θα συμβεί την πρώτη μέρα; Θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος της λύσης του Κυπριακού; Έχουν δικαίωμα οι Ε/κ να διεκδικήσουν επιστροφή περιουσιών στις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές, χωρίς να χρειάζεται να κατοικήσουν εκεί; Θα υπάρχουν ε/κ σχολεία στις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές; Πώς θα διαμορφωθεί η Δημόσια Υπηρεσία; Τι θα απογίνουν οι στρατιωτικοί; Θα υπάρχει ενιαίο ή ξεχωριστά ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων; Θα καταργηθούν οι εθνικές εορτές; Θα αλλάξει η σημαία και ο εθνικός ύμνος; Πώς θα ονομάζεται το ομόσπονδο κράτος;

Διαβάστε επίσης: Κ. Εκπρόσωπος: Τα κριτήρια του εδαφικού θα διαμορφώσουν και τον χάρτη

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα, τα οποία δεν συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά αποτελούν απορίες πολιτών σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και τα οποία ενδεχομένως να κρίνουν και την απόφαση του κόσμου αν και εφόσον κληθεί να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά ενός σχεδίου λύσης, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο WebTV του politis.com.cy.

 1. Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες το κόστος της λύσης

Μια από τις βασικότερες ανησυχίες των πολιτών αφορά στο κόστος λύσης και κυρίως στο κατά πόσο θα κληθούν οι ίδιοι να το πληρώσουν. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν σαφής. «Δεν υπάρχει περίπτωση ο Κυπριακός λαός να κληθεί να πληρώσει το όποιο κόστος λύσης του Κυπριακού». Το ευρύτερο όμως θέμα της εξεύρεσης χρημάτων είναι ανοικτό, καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμα οι μελέτες διεθνών οργανισμών, οι οποίες όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης θα καταδείξουν και τις προοπτικές ανάπτυξης του ομόσπονδου κράτους μετά τη λύση.

 

 1. Αποχωρεί 75% τουρκικού στρατού, επιστρέφεται Βαρώσι και νεκρή ζώνη την 1η μέρα

Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά το επιχείρημα για τα οφέλη από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επίλυση του Κυπριακού. Οι περισσότεροι βλέπουν πιο καθαρά το όφελος των Τ/κ από την πρώτη μέρα μετά τη λύση, το οποίο είναι η ένταξή τους σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Ποιο θα είναι το όφελος των Ε/κ; Η απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη είναι πως από την πρώτη κιόλας μέρα θα πρέπει να δοθεί υπό ε/κ διοίκηση η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αφού εκεί δεν τίθεται θέμα μετακίνησης πολιτών, αλλά και η επιστροφή της νεκρής ζώνης, σε συνάρτηση με την άμεση αποχώρηση του 75% του τουρκικού στρατού κατοχής.

 

 1. Αποζημιώσεις περιουσιών σε σημερινές τιμές της ΚΔ

Επιφυλακτικοί είναι οι πρόσφυγες και σε ότι αφορά στην αποζημίωση την οποία θα λάβουν για τις περιουσίες τους, οι οποίοι λογικά θέτουν το ερώτημα «με βάση ποιες τιμές θα γίνει η αποζημίωση;». Η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι με τις τιμές οι οποίες υπάρχουν σήμερα στην ελεύθερη αγορά στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 1. Ε/κ μπορεί να διεκδικήσει περιουσία σε υπό τ/κ διοίκηση περιοχή και να μην ζει εκεί

Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα μπορούν οι πρόσφυγες να διεκδικήσουν περιουσία και όχι μόνο κατοικία στις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι κατά πόσο θα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν υπό τ/κ διοίκηση. Η απάντηση είναι αρνητική. Επίσης, η περιουσία αυτή, θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη όπως αυτός επιθυμεί.

 

 

 1. Θα υπάρχουν ε/κ σχολεία στις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές

Η επιλογή της επιστροφής σε υπό τ/κ διοίκηση περιοχές, προϋποθέτει να είναι και βιώσιμη. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά, είναι κατά πόσο θα υπάρχουν ελληνοκυπριακά σχολεία στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές. Η απάντηση είναι θετική.

 

 

 1. Ενιαία οικονομία, ξεχωριστά Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η οικονομία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα είναι ενιαία, για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις συνιστώσες πολιτείες. Ωστόσο, ενιαίο δεν θα είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα Ταμεία Συντάξεων.

 

 1. Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά ή τα κεκτημένα του

Σαφής και καθησυχαστικός ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε ότι αφορά στη συνέχεια της Δημόσιας Υπηρεσίας μετά τη λύση του Κυπριακού. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να επιλέξουν κατά πόσον επιθυμούν να εργάζονται στην υπηρεσία της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας ή στην ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία. Κανένας ωστόσο δεν θα χάσει τη δουλειά του και κανένας δεν θα χάσει τα κεκτημένα του , διαβεβαίωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η διαδικασία αυτή, θα είναι και μια καλή ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

 

 1. Οι στρατιωτικοί στην υπηρεσία χωροφυλακής

Μεγάλη είναι η ανασφάλεια για το μέλλον των στρατιωτικών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας και πως θα χρησιμοποιηθούν για τη στελέχωση της χωροφυλακής, αλλά και των υποχρεώσεων του κράτους με βάση τις διεθνείς συμφωνίες.


 

 1. Υπάρχουν ήδη ιδέες για εθνικό ύμνο και σημαία

Με τη λύση του Κυπριακού, ο εθνικός ύμνος και η σημαία θα αλλάξουν στο ομόσπονδο κράτος. Ήδη όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες, τις οποίες όμως δεν αποκάλυψε, καθώς θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προτείνεται η ονομασία Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 1. Θα γιορτάζονται οι εθνικές επέτειοι

Δεν πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του εθνικού προσδιορισμού μετά τη λύση. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάζουν τις εθνικές τους γιορτές στις συνιστώσες πολιτείες. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα γιορτάζουν και την 20η Ιουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η ημέρα της εισβολής, δεν θα είναι ημέρα προς εορτασμό μετά τη λύση του Κυπριακού.

 

 1. Δεν θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στην επιχειρηματικότητα

Μια εκ των ανησυχιών των Ελληνοκύπριων επιχειρηματιών, είναι το ενδεχόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο συνιστούντων πολιτειών, κυρίως λόγω της υποχρέωσης των Ελληνοκύπριων να ακολουθούν το Κοινοτικό Κεκτημένο, σε αντίθεση αυτή τη στιγμή με τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Το Κοινοτικό Κεκτημένο θα εφαρμόζεται και στις δύο πολιτείες εξίσου διαβεβαίωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

 

 1. Υπάρχουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα για όσους δεν τους βρίσκουν

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτηκε να πάρει μαζί της η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων όταν εγκατέλειψε τα σπίτια της το 1974 ήταν τους τίτλους ιδιοκτησίας των περιουσιών τους. Σε πολλά από τα κατεχόμενα χωριά, πριν το ’74 δεν υπήρχαν ονομασίες δρόμων, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν δρόμοι. Ψάχνοντας για τους τίτλους ιδιοκτησίας τους στις ελεύθερες περιοχές, δήλωναν στο περίπου στα κτηματολόγια πού βρίσκονταν οι περιουσίες τους, με αποτέλεσμα δυο και τρεις πρόσφυγες να δηλώνουν στο περίπου τις ίδιες περιουσίες. Αποτέλεσμα τούτου, είναι οι περιουσίες τους να εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στα κτηματολόγια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «διαφιλονικούμενες». Έντονη είναι η ανησυχία της μεγάλης αυτής μερίδας προσφύγων για το γεγονός ότι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωρίζει το πρόβλημα και διαβεβαιώνει πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας υπάρχουν στα κατεχόμενα και πως μέρος της έρευνας που διενεργεί η Παγκόσμια Τράπεζα στα κατεχόμενα είναι η εξεύρεσή τους, με στόχο να γίνει η απαραίτητη σύγκριση με τα στοιχεία στα κτηματολόγια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξένοι για το ΓεΣΥ: Επενδύσεις σε κλινικές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 16.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή