Ο υπουργός Οικονομικών... Του Σωτήρη Κάττου

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Η στήλη παλαιότερα είχε ασκήσει σκληρή κριτική για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη

Του Σωτήρη Κάττου*

Η στήλη παλαιότερα είχε ασκήσει σκληρή κριτική για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του υπουργού Οικονομικών. Κι εξακολουθεί να έχει αρκετές διαφωνίες, τόσο ως προς τον ευρύτερο ιδεολογικό προσανατολισμό της οικονομίας όσο και ως προς την αξιολόγηση των οικονομικών προτεραιοτήτων. Είναι η πρώτη φορά, όμως, απ' όσο θυμάμαι, που υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι σήμερα με τόσο αποφασιστικό τρόπο τοποθετείται με τόση σαφήνεια ως προς την ξεκάθαρη δημοσιονομική σκοπιμότητα του προϋπολογισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πάντοτε προφανώς μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης της ΕΕ. Κατ' αρχάς, ο υπουργός Οικονομικών άφησε άριστη εντύπωση σε ό,τι αφορά την παράθεση των επιχειρημάτων του απέναντι στους κυρίους Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις.

Μου προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη η αναφορά του προς τους πιο πάνω διορισμένους ανώτατους θεσμικούς γραφειοκράτες με τους εξαψήφιους μισθούς ως προς την απαράδεκτη παρεμβατική συμπεριφορά τους. Δεύτερον, μέσα από την παράθεση στοιχείων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προοπτική της κυπριακής οικονομίας τους άφησε πολιτικά έκθετους. Κυριότερα, δε, μου έκανε εντύπωση η εξής αναφορά του (μια αναφορά που η στήλη συστηματικά αναδείκνυε ως προς τη θεσμική αδιαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών και τη λειτουργία τους στη βάση ενός μεγάλου δημοκρατικού ελλείμματος): «Θα ήθελα ακόμη να σας επιστήσω την προσοχή στην παντελή έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της Κομισιόν σε σχέση με τις διαδικασίες και τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για να φθάσει στις προβλέψεις που παρουσιάζετε στην επιστολή σας και η οποία δυσχεραίνει την όλη διαδικασία της εθνικής ιδιοποίησης». Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά τους αποδίδει καταχρηστική πολιτική συμπεριφορά που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, πέραν από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προφανώς, τόσο ο κύριος Μοσκοβισί όσο και ο κύριος Ντομπρόβσκις είναι θιασώτες του δημοσιονομικού γκρεμού (fiscal cliff) και στοχεύουν στον δογματικό περιορισμό των δαπανών.

Δεν είναι τυχαίο που ο κύριος Χάρης Γεωργιάδης δήλωνε απερίφραστα ότι άλλα μέτρα δεν χρειαζόμαστε, καθότι θα ήταν αντιπαραγωγικά, καθώς επίσης και η κατ' ουσίαν απερίφραστη τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυπριακή κοινωνία. Τους υπέδειξε επίσης ότι η όλη συμπεριφορά τους «υπονομεύει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που τόσο δύσκολα οικοδομήθηκε». Φυσικά ο υπουργός Οικονομικών έτυχε και εσωτερικής υπονόμευσης από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που επέμενε στην πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας διακινδυνεύοντας δημοσιονομικές ανισορροπίες, ενώ ο ίδιος ζητούσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μέσα από την πλήρη κατάργηση εξυπηρετούσε ιδιοτελή και πλουτοκρατικά συμφέροντα, νομιμοποιώντας τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Μια συμπεριφορά που δεν έτυχε της αποδοχής του υπουργού Οικονομικών μέσα από δημόσιες δηλώσεις του, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας υποχρεώθηκε σε τακτική υποχώρηση. Ο κύριος Νεοφύτου άλλωστε δήλωσε ενώπιον της Βουλής μετά την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ότι αν απαιτούνται ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, η Βουλή θα πρέπει να τα λάβει. Ουσιαστικά, ο κύριος Νεοφύτου κατέφυγε στον λαϊκισμό του κοινωνικού αυτοματισμού, στοχοποιώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ακύρωση της δημόσιας δέσμευσης τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργού Οικονομικών τον Απρίλιο του 2016 (έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, βοηθώντας τον κύριο Νεοφύτου) ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα την έκτακτη εισφορά την 1/1/2017.

Υπονόμευσης έτυχε επίσης από τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Γεωργιάδη, που «έριξε νερό στον μύλο» της Κομισιόν και δημιούργησε κάκιστες εντυπώσεις σε μια περίοδο που η κυπριακή οικονομία ήταν στα πρόθυρα περαιτέρω αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης ως προς την επενδυτική της βαθμίδα. Παραγνωρίζοντας έτσι, πλήρως, ο κύριος Δ. Γεωργιάδης ότι μέσα από την επενδυτική αναβάθμιση θα διευκολύνετο και η πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον μηχανισμό της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιας χαλάρωσης που ενισχύει τη ρευστότητα της οικονομίας και την εικόνα της κυπριακής οικονομίας στους διεθνείς επενδυτές. Σε ό,τι αφορά τους «Κομισάριους», φαίνεται ότι έχουν εθιστεί στην ηδονή της αδιαφανούς και απόλυτης εξουσίας και προφανώς δεν ανέχονται τη δήλωση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών ως προς τη «διαδικασία εθνικής ιδιοποίησης». Κάποιος εύλογα μπορεί να διερωτηθεί αν η συστηματικότητα της σχέσης εξάρτησης που εκπορεύεται κι επιδιώκεται από την Κομισιόν ίσως εξυπηρετεί και άλλα πολιτικά κριτήρια, ιδιαίτερα μεσούσης της «έντονης» διαδικασίας για λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Φυσικά υπάρχουν αρκετά που ο υπουργός Οικονομικών οφείλει να πράξει, με πρώτο και κύριο την ανάσχεση της φτώχειας και την ενίσχυση των φοροεισπρακτικών δυνατοτήτων του κράτους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που με τόση επιμονή προστάτευσε ο κύριος Νεοφύτου μαζί με άλλους, μέσα από την πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Πάντως είναι προς πίστην του υπουργού Οικονομικών που αρνείται μια νέα φορολογική αμνηστία καθώς επίσης και το ότι δεν πέφτει και στον πειρασμό μιας ιδεοληπτικής λιτότητας, που μόνο αναπτυξιακά πισωγυρίσματα και ύφεση θα παραγάγει για την κυπριακή οικονομία - αφού, εκτός των άλλων, επιβραδύνει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, για τα οποία η κυπριακή οικονομία καλείται να δίνει εξηγήσεις ακόμη στους θεσμικούς επενδυτές.

*PhD Πολιτική Κοινωνιολογία

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

ΑΠΟΨΗ

Φινλανδία vs Κύπρος και στη μέση τα παιδιά μας

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 14:35 (τελευταία ενημέρωση 14:35)

ΑΠΟΨΗ

Αν υπήρχε διεθνές δίκαιο (Του Σενέρ Λεβέντ)

Πολίτης News, 13:10 (τελευταία ενημέρωση 13:10)

Επιστροφή
στην αρχή