Ο Γιούνκερ επιδιώκει την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /H ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ενώπιον του ΕΚ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.

«Είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Ευρώπη πληρώνει το 80% του κόστους των εισαγωγών ενέργειας - που ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- σε αμερικανικά δολάρια την ώρα που μόνο το 2% των εισαγωγών ενέργειας μάς έρχονται από τις ΗΠΑ», είπε.

«Είναι παράδοξο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, το πρώτο βήμα αφορά την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

«Σειρά προτάσεων της Επιτροπής στον τομέα αυτόν περιμένουν να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπενθύμισε.

Οι Βρυξέλλες έχουν συγκεκριμένα προτείνει την σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για συνδρομή προς τις χώρες της ευρωζώνης σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και έχει προωθήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.

Η Γαλλία είναι από τις πρωτοπόρες δυνάμεις υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, αλλά οι προτάσεις της Επιτροπής συναντούν την εχθρική στάση μέρους των χωρών της νομισματικής ένωσης.

 

#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας #OurEuropeOurFuture


Επιστροφή
στην αρχή