Ο Γιώργος Αντρέου στον Π: «Έχω ακόμη να πάρω από το Έβερεστ»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
"Το Έβερεστ με βοήθησε να καταλάβω ότι ήμουν σε λάθος τομέα, ότι ο δικός μου σκοπός ήταν κάποιος άλλος" - "Η προσοχή μου τώρα είναι στις Άλπεις" .

Μεσημέρι Πέμπτης επικρατούσε ενθουσιασμός στον προαύλιο χώρο ιδιωτικού σχολείου στη Λάρνακα. Ο Γιώργος Αντρέου είχε στημένο τον κινητό πύργο αναρρίχησης και επέβλεπε τους μαθητές κάθε φορά που άρπαζαν το κράνος και πραγματοποιούσαν αναβάσεις - καταβάσεις με τα σχοινιά γαντζωμένα στη μέση τους.

Ένα μικροκαμωμένο αγόρι αρχίζει να γκρινιάζει στις προτροπές του Γιώργου και επανειλημμένα, μετά από κάθε πρώτη προσπάθεια αναρρίχησης, του ζητά να τα παρατήσει. Πλησιάζουν άλλα παιδιά που ζητούν να πάρουν τη θέση του αγοριού προσφέροντάς του «λύτρωση» – ο Γιώργος τα στέλνει στα άλλα σχοινιά, καρφώνει το αγόρι στα μάτια και απλώς του λέει «συγκεντρώσου», δείχνοντάς του τον πύργο.

Μετά από πέντε περίπου λεπτά ο μαθητής είχε ήδη κατεβεί από την κορυφή. «Αν δεν ξεπερνούσε τώρα αυτό το εμπόδιο, θα το έβρισκε ξανά και ξανά στη ζωή μπροστά του, όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή», μου είπε ο Γιώργος όταν του σχολίασα το συμβάν.

Ο Γιώργος Αντρέου, ο πρώτος Κύπριος που έβαλε την κυπριακή σημαία στο Έβερεστ (19 Μαΐου 2012), δεν είναι πλέον τραπεζικός υπάλληλος. Επιστρέφοντας από τα 8.848 μέτρα, άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από το βουνό, άλλαξε τη ζωή του, υπηρετώντας πλέον, όπως λέει στον «Π», τον δικό του σκοπό, ενώ -όπως μου εκμυστηρεύτηκε- σχεδιάζει να δημιουργήσει τις δικές του σχολές αναρρίχησης στην Κύπρο και, φυσικά, την κατάκτηση κι άλλων βουνοκορφών του κόσμου.

 

 

Περάσανε πέντε χρόνια από την ανάβασή σου στο Έβερεστ. Ακόμη προκαλεί κυματισμούς αυτή η εμπειρία;

Το Έβερεστ άφησε πίσω του μια βαριά κληρονομιά στην οποία ανατρέχω και παίρνω δύναμη και αντοχές όποτε και όταν χρειαστεί. Έχω ακόμη να πάρω από το Έβερεστ. Τα μηνύματα που παίρνω είναι καθημερινά και έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τρόπο που αντιμετωπίζω τη ζωή. Έχει αλλάξει τη ζωή μου με έναν τρόπο μαγικό και υπέροχο. Εκεί πάνω στην κορυφή έχω αφήσει ένα κομμάτι μου για πάντα, ώστε, ελεύθερος πια, να μπορέσω να κυνηγήσω εκείνες τις κορυφές στις οποίες δεν τόλμησα ποτέ πριν να ‘‘σκαρφαλώσω’’.

 

Γι’ αυτό άφησες τη δουλειά του τραπεζικού υπαλλήλου και άρχισες πάλι από το μηδέν, λόγω του Έβερεστ;

Με βοήθησε να καταλάβω ότι ήμουν εντελώς λάθος, ήμουν σε λάθος τομέα, ότι η αποστολή μου, ότι ο δικός μου σκοπός ήταν κάποιος άλλος. Οπότε έπρεπε να υπηρετήσω τον δικό μου σκοπό, όχι τον σκοπό του οποιουδήποτε άλλου. Άλλωστε στη ζωή σου πρέπει να ακολουθείς το πάθος σου, αλλιώς δεν θα καταλήξεις πουθενά. Μάλλον κάπου θα καταλήξεις: σε έναν γκρεμό ή σε μια καθημερινότητα που δεν λέει τίποτα. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν είναι ποτέ αργά, αν χρειαστεί να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή, μέχρι να βρεις εκείνο που σε γεμίζει σαν άνθρωπο, που σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν θα ήθελα κάποια μέρα φεύγοντας από αυτήν τη ζωή να μετανιώσω για όλα εκείνα τα όνειρα που δεν τόλμησα να ζήσω.

 

«Ο σχοινοσύντροφός κρατά τη ζωή σου στα χέρια του, όπως και εσύ τη δική του».

 

Μίλα μας για τη νέα σου ζωή

Δραστηριοποιούμαι πλέον ως adventure consultant. Αποστολή μου είναι να συμβουλεύω, να οργανώνω και να υλοποιώ υπαίθριες και άλλες δραστηριότητες με θέμα την περιπέτεια, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Αυτές μπορεί να είναι μια εμπειρία αναρρίχησης, μια εμπειρία κατασκήνωσης, διαβίωσης, μια δραστηριότητα συνεργασίας, μια απαιτητική δραστηριότητα διάσχισης μιας δύσβατης περιοχής, ένα ταξίδι περιπέτειας στο εξωτερικό σε βουνό κ.λπ. Έχω αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου ζώντας διάφορες περιπέτειες και θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες από αυτές με όσους ψάχνουν και αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαι έχει να κάνει με την πρόσβαση με σχοινιά σε ύψος για οποιαδήποτε εργασία σε ψηλές και δύσκολες υποδομές, όπου η χρήση μηχανημάτων είναι αδύνατη και ασύμφορη. Αυτές οι υποδομές μπορεί να είναι ένας πυλώνας ηλεκτρισμού, ένας πύργος αναμετάδοσης, μια γερανογέφυρα, ένα πλοίο, ένα ψηλό κτήριο, μια πλατφόρμα πετρελαίου κ.λπ. Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι κρεμόμαστε πάνω σε δύο σχοινιά χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκτελούμε εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης, καθαρισμού και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Θα πρέπει εδώ να πω ότι η απασχόληση αυτή προϋποθέτει εξοικείωση με το ύψος, κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση, και φυσικά χρήση ανάλογου εξοπλισμού. Υπάρχουν διεθνή πρότυπα και νομοθεσίες που πρέπει να ακολουθείς και να τηρείς πιστά. Χρειάζεται εδώ να παρατηρήσω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία στην Κύπρο που να ρυθμίζει την ασφάλεια της εργασίας σε ύψος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε παρείσακτους μη πιστοποιημένους και κατάλληλα εκπαιδευμένους να δραστηριοποιούνται στον χώρο βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις δικές τους ζωές, αλλά και τις ζωές άλλων ανθρώπων.

 

 

«Ο κίνδυνος και ο φόβος περικλείουν μια απίστευτη δύναμη»

Συνεπώς ο κίνδυνος αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς σου.

Συνηθίζεται να θεωρούμε επικίνδυνο οτιδήποτε βρίσκεται έξω και μακριά από το comfort zone του μέσου ανθρώπου. Αυτό όμως που αγνοούμε είναι ότι η εξέλιξή μας ως ανθρώπινου είδους βασίστηκε στο γεγονός ότι τολμήσαμε, ή μάλλον κάποιοι από εμάς τόλμησαν να σκεφτούν και να δράσουν έξω από το γυάλινο κλουβί μέσα στο οποίο επιλέγουν να ζουν οι περισσότεροι από εμάς. Ο κίνδυνος και ο φόβος περικλείουν μέσα τους, όταν αποφασίσεις να περάσεις στην απέναντι μεριά, μια απίστευτη δύναμη, την οποία χρειάζεται και πρέπει να κατακτήσεις. Κάθε φορά που αφήνεις μια φοβία σου να σε νικήσει, χάνεις μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνεις ακόμη πιο δυνατός.

 

Μετά το Έβερεστ έχεις άλλους ορειβατικούς στόχους;

Η προσοχή μου τώρα είναι στραμμένη στις Άλπεις. Θέλω να σκαρφαλώσω περισσότερο στην Ευρώπη. Τους προσεχείς μήνες προγραμματίζω ένα ορειβατικό ταξίδι σε ένα επικό βουνό, το Eiger στην Ελβετία. Τώρα, για πιο μεγάλο ταξίδι, σίγουρα με ενδιαφέρει να πάω πίσω στα Ιμαλάια για άλλη κορυφή, αλλά αυτό που φλερτάρω έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μια αποστολή στο Κ2 στο Πακιστάν, ένα υπέροχο αλλά πολύ σκληρό βουνό. Αυτό είναι το δικό μου όνειρο.

   

«Κρεμόμαστε πάνω σε δύο σχοινιά χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκτελούμε εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης, καθαρισμού… δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία στην Κύπρο που να ρυθμίζει την ασφάλεια της εργασίας σε ύψος».

 

 

Μίλα μας για τη σχέση που έχει ο αναρριχητής με τον σχοινοσύντροφό του πάνω στον βράχο.

Ο ορειβάτης ή ο αναρριχητής ανεβαίνει σε ένα βουνό ή σε ένα βράχο με τη μια άκρη του σχοινιού να είναι δεμένη πάνω του και με την άλλη πάνω στον σχοινοσύντροφό του. Αυτός ο άνθρωπος κρατά τη ζωή σου στα χέρια του, όπως και εσύ τη δική του ζωή. Αυτή η σχέση είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αφού ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται άμεσα από αυτήν. Ο σχοινοσύντροφος είναι αυτό που σε συνδέει με την ίδια τη ζωή τη στιγμή που και οι δυο σας απολαμβάνετε τη δραστηριότητά σας. Οι σχέσεις αυτές είναι βαθιές, ιερές και κρατούν για πάντα, μακριά από αντιπαλότητες και συγκρούσεις. Είναι πολύ ωφέλιμη εμπειρία να μπορείς να εμπιστευτείς σε κάποιον την ίδια σου τη ζωή.

 

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελες ως μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ) να σχολιάσεις τα ορειβατικά ατυχήματα που συμβαίνουν κατά καιρούς στο εξωτερικό;

Υπάρχει σίγουρα ένα ρίσκο στο βουνό, όπως υπάρχει και ένα ανάλογο ρίσκο στην καθημερινότητα που ζει ο καθένας. Ένα ατύχημα είναι μια πιθανότητα, δεν είναι επιλογή. Δεν το επιλέγεις. Όμως στα βουνά συμβαίνουν καταστάσεις που δεν μπορείς πάντοτε να προβλέψεις. Ο καθένας που θέλει να ασχοληθεί με το βουνό χρειάζεται να αποδεχτεί αυτό το γεγονός.

 

 

 

«Συνοδεία στο βουνό από τους διπλωματούχους»

Το σχόλιό σου για την πρόσφατη προσπάθεια να περάσει νόμος στη Βουλή για συνοδεία στο βουνό από διπλωματούχους οδηγούς βουνού.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού, η οποία υπάγεται στον ΚΟΑ, θέλει να εξασφαλίσει μέσω νομοθεσίας ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στον χώρο των δραστηριοτήτων που εκπροσωπεί και κυρίως στην αναρρίχηση. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση βάσει των κυπριακών δεδομένων μέσω πιστοποιημένων προγραμμάτων από διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η UIAA, και θα μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου και με ασφάλεια υπηρεσίες σε όσους επιλέγουν να πληρώσουν ένα αντίτιμο για να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία. Αυτή η πρόθεση έχει σαν απώτερο στόχο να προστατέψει όλο αυτόν τον κόσμο που θέλει να δοκιμάσει ή να ασχοληθεί με την αναρρίχηση κυρίως, να διασφαλίσει ότι υπάρχουν στον χώρο ικανοί και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, να δώσει κίνητρο σε άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο. Δεν υπήρξε ποτέ καμιά πρόθεση να απαγορευτεί στον οποιονδήποτε να αποδράσει στο βουνό μόνος του ή με τους φίλους του.

Αυτή η τακτική ακολουθείται επιτυχώς από πολλές χώρες στην Ευρώπη όπου ακμάζουν αυτές οι δραστηριότητες με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών μας ακόμη πιο ψηλά.

 

 

«Κάθε φορά που αφήνεις μια φοβία σου να σε νικήσει, χάνεις μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνεις ακόμη πιο δυνατός».

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή