Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλά στον «Π» για Συνεργατισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Υπήρξε κακοδιαχείριση και πριν το 2013. Σκάνδαλα, διαπλοκή, διαφθορά. Όλα θα πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες

ΓΡΑΦΕΙ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Εκτός απροόπτου, εγκρίνεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων η παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων στην Ελληνική Τράπεζα, ολοκληρώνοντας έτσι τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό, με την οποία πέφτουν οι τίτλοι τέλους για την εν λόγω τράπεζα - το καλό κομμάτι περνάει στην Ελληνική Τράπεζα και το κακό μετεξελίσσεται σε Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε την Πέμπτη όπως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις. Μαζί με τις εγγυήσεις, πακέτο θα είναι σήμερα στη Βουλή για ψήφιση και έξι κυβερνητικά νομοσχέδια, καθώς και τρεις προτάσεις νόμου που αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να υπερψηφίσει κάποια νομοσχέδια ή/και προτάσεις νόμου, εφόσον ενσωματωθούν σε αυτά και δικές του εισηγήσεις / τροποποιήσεις. «Πρέπει να πω ότι η απόφαση για καταψήφιση των εγγυήσεων ήταν πολύ δύσκολη. Βάλαμε στη ζυγαριά όλα όσα συναποτελούσαν το θέμα Συνεργατισμός. Πρώτα και κύρια, τα πάρα πολλά ψέματα που λέχθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά δεύτερο λόγο, τη δική μας διαφορετική άποψη ότι ο Συνεργατισμός θα έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες μέσα από διαδικασία η οποία θα εξασφάλιζε ότι δεν θα είχαν πολλά βαρίδια οι μέτοχοι, όταν θα τους επιστρεφόταν η τράπεζα», είπε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Πολίτη». Δυστυχώς, σημείωσε, ενώ η κυβέρνηση μάς έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι τα πάντα λειτουργούσαν ομαλά και σωστά, ξαφνικά προχώρησε στην εξαγγελία διαδικασίας πώλησης. «Και διαπιστώσαμε ότι τα δεδομένα εξελίχθηκαν ακριβώς πανομοιότυπα με τις διάφορες πληροφορίες που ακούγαμε τον τελευταίο χρόνο. Γεννιέται, λοιπόν, πολύ έντονα το ερώτημα κατά πόσον όλα αυτά ήταν προσχεδιασμένα και η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, λέγοντας ψέματα στον κόσμο, δημιουργώντας τετελεσμένα και μην αφήνοντας άλλες επιλογές ανοικτές», συμπλήρωσε.

Καλά, και τι διαφορετικό προτείνετε εσείς;


Μα στο σημείο που έχουν φέρει οι κυβερνώντες τα πράγματα δεν μπορούσαμε να προτείνουμε τίποτα, δεν υπήρχε η δυνατότητα ανατροπής των τετελεσμένων. Η συμφωνία με την Ελληνική είναι πολύ κακή εις βάρος του κράτους και άρα και του κόσμου, διότι αυτός θα πληρώσει. Δεν θα βγάλουν λεφτά από την τσέπη τους ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης, ούτε ο Χάρης Γεωργιάδης, ούτε ο Πρόδρομος Προδρόμου, ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, για να πληρώσουν τις ζημιές που θα προκληθούν. Βέβαια, το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι θα εγγυηθούμε την κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας για τα επόμενα χρόνια, με κίνδυνο να επωμιστεί το κράτος πρόσθετες δαπάνες. Συνολικά, αναμένεται ότι το κόστος από τη διαχείριση του Συνεργατισμού, όπως την έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, θα είναι γύρω στα 8 δισ. ευρώ. Είναι τεράστιο ποσό. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι σαν να έχουμε κτίσει οκτώ αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και να τα έχουμε ανατινάξει. Είναι μεγαλύτερο το κόστος από το ποσό που πληρώσαμε το 2013 για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και αυτό θέλει η κυβέρνηση να το προσπεράσει σαν να μην έχει συμβεί. Και προσπάθησε, την ίδια στιγμή, να φορτώσει τις ευθύνες της και σε άλλους.

Κακή η συμφωνία

Δεν υπήρξε κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό πριν από το 2013;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Υπήρξε κακοδιαχείριση και πριν το 2013. Σκάνδαλα, διαπλοκή, διαφθορά. Όλα θα πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. Όμως, θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί φορτώθηκε η κυπριακή οικονομία με 8 δισ. ευρώ από τις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Συναγερμού. Ήταν κακή, λοιπόν, η συμφωνία και δεν έχει καμία λογική σε ό,τι αφορά το οικονομικό της το κομμάτι. Θεωρούμε ότι ήταν προσχεδιασμένο να οδηγηθούν τα πράγματα στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα. Και η κυβέρνηση, αντί να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες τις οποίες είχε σε όλη αυτήν τη διαδικασία, προσπάθησε να τα φορτώσει σε εμάς.

Ευθύνες για την κατάληξη του Συνεργατισμού έχει μόνο η κυβέρνηση; Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν; Το ΑΚΕΛ δεν είχε / έχει κομματικά στελέχη στην ηγεσία του Συνεργατισμού;


Καλά, τι σημαίνει αυτό; Εάν έχεις ένα ή δύο μέλη σε ένα δ.σ. των 12-13 ανθρώπων, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν αποφασίζει το ίδιο, αλλά είτε το Υπουργείο Οικονομικών είτε το Υπουργικό Συμβούλιο, ποιες μπορεί να είναι οι δικές τους ευθύνες; Το σημαντικό είναι να δούμε τη στάση που κρατούσαν σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονταν. Διότι, είναι ένα να συμμετέχεις σε ένα συμβούλιο και άλλο το τι υπερασπίζεσαι.

Αλαζονεία - ετσιθελισμός

Πώς είδατε το σχέδιο Εστία;

Διαφωνούμε με πάρα πολλές πρόνοιες του σχεδίου, γι' αυτό θα επιχειρήσουμε να επιδράσουμε ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης δεν μας εγκαρδιώνει. Με την έννοια ότι η κυβέρνηση λειτούργησε και λειτουργεί με ετσιθελισμό και αλαζονεία, παρόλο που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ισχυρίζονται ότι λειτουργούν συναινετικά και με συλλογικότητα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για το τι θα πετύχουμε. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αδυναμίες, όπως, π.χ., το ότι κάποιος που είναι άνεργος δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο Εστία. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς μιλούμε για τον κόσμο που δούλευε κανονικά, πλήρωνε κανονικά τα δάνειά του και λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί έμεινε άνεργος, είτε γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματά του, δεν μπορεί να πληρώνει τη δόση του. Επίσης, θα πρέπει να βοηθηθούν και οι καλοπληρωτές, οι συνεπείς. Για να μην φανεί στο τέλος ότι είναι οι ηλίθιοι της παρέας. Πάντως, είναι

ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα πράγματα θα γίνουν με λεφτά από την ΕΕ.

Απούσα η διοικήτρια

Η Κεντρική Τράπεζα επιτελεί σωστά τον ρόλο της;


Μα η Κεντρική Τράπεζα, και ιδιαίτερα η διοικήτρια, ήταν απούσα όλα αυτά χρόνια. Λυπούμαι που το λέω, αλλά κάθε άλλο παρά έχει διαδραματίσει τον οποιοδήποτε ρόλο. Έχει, βέβαια, ένα άλλοθι… Ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από το 2014 ελέγχονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική, ο Συνεργατισμός και η RCB. Όμως και πάλι η Κεντρική Τράπεζα έχει ρόλο κατά την άποψή μου. Πάντως, ο Χάρης Γεωργιάδης στις 15 του Μάρτη, στη σύσκεψη στο Προεδρικό, μας είπε ότι όλοι οι στόχοι, όπως είχαν καθοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα, είχαν υλοποιηθεί, με εξαίρεση την ένταξη στο χρηματιστήριο.

Οι κυβερνώντες κυκλοφορούν μόνο στα σαλόνια

Για πλασματική εικόνα της κατάστασης της οικονομίας κάνει λόγο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι η πραγματική οικονομία διαφέρει πολύ σε σχέση με τους αριθμούς της. «Ξέρετε, ζήσαμε μια επικοινωνιακή προσπάθεια από την κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα ότι η Κύπρος είχε ένα success story τα τελευταία πέντε χρόνια. Ότι περίπου επιτελέσαμε ένα οικονομικό θαύμα, όπως το 1974. Έτσι μας έλεγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Εμείς τους λέγαμε ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία ήταν διαφορετική. Εάν βγεις έξω και συνομιλήσεις με τον κόσμο, θα καταλάβεις ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλά είναι. Υπάρχει μεν ανάπτυξη, αλλά για τους λίγους. Με ευκαιριακές πολιτικές, όπως η πώληση διαβατηρίων και η φούσκα των ψηλών κτηρίων, δεν έρχεται ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που υπάρχει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον τουρισμό, όπου οι εργαζόμενοι τυγχάνουν τεράστιας εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, δεν έχει ωφελήσει την κοινωνία στο σύνολο της», αναφέρει ο Άντρος Κυπριανού. Έχει ωφελήσει ένα πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, συνέχισε, αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην κοινωνία. «Οι κυβερνώντες, το έχω πει πολλές φορές, φαίνεται ότι συναναστρέφονται με κόσμο στα σαλόνια. Δεν βγαίνουν έξω να μιλήσουν στην πραγματική κοινωνία. Γι' αυτό, η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία. Είδαμε να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλων των υπολοίπων, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση αυτού του χάσματος. Εξαφανίζεται η μεσαία τάξη, η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας φυλλορροεί, τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε μια κατάσταση κατάρρευσης», συμπλήρωσε. Όλα αυτά, είπε, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά η οικονομία μας πάει καλά. «Και βέβαια, για να προχωρούν σωστά τα πράγματα, είναι και θέμα προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Και θα καλέσω ξανά τους κυβερνώντες να δουν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Όμως, οι δείκτες δείχνουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πτώση του ποσοστού ανεργίας.


Είπα ότι η ανάπτυξη δεν έχει ωφελήσει το σύνολο του κόσμου. Όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας, να πω ότι άλλα λέει η κυβέρνηση και άλλα το Τμήμα Στατιστικής. Εξήγγειλε ο Πρόεδρος ανεργία 8,6% και έδινε στατιστικά στοιχεία το Τμήμα Στατιστικής για 10,4% ανεργία, σε μια εποχή που ο τουριστικός τομέας λειτουργεί πλήρως. Πέραν τούτου, δέστε και τι παίρνουν οι εργαζόμενοι. Οι μισθοί των 300, των 400, των 500 ευρώ και το ευέλικτο ωράριο είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση. Επιστρέψαμε σε ένα εργασιακό Μεσαίωνα σε κάποιους τομείς.

Ο Άντρος Κυπριανού για την επίσκεψη Λουτ και τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού

«Σέρνεται η κυβέρνηση»

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη κάθοδο στο νησί της Τζέιν Χολ Λουτ, της προσωρινής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ η οποία θα βολιδοσκοπήσει προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών στο Κυπριακό, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών εξαρτώνται «πρώτα και κύρια από το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία», αλλά και από το πώς θα αντιδράσει η πλευρά μας. «Για τη σημερινή κατάσταση έχει την κύρια ευθύνη η Τουρκία. Για το κατά πόσον θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εξαρτάται και από την αποφασιστικότητα που θα δείξει η Τουρκία για να προχωρήσουμε. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουμε και εμείς μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουμε. Εάν δεν απαντήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο στην κ. Λουτ, νομίζω ότι θα μείνουμε εκτεθειμένοι. Ήδη είμαστε εκτεθειμένοι για τη στάση την οποία τηρήσαμε σε κάποια καίρια ζητήματα τον τελευταίο χρόνο. Και θα μείνουμε πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι. Δεν αρκεί να μας λέει ο κ. Αναστασιάδης για την ετοιμότητά του. Είναι σημαντικό αυτή η ετοιμότητά του να μεταφραστεί σε συγκεκριμένο πολιτικό τρόπο, στάση και συμπεριφορά, στις συζητήσεις που θα έχει με την κ. Λουτ. Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ ξεκάθαρος για το υπό από ποιες προϋποθέσεις θα επαναρχίσει ο διάλογος», ανέφερε ο κ. Κυπριανού. «Εάν δεν πούμε, λοιπόν, ότι αποδεχόμαστε πλήρως τις προϋποθέσεις που θέτει ο γ.γ., θα έχουμε πρόβλημα και θα μείνουμε εκτεθειμένοι», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι παρερμηνεύετε την πρόθεσή του για τερματισμό των εγγυήσεων ότι δεν θέλει λύση.

Μα τώρα σοβαρολογεί ο κ. Αναστασιάδης; Εμείς παρερμηνεύσαμε αυτήν του την πρόθεση; Εμείς του λέμε ότι είχε τη δυνατότητα στο Κραν Μοντανά να ξεφορτωθεί τη συνθήκη εγγύησης και δεν είχε την αποφασιστικότητα να το επιδιώξει. Είναι αυτό για το οποίο τον κατηγορούμε. Απ’ εκεί και πέρα, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έθεσε θέμα κατάργησης των εγγυήσεων ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Και ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν γ.γ. του ΑΚΕΛ και όχι του Συναγερμού. Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δέχτηκε λύση με εγγυήσεις ήταν ο κ. Αναστασιάδης. Και δεν τον κρίνω γι' αυτό. Εγώ τον κρίνω για το γεγονός ότι ενώ δέχτηκε τις εγγυήσεις, κατηγορεί εμάς σήμερα ότι τάχα τον πιέζουμε να αποδεχτεί εγγυήσεις. Ουδέποτε εμείς του είπαμε να αποδεχτεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε θα του πούμε να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είπε την Τρίτη ότι θα πρέπει Αθήνα και Άγκυρα να συμφωνήσουν πρώτα στο θέμα ασφάλεια / εγγυήσεις πριν από νέα διάσκεψη για το Κυπριακό. Εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν;

Εάν καταφέρει η Ελλάδα να συμφωνήσει με την Τουρκία σε κάτι τέτοιο θα είναι μια θετικότατη εξέλιξη. Θεωρώ ότι τώρα θα διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας. Εάν είναι έτοιμη να συζητήσει και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, τότε να πάμε σε διάσκεψη. Εάν, όμως, είναι από θέση αρχής ενάντια στην κατάργηση των εγγυήσεων, τότε θα προκύπτει σοβαρότατο πρόβλημα και θα πρέπει, πλέον, να αποφασίσουμε τις κινήσεις τακτικής που θα κάνουμε.

Εάν δεν προχωρήσει ούτε αυτή η προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαδικασίας;

Ε, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα… Με την έννοια ότι θα έρθουμε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση του νησιού. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα βγάζει μια κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι ο χρόνος τελειώνει. Δεν έχουν πολλά περιθώρια. Ήδη γίνονται μειοψηφία, αλλοιώνεται έντονα η κατάσταση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κι αν δεν βρεθεί λύση η οποία θα τους απαλλάσσει από την εξάρτηση της Τουρκίας, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Έχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Και λυπούμαι ειλικρινά γιατί η κυβέρνηση βάζει τα πάντα κάτω από το πρίσμα και τις ανάγκες της επικοινωνιακής της πολιτικής. Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει: «νά που επαναρχίζει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, σε αντίθεση με αυτά τα οποία έλεγαν κάποιοι». Σέρνεται η κυβέρνηση. Λυπούμαι που το λέω, αλλά σύρεται η κυβέρνηση σε αυτήν τη διαδικασία και ελπίζω και εύχομαι η αντίδρασή της να είναι η σωστή για να δημιουργηθεί προοπτική επανέναρξης του διαλόγου.

*kateliadi@politis-news.com

Twitter: @Kateliadi

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή