Ο Γερμανός πρεσβης στον «Π»: Το κλειδί είναι η συνεργασία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Γερμανός πρέσβης, Νικολάι φον Σιόπφ, μιλά στον «Π» για τα μαθήματα της επανένωσης, μέσα από την εμπειρία της χώρας του.

Η εμπειρία της Γερμανίας αποτελεί παράδειγμα πως η επανασύνδεση δύο μερών μιας χώρας που παραμένει μισό αιώνα μοιρασμένη χρειάζεται να αρχίσει το συντομότερο τις διεργασίες και τις συνεργασίες για να πετύχει μακροπρόθεσμα, τονίζει ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Νικολάι φον Σιόπφ στον «Π», υπογραμμίζοντας πως το καθεστώς των εγγυήσεων δεν συνάδει με εγγυήσεις τρίτων χωρών. Ο Γερμανός διπλωμάτης μιλά για την ανάγκη στενότερων επιχειρηματικών δεσμών και εκμετάλλευσης, από τους Κυπρίους, της στρατηγικής τοποθεσίας της χώρας, αλλά και για το πώς θεωρεί πως Κύπρος μπορεί η ίδια να γίνει παράδειγμα σε Ευρώπη σε κρίση.

 

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η διεθνής και διπλωματική κοινότητα στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα ενεργή σε αυτή την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό;

Οι διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από τις κοινότητες. Έχετε δύο ειλικρινείς ηγέτες και δύο καλούς επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων και με χαρά βλέπω πως ξεπέρασαν αυτή την κρίση. Η Γερμανία, ως χώρα με εμπειρία από τη δική της προσπάθεια για επανένωση, εκφράζει φιλικά την άποψή της ορισμένες φορές, όμως δεν θα υπερτόνιζα τον ρόλο των διπλωματών καθώς η διαδικασία ανήκει στις κοινότητες. Και προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος αυτήν τη στιγμή.

 

Στη Γερμανία ένα από τα καλά μας χαρακτηριστικά είναι η κουλτούρα του συμβιβασμού. Πάντα βρίσκουμε λύσεις μετά από συζητήσεις που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 10 ώρες. Πιστεύω πως αυτή η κουλτούρα είναι κάτι που πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο στην Κύπρο, ειδικά εφόσον γίνει ομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο θα έχει ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία συμμαχιών αλλά και το να λαμβάνεται η μια κοινότητα υπόψη από την άλλη περισσότερο.

 

Είναι ένας από τους λόγους της σημερινής κρίσης η έλλειψη ενός δομημένου πλαισίου στο οποίο Ε/Κ και Τ/Κ θα μπορούσαν να συζητούν τις διαφωνίες τους;

Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων, και λιγότερο μέσα από τον Τύπο, αν και ο Τύπος φυσικά έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στην καταγραφή της διαδικασίας και στην ενημέρωση των πολιτών. Όμως τα σημαντικά θέματα είναι σωστό πέρα από τη Βουλή να συζητώνται μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, και μεταξύ κομμάτων.

 

Στην περίπτωση της Γερμανίας ξεπεράσαμε τη διαίρεση με μικρά βήματα. Για αρκετό καιρό ο τότε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ έχτιζε με τη βοήθεια του συνεργάτη του Έγκον Μπαρ την προσέγγιση της Οστπολιτίκ, επιδιώκοντας διάλογο με τους αντίστοιχους εκπροσώπους της Ανατολικής Γερμανίας. Συνάντησα τον κ. Μπαρ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της Οστπολιτίκ, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια – ήταν ένας άνθρωπος που θα είχε να πει πολλά στους Κύπριους για την εμπειρία του, όμως δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα.

 

           

 

Πώς νομίζετε λοιπόν πως μπορεί να προωθηθεί περισσότερο ο διάλογος μεταξύ των πολιτών της κάθε πλευράς;

Στην περίπτωση της Γερμανίας η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προϋπήρχε της επανένωσης, όπως για παράδειγμα στον τομέα της παιδείας. Έτσι είχα την ευκαιρία να σπουδάσω με υποτροφία στο πλαίσιο ενός τέτοιου προγράμματος στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Στην Κύπρο υπάρχουν εξαιρετικά πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Το θέμα του διαλόγου μεταξύ των πλευρών αφορά ουσιαστικά την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Οι Κύπριοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις που θα τους βοηθήσουν να διοικήσουν τη χώρα τους αποτελεσματικά και δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται από τρίτους. Στον 21ο αιώνα θα πρέπει να δίνεται στους Κύπριους η δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνοι τους. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπριών να γνωρίσουν ολόκληρη τη χώρα τους.

 

 

 

Να συσφίξουμε σχέσεις

Είναι ευχαριστημένες η Γερμανία και η Κύπρος από τη σημερινή μας διμερή συνεργασία; Αντιλαμβάνομαι πως έχουν ήδη γίνει πολλά.

Οι δυο μας χώρες συνεργάζονται στενά εντός της ΕΕ, όμως μπορούμε πάντα να κάνουμε περισσότερα. Προσπαθώ πάντα να προωθώ την Κύπρο στη Γερμανία, σε βαθμό που αστειεύονται εδώ στην πρεσβεία πως το κάνω περισσότερο από ό,τι να προωθώ τη Γερμανία στην Κύπρο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει χαμηλός αριθμός γερμανικών επενδύσεων πέρα από κάποιες μεγάλες εταιρείες. Χρειάζεται να αντλήσουμε περισσότερο ενδιαφέρον μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων που θα μπορούσαν με την Κύπρο ως βάση να αναζητήσουν νέες προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.

Στον τομέα της παιδείας βρίσκομαι σε επαφή με τα πανεπιστήμιά σας και προσπαθώ να βοηθήσω να δημιουργηθούν επαφές με γερμανικά πανεπιστήμια. Επίσης θα επεδίωκα την ενίσχυση της διδασκαλίας των γερμανικών στα σχολεία εδώ, καθώς η Γερμανία είναι ένας καλός προορισμός για σπουδές. Ακούω μάλιστα πως είναι κάτι που οι γονείς ζητούν. Επίσης θα ήταν χρήσιμο στον τομέα του τουρισμού να υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι με γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Είναι επίσης ιδιαίτερα ενεργός ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου Γερμανίας, με τον οποίο έχουμε διοργανώσει εκδηλώσεις προώθησης της Κύπρου στη Γερμανία. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΚΕΒΕ, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί ο σύνδεσμος, και θα ήθελα ο ιδιωτικός τομέας να έρθει πιο κοντά και επιδιώξει συνεργασίες.

Στο πλαίσιο των σχέσεών μας θα ήθελα ακόμα να αναφέρω πως την 1η Μαΐου έχουμε τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στην Πάφο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Επίσης την προηγούμενη θα λάβει χώρα και συναυλία με τη στήριξή μας της Δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου.

 

Είναι και το περιβάλλον και η ανανεώσιμη ενέργεια ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία;

Η Κύπρος προσφέρεται για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα μπορούσε να είναι χώρα-μοντέλο για αυτές τις τεχνολογίας. Πρόσφατα φέραμε μια αντιπροσωπεία από το επιμελητήριο της Λειψίας η οποία είδε θετικά τις επενδύσεις στην Κύπρο, η οποία συνάντησε και πρέσβεις από αραβικές χώρες μετά από πρόσκληση του κ. Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη για να μιλήσουν για πιθανές επενδύσεις στην περιοχή.

Κίνητρό μου είναι να βοηθήσω την Κύπρο να γίνει μεγαλύτερη. Η Κύπρος είναι μια σχετικά μικρή χώρα, όμως είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ στη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Πρέπει, πιστεύω, να προωθηθεί περισσότερο αυτή η ιδέα. Η Γερμανία είναι ο ισχυρότερος εμπορικός εταίρος όλων των αραβικών χωρών στην ΕΕ, όμως προτιμούμε να φέρουμε γερμανικές επενδύσεις στην περιοχή μέσω της Κύπρου.

 

 

 

Δεν γνωρίζω χώρα της ΕΕ με εγγυήσεις

 

Πώς βλέπει η Γερμανία, ως ένα ηγετικό κράτος της ΕΕ, το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες;

Κατά την άποψή μου η συζήτηση αυτή ξεφεύγει από το θέμα. Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς σε μια επανενωμένη Κύπρο.

 

Ποιο ρόλο βλέπει η Γερμανία για την ίδια και για την ΕΕ στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις; Είναι εφικτό, θεωρείτε, να βρεθεί μια διευθέτηση που να ικανοποιεί τις πλευρές και να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κύπρου;

Αυτά είναι ζητήματα που οι δυο πλευρές πρέπει να λύσουν στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Δεν γνωρίζω καμία ευρωπαϊκή χώρα της οποίας την ασφάλεια να εγγυάται μια τρίτη χώρα. Η Γερμανία είναι πάντα διαθέσιμη αφού της ζητηθεί να μοιραστεί την εμπειρία της από την επανένωση.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδικά έργα ανακοινώνει ο Δήμος Στροβόλου

Πολίτης News, 15:43 (τελευταία ενημέρωση 15:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γεν. εισαγγελέας κρίνει Σάβια και άλλους τρεις

Πολίτης News, 15:32 (τελευταία ενημέρωση 15:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη η Μέι για τη συμφωνία του Brexit

Πολίτης News, 15:22 (τελευταία ενημέρωση 15:22)

Επιστροφή
στην αρχή