Ο φόβος της πτώσης για ηλικιωμένους - Οι Ολλανδοί έχουν τη λύση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Οι μαθητές σε αυτό το πρωτοποριακό μάθημα διδάσκονται πώς να… μην ανησυχούν για μια πιθανή πτώση ή αν πέσουν να το κάνουν με το σωστό τρόπο.

Ένα ιδιαίτερο «μάθημα» προσφέρεται στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην περιοχή Leusden με αποδέκτες άτομα ηλικίας  65 έως 94 ετών.

Οι μαθητές σε αυτό το πρωτοποριακό μάθημα διδάσκονται πώς να… μην ανησυχούν για μια πιθανή πτώση ή αν πέσουν να το κάνουν με το σωστό τρόπο ώστε να μην τραυματιστούν.

Η αίθουσα στο κέντρο WIJKfysio στο Leusden -μια κοινότητα έξω από το Amersfoort στο κέντρο της χώρας - σχεδιάστηκε με βάση κλινικές προδιαγραφές ώστε να διδάξει στους μαθητές πώς να περιηγούνται σε επικίνδυνο έδαφος χωρίς να ανησυχούν για ενδεχόμενη πτώση.

"Δεν είναι κακό να φοβάσαι να πέσεις, αλλά σε θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο πτώσης", δήλωσε ο Diedeke van Wijk, ένας φυσιοθεραπευτής που διευθύνει το κέντρο και διδάσκει το μάθημα τρεις φορές το χρόνο.

Η πτώση  μπορεί να αποβεί μοιραία για αρκετούς ηλικιωμένους ενήλικες αφού η γήρανση κάνει  τα οστά πιο εύθραυστα με κίνδυνο τη μη πλήρη αποκατάστασή τους.

Όπως αναφέρει η κ. Kloet μία από τις μαθήτριες: «Φυσικά, στην αρχή κανείς δεν ενδιαφέρεται για μαθήματα πτώσης από την αρχή, αλλά μόλις δουν ότι μπορούν να το κάνουν, τότε είναι διασκεδαστικό ".

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική κοινωνική πτυχή στο θέμα αφού το να βλέπουν ο ένας τον άλλο να κουλουριάζονται αβοήθητοι πάνω στο στρώμα τους προκαλεί γέλιο και αστεία πειράγματα. Συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω ηλικίας είναι κάτι φυσιολογικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με χιούμορ.

 

  


Επιστροφή
στην αρχή