Ο δίσκος Ζολώτα μπορεί να κρίνει τη δίκη στην υπόθεση Focus

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Μάγειρας απέστειλε το πρωί της 27ης Ιουλίου 2007 email προς τον Μιχάλη Ζολώτα, με την ένδειξη Focus Transfer.

Η τελευταία δικαστική εξέλιξη στην περιβόητη υπόθεση της Focus, όπου το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις της υπεράσπισης και αποδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ως τεκμήριο και τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του κατηγορούμενου Μιχάλη Ζολώτα αποτελεί άκρως θετική εξέλιξη για την κατηγορούσα αρχή. Και αυτό γιατί σε αυτό τον σκληρό δίσκο -ο οποίος, όπως αποφάνθηκε το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με ενδιάμεση απόφασή του, ημ. 6 Αυγούστου 2018, λήφθηκε νομότυπα- υπάρχουν, σύμφωνα με γραπτά ντοκουμέντα που εξασφάλισε και ο «Π», δύο σημαντικά emails τα οποία συμβάλλουν στη στοιχειοθέτηση της όλης υπόθεσης.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται το περιβόητο ηλεκτρονικό μήνυμα του πρωτοκλασάτου στελέχους της Marfin Laiki και «πρωτοπαλίκαρου» του Ανδρέα Βγενόπουλου, Κυριάκου Μάγειρα, προς τον επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα, ημ. 27 Ιουλίου 2007, με εντολή πληρωμής το ποσό του 1 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία της θυγατέρας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, A.C. Christodoulou Consultants Limited. Όπως κατ΄ επανάληψη έχει γράψει ο «Π», το 1 εκατ. ευρώ εμβάζεται όντως από την εταιρεία Focus Maritime Corp. στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας της θυγατέρας του πρώην διοικητή στις 27/07/2007. Συνεπώς η συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία που προηγήθηκε της τραπεζικής πράξης έχει ιδιαίτερη αξία στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία. Σε αυτό συνηγορεί και η επισήμανση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην τελευταία απόφασή του ότι «όλα τα υπό ένσταση τεκμήρια σχετίζονται άμεσα με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και κρίνονται ως σημαντικά για την εκδικαζόμενη υπόθεση».

Ο «Π» σε σχετικό ρεπορτάζ, ημ. 03/02/2017, αναφέρθηκε σε αυτήν την ηλεκτρονική αλληλογραφία, η οποία αποτελεί πλέον και τεκμήριο στο δικαστήριο.

Με βάση αυτήν, είναι ο Κυριάκος Μάγειρας ο οποίος απέστειλε το πρωί της 27ης Ιουλίου 2007 (ώρα 10:19 π.μ.) email από τη διεύθυνση kmagiras@marfinbank.gr προς τον Μιχάλη Ζολώτα (στη διεύθυνση mzolotas@stamford-nav.com) με την ένδειξη Focus Transfer παραθέτοντας τον αριθμό λογαριασμού και το ΙΒΑΝ της Α.C. Christodoulou Consultants καλώντας τον να πληρώσει, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ. Σχεδόν αμέσως απαντά στο ηλεκτρονικό μήνυμα του Μάγειρα ο Μιχάλης Ζολώτας με το «done» και την προσθήκη ότι μόλις γίνει η μεταφορά θα επανέλθει. Η μεταφορά του εκατομμυρίου από τον περιβόητο τραπεζικό λογαριασμό 0129948420 που διέθετε η Focus στη Marfin Laiki στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε, όπως γράφουμε και πιο πάνω, αυθημερόν. Τα χρήματα εισήλθαν στον λογαριασμό της εταιρείας της θυγατέρας του πρώην διοικητή της Κεντρικής, με αριθμό 0231104421 (ο οποίος ανοίχθηκε από τον κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου ως authorised signatory λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12 Ιουλίου 2007).

Ιδέα δεν είχε για την εταιρεία Χριστοδούλου

Μέσα >από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, μεταξύ Μάγειρα και Ζολώτα, το πρωί της 27ης Ιουλίου 2007, είναι επίσης εμφανές ότι ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της Focus ιδέα δεν είχε για την εταιρεία της θυγατέρας του Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Απλούστατα ενετάλη να πληρώσει σε έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που ανοίχθηκε πρόσφατα το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς όλα τα υπόλοιπα που ακούστηκαν, μετά την αποκάλυψη της ύποπτης συναλλαγής, περί συμβολαίου για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και προκαταβολική πληρωμή για τα επόμενα 10 χρόνια δεν είναι τόσο πειστικά.

Θυμίζουμε ακόμη πως όταν η εφημερίδα μας δημοσιοποίησε στις 21 Ιουνίου 2013 την υπό διερεύνηση υπόθεση, ο Α. Βγενόπουλος απάντησε τότε ως εξής :«...Πληροφορήθηκα ότι σήμερα δημοσιοποιήθηκε κάποια προς έρευνα υπόθεση που χρονολογείται από το 2007 που εμφανίζεται να αφορά έναν τέως διοικητή της ΚΤΚ και έναν πελάτη της τράπεζας που δεν είναι ούτε φίλος μου ούτε στενός συνεργάτης μου όπως ψευδώς αναφέρεται».

Αχίλλειος πτέρνα στην προσπάθεια της κατηγορούσας αρχής να αποδείξει μία από τις λίγες υποθέσεις που έφθασαν ενώπιον της δικαιοσύνης και αφορούν το σκάνδαλο της κατάρρευσης της οικονομίας του τόπου είναι η αποτυχία της να «εκδοθεί» και να βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων (όπως ήταν και το αρχικό κατηγορητήριο) ο Κυριάκος Μάγειρας.


Επιστροφή
στην αρχή