Ο δήμαρχος Λεμεσού στον «Π»: Δέκα απαντήσεις για τους πύργους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη στον «Πολίτη»:«Τα ψηλά κτήρια μπήκαν στη ζωή μας χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός»

Στον απόηχο των αντιδράσεων μεγάλης μερίδας του κόσμου της Λεμεσού για τη δραματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον ορίζοντα της πόλης αλλά και επί του εδάφους, εξαιτίας της άναρχης ανέγερσης δεκάδων πολυώροφων κτηρίων, ο μεγαλύτερος δήμος της πόλης πασχίζει να μην παραμείνει ουραγός των εξελίξεων. Ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης δηλώνει αποφασισμένος να παλέψει ώστε να παραμείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος που έβαλε τάξη στην πόλη του. «Τα ψηλά κτήρια μπήκαν στη ζωή μας χωρίς να υπάρχουν απαραίτητος σχεδιασμός και σαφή κριτήρια. Συνεπώς, δικαιολογημένα υπάρχουν αντιδράσεις και προβληματισμοί, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απόλυτες θέσεις», διαμηνύει ο δήμαρχος της Λεμεσού σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον «Π».

 

Το θέμα των ψηλών κτηρίων απασχολεί τον τελευταίο καιρό έντονα την τοπική κοινωνία της Λεμεσού; Εσείς πώς το βλέπετε;

Οι πολίτες προβληματίζονται μπροστά στην προοπτική να αλλάξει η πόλη τους αλλά και η ζωή τους, και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Η Λεμεσός υπήρξε πάντα μια πόλη που επιζητούσε την αλλαγή και την εξέλιξη, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα και το διαχρονικό χαρακτήρα της. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η αρχή πρέπει να συνεχίσει να ισχύει.

 

Πώς προέκυψε αυτή η τάση για ανέγερση ψηλών κτηρίων;

Τα τοπικά σχέδια καθορίζουν τόσο τον συντελεστή δόμησης για κάθε περιοχή όσο και τον επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων. Με τα τοπικά σχέδια 2011-2013 εισήχθη η δυνατότητα σημαντικής αύξησης των συντελεστών δόμησης που ίσχυαν μέχρι τότε. Μέσα από μια σειρά από πρόνοιες (μεταφορά συντελεστή από διατηρητέα, ενθάρρυνση οικιστικής ανάπτυξης, οργανωμένη οικιστική δόμηση κ.λπ.) δόθηκε το δικαίωμα μέχρι και 100% περισσότερου συντελεστή δόμησης σε επιλεγμένους δρόμους του αστικού κέντρου. Ακολούθησε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα κίνητρα αναθέρμανσης της οικονομίας το 2013, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα για έναν επιπρόσθετο συντελεστή μέχρι 30%, για να ακολουθήσει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016 όπου, πέραν της επικύρωσης της προηγούμενης απόφασης, επεκτάθηκαν οι περιοχές και οι περιπτώσεις εφαρμογής των κινήτρων. Έτσι προέκυψαν οι δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερες οικοδομές από ό,τι προβλεπόταν στα τοπικά σχέδια πριν το 2011.

 

Δεν υπάρχουν όρια στο ύψος και στον αριθμό των ορόφων;

Αν και υπάρχουν όρια στα τοπικά σχέδια, υπάρχουν επίσης πρόνοιες που δίνουν τη δυνατότητα στις Πολεοδομικές Αρχές για επιπρόσθετη αύξηση μέχρι 2 ορόφων, αλλά και πολύ περισσότερων ορόφων με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Πολεοδομίας και Οικήσεως. Εξελικτικά σήμερα, εκτός από κάποιες περιοχές που εξαιρούνται (π.χ. οι περιοχές ειδικού χαρακτήρα), δεν υπάρχει όριο ούτε στο ύψος, ούτε στον αριθμό ορόφων. Αυτό είναι ένα κενό που πρέπει να διορθωθεί νομοθετικά αμέσως.

 

Στη Λεμεσό πότε άρχισε αυτή η τάση για ψηλά κτήρια;

Οι πρώτες 5 άδειες για ψηλά κτήρια δόθηκαν πριν το 2017. Με αυτά τα δεδομένα ως προηγούμενο, το νέο δημοτικό συμβούλιο βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από αιτήσεις για πολεοδομική άδεια για ψηλά κτήρια κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης.

 

Με βάση ποια κριτήρια αξιολογούνται αυτές οι αιτήσεις;

Η νομοθεσία καθορίζει μια σειρά από ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια / προϋποθέσεις στη βάση των οποίων αξιολογούνται τα ψηλά κτήρια. Τα ποσοτικά κριτήρια είναι, για παράδειγμα, ελάχιστο εμβαδόν του τεμαχίου 2.000 τ. μ., μέγιστο ποσοστό κάλυψης 35%, ελάχιστος ανοικτός χώρος πρασίνου 20%, οδική πρόσβαση από 2 τουλάχιστον δρόμους, ελάχιστος αριθμός υπόγειων δημόσιων χώρων στάθμευσης, μεγαλύτερη οριζόντια απόσταση από τα διπλανά τεμάχια, χρήση ΑΠΕ για τις ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου κ.λπ. Εξίσου σημαντικά είναι και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως ο επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων, η ένταξη του κτηρίου στην ευρύτερη περιοχή που το περιβάλλει, η αρμονία με ιδιαίτερα στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, η διασφάλιση οπτικών φυγών, το επίπεδο ποιότητας αισθητικού σχεδιασμού κ.λπ.

 

Δεν υπάρχει πρόνοια για συγκεκριμένες περιοχές όπου μπορούν να ανεγερθούν ψηλά κτήρια;

Στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού καθορίζονται 5 περιοχές χωροθέτησης ψηλών κτηρίων, καθώς επίσης και συγκεκριμένοι δρόμοι όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης για προσέλκυση επιθυμητών αναπτύξεων. Αυτή η χωροθέτηση όμως έχει ξεπεραστεί με το σημερινό πλαίσιο κινήτρων. Συνεπώς, χρειάζεται η άμεση επαναχωροθέτηση των περιοχών όπου θα επιτρέπονται τα ψηλά κτήρια.

Υπάρχει ανάγκη σε μια πόλη να ανεγερθούν ψηλά κτήρια;

Δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Τα ψηλά κτήρια δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε ανάθεμα. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη προσθήκη, όπως και το αντίθετο. Η ωφελιμότητα των ψηλών κτηρίων πρέπει να αξιολογηθεί στη βάση μιας σειράς παραμέτρων. Πόσο αναγκαία είναι για μια πόλη η πολεοδομική της ανανέωση και ποια είναι εκείνα τα φυσιογνωμικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά της που δεν πρέπει επ’ ουδενί να αλλοιωθούν; Πόσο αναγκαίες είναι για την οικονομική ανάπτυξη μιας πόλης αυτές οι μεγάλες επενδύσεις; Πώς αξιολογείται η διαμόρφωση οπτικών φυγών και διαδρόμων αερισμού από την οριοθέτηση των ψηλών κτηρίων; Ποιες είναι οι δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα στους διάφορους τομείς: περιβάλλον, κοινωνικός ιστός, ανέσεις περιοίκων κ.λπ. Τι είδους οφέλη μπορεί να έχει μια πόλη και οι κάτοικοί της ως αντιστάθμισμα αυτών των αναπτύξεων; Πέρα από τα γενικά αυτά χαρακτηριστικά, η κάθε περίπτωση ασφαλώς πρέπει να αξιολογείται με βάση τα δικά της δεδομένα και χαρακτηριστικά.

 

Με ποια φιλοσοφία αντιμετωπίζει ο Δήμος Λεμεσού τα ψηλά κτήρια;

Ο Δήμος Λεμεσού εξετάζει όλες τις αιτήσεις για ψηλά κτήρια αυστηρά στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, μιας νομοθεσίας που, πέρα από τον δήμο ως Πολεοδομική Αρχή, δίνει καθοριστικό λόγο στην εκτελεστική εξουσία (διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και υπουργό Εσωτερικών). Για το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού υπάρχει ένας βασικός κανόνας που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για κάθε ανάπτυξη, και αυτός είναι η κοινωνική ωφελιμότητά της. Τι κερδίζει δηλαδή η πόλη από αυτές τις αναπτύξεις και πώς αποτρέπονται τα οποιαδήποτε αρνητικά που έχουν αυτές; Πέραν των γενικότερων ζητημάτων που εγείρονται για το θέμα των ψηλών κτηρίων, υπάρχουν κάποια ζητήματα για τα οποία ο προβληματισμός στο προβληματισμός στο δημοτικό συμβούλιο είναι έντονος. Το πρώτο είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ειδικότερα στη θάλασσα της Λεμεσού από τη διαχείριση των νερών από τις κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερσή τους. Πέρα από τις ξεχωριστές για κάθε ανάπτυξη μελέτες επιπτώσεων στο περιβάλλον που απαιτούνται με βάση τη νομοθεσία, θεωρούμε πως επιβάλλεται να γίνει μια στρατηγική μελέτη επιπτώσεων, μια μελέτη δηλαδή για τις σωρευτικές επιπτώσεις από όλες τις αναπτύξεις που βρίσκονται υπό εξέταση. Αυτό είναι μια απαίτηση του Δήμου Λεμεσού και φαίνεται ότι υπάρχει θετική πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης. Το δεύτερο θέμα που μας απασχολεί είναι ο επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων. Πρόθεση του δήμου είναι να ακούσει με προσοχή, με σοβαρότητα και με ευαισθησία τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των περιοίκων και να αναζητήσει από τους επενδυτές απαντήσεις και λύσεις. Το τρίτο σημαντικό θέμα που προτιθέμεθα να εγείρουμε είναι το θέμα των αντισταθμιστικών προς την πόλη από αυτές τις αναπτύξεις, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τα πολεοδομικά προνόμια που δόθηκαν από τα κίνητρα για την αύξηση συντελεστή.

 

Εννοείτε πέραν των αντισταθμιστικών που υπάρχουν σήμερα στη νομοθεσία;

Πέραν των υφιστάμενων αντισταθμιστικών που αφορούν τη δημιουργία ανοικτών χώρων, δημόσιων χώρων στάθμευσης κ.λπ, ο Δήμος Λεμεσού θα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να συμπεριλάβει στην υπό ετοιμασία εντολή του και αντισταθμιστικά μέτρα που να έχουν σχέση με την κοινωνική στέγαση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να καθοριστεί ένα ποσό ως εισφορά από τον κάθε επενδυτή προς τον δήμο για να χρησιμοποιηθεί στους σχεδιασμούς του για κοινωνική στέγη, στην περίπτωση του Δήμου Λεμεσού για την αξιοποίηση των δημοτικών πολυκατοικιών στον Άγιο Νικόλα και στον Άγιο Ιωάννη. Μια δεύτερη εναλλακτική θα μπορούσε να ήταν η παραχώρηση αριθμού οικιστικών μονάδων σε μια άλλη οικιστική ανάπτυξη του επενδυτή για σκοπούς κοινωνικής στέγης νέων ζευγαριών ή άλλων ευάλωτων ομάδων. Με τον τρόπο αυτό θα αμβλυνθεί έστω σε κάποιον βαθμό και το πρόβλημα των υψηλών τιμών στα ενοίκια και στην αγορά στέγης που υπάρχει στην πόλη μας.

Το συμφέρον της πόλης

Κύριε δήμαρχε, ο Δήμος Λεμεσού γίνεται δέκτης πιέσεων;

Ασκούνται πιέσεις απ' όλες τις πλευρές που θέλουν να περάσουν τις απόψεις τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Λεμεσού εξετάζει με σοβαρότητα και με αυστηρότητα κάθε αίτηση που τίθεται ενώπιόν του, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

Η απόφαση του Υπουργικού για εκχώρηση περαιτέρω εξουσιών στον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας για την αδειοδότηση ψηλών κτηρίων σάς βρίσκει σύμφωνο;

Το πλαίσιο των παραμέτρων στη βάση των οποίων αδειοδοτούνται τα ψηλά κτήρια θα επανεξεταστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, κυρίως όσον αφορά τη χωροθέτησή τους. Η απόφαση αυτή κινείται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν γίνεται να κτίζει ο καθένας όπου θέλει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια συνολική προσέγγιση, στο τι θέλουμε, στα όρια, το ύψος και τα κριτήρια. Ως Δήμος Λεμεσού ζητήσαμε την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, στις 21 Ιουλίου ο δήμος διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητηθούν θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού, από την οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα τα οποία θα σταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

  • Τα ψηλά κτήρια δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε ανάθεμα
  • Χρειάζεται χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής και κριτηρίων
  • Υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν θετική προσθήκη στην πόλη μας, όπως και το αντίθετο
  • Θα ζητήσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για κοινωνική στέγη
  • Επιβάλλεται να γίνει στρατηγική μελέτη συνολικών επιπτώσεων στο περιβάλλον
  • Οι ανησυχίες περιοίκων για επηρεασμό των ανέσεών τους να απαντηθούν με σοβαρότητα και με ευαισθησία
  • Οι πρώτες 5 άδειες στη Λεμεσό δόθηκαν πριν το 2017
  • Βασικό κριτήριο για το δημοτικό συμβούλιο είναι η κοινωνική ωφελιμότητα της κάθε ανάπτυξης

*Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή