Ο χορτάτος σκύλος, η ολόκληρη πίτα και η υποκρισία

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Αυτό που φυσικά ξενίζει είναι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή θάλασσα, οι ευθείες αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο σύνολο της ΝΑ

Ακούγοντας κανείς τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις που έρχονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η πίεση τους προς τη δική μας πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπάγεται σε ένα σχήμα τύπου «ζητάνε και τα ρέστα». Το ίδιο θα αντιληφθεί κανείς κι αν διαβάσει τη συνέντευξη που παραχώρησε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ της «ΤΔΒΚ» Κουντρέτ Οζερσάι στον συνάδελφο Γιώργο Κακούρη και στον υποφαινόμενο. Ένα –κατά το κυπριακότερο- «άππωμα», στο οποίο η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέτει μια σειρά προαπαιτούμενων προκειμένου να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων –μετά την ακύρωση της ερευνητικής γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο «3», η οποία βάζει ξεκάθαρα σε πλαίσιο τον ενεργειακό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας (και με μια δεύτερη αναλυτική ματιά, ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως προς τη μεθοδολογία τυχόν επανέναρξης συνομιλιών). Αυτό που φυσικά ξενίζει είναι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή θάλασσα, οι ευθείες αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο σύνολο της ΝΑ Μεσογείου, και φυσικά η ρητορική. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να αναγνώσει τις προθέσεις των Τουρκοκυπρίων πίσω από τη ρητορική των τελευταίων ημερών του συνόλου της τουρκοκυπριακής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και των δύο κορυφαίων «υπουργών» της «ΤΔΒΚ», Οζερσάι και Ναμί;

 

Μια μικρή υπόθεση

Ας υποθέσουμε ότι το 2011 δεν ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία που έμπαινε στη διαδικασία αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ερευνητικών γεωτρήσεων και αντικειμενικών ευρημάτων ποσοτήτων φυσικού αερίου, λ.χ. στο θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη». Ότι καμιά Noble Energy, καμιά ENI, καμιά Total και καμιά Exxon δεν δραστηριοποιούνταν στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, μια τουρκική εταιρεία, π.χ. η TPAO, ενώ διενεργούσε έρευνες μεταξύ Κερύνειας και Μερσίνης, ή στον Κόλπο της Μόρφου, θα ανακάλυπτε στην υποθαλάσσια αυτή περιοχή αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 90 τρισ. κυβικών ποδιών (ποσότητα τριπλάσια του κοιτάσματος-μαμούθ «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ). Η «ΤΔΒΚ», ενώ η διαπραγμάτευση του Κυπριακού παραμένει εκεί για τέσσερις δεκαετίες χωρίς λύση, θα έμπαινε στη διαδικασία αδειοδοτήσεων και οι μεγάλες εταιρείες, οι κολοσσοί όπως διαχρονικά μάθαμε να λέμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της BP, της Exxon, της ENI ή της Total, κατέφταναν προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στο σημείο όπου αρμοδιότητα θα «ασκούσε» μια μη αναγνωρισμένη, διεθνώς, οντότητα όπως η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου. Παρά τις διαμαρτυρίες της ΚΔ, π.χ. στην ιταλική ή στη γαλλική κυβέρνηση ή σε διεθνή φόρα. Την ίδια στιγμή ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης τύπου Ταλάτ, Έρογλου ή Ακιντζί έκανε μια δήλωση τύπου «το φυσικό αέριο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου θα μπορούσε να καταστεί ένα κριτήριο ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή αλλά κι ένα εργαλείο επίλυσης», ενώ τα ίδια μηνύματα θα έστελνε και η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ –διά στόματος κάποιου Ντάουνερ ή κάποιου Άιντε, όπως και η ΕΕ.

 

Μια μεγαλύτερη υπόθεση

Κι ενώ το υποθετικό μας σενάριο εξελίσσεται και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κορυφώνονται, η –πάντα ευέλικτη γεωπολιτικά δύναμη της περιοχής- Τουρκία έμπαινε σε μια διαδικασία τριμερών συνεργασιών αποκαθιστώντας τις σχέσεις της με την Αίγυπτο του Αλ Σίσι, το Ισραήλ και τον Λίβανο, δίνοντας παράλληλα «γραμμή» στην τουρκοκυπριακή ηγεσία πως «τώρα που το φυσικό αέριο βρίσκεται στη 'δική σας ΑΟΖ, προτείνετε λύση στους Ε/Κ και διαμοιρασμό». Η τ/κ ηγεσία ανοικτά, σε κάθε δήλωσή της, διατυμπανίζει πως «από το φυσικό αέριο θα ωφεληθεί το σύνολο του κυπριακού λαού» και πως τα έσοδα από την εμπορική του εκμετάλλευση θα αποτελούν αρμοδιότητα του μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους. Σε κάποια στιγμή, κι ενώ η διαπραγμάτευση κορυφώνεται σε μια διεθνή διάσκεψη, η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρά στις αξιώσεις π.χ. για το εδαφικό ή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και η διαδικασία αποτυγχάνει. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέρχεται και συνεχίζει τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Η ΚΔ, κατορθώνοντας να ελιχθεί διπλωματικά, επιτυγχάνει διαμέσου ΕΕ να ακυρώσει την ερευνητική γεώτρηση στον Κόλπο της Μόρφου και την ίδια στιγμή παραγγέλνει από την Ισπανία 4 σύγχρονα υποβρύχια κλάσης S-80, αφήνοντας να εννοηθεί πως από εδώ και στο εξής το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου ενεργοποιείται και πως σε περίπτωση συνέχισης του ερευνητικού προγράμματος της ΚΔ, ελληνικά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, ενώ στην Πάφο θα σταθμεύουν και 25 F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Την ίδια στιγμή, η ελληνοκυπριακή πλευρά καθιστά γνωστό πως προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες επιθυμεί διάσκεψη για το Κυπριακό σε επίπεδο ΟΗΕ και ΕΕ με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως μια πλατφόρμα της ελλαδικής ΔΕΠΑ, συνοδεία των φρεγατών «Ύδρα» και «Σπέτσαι», θα τοποθετηθεί για έρευνες στον κόλπο της Αμμοχώστου.

 

Και η πραγματικότητα

Το σενάριο δεν διαφέρει και πολύ από το όσα συμβαίνουν –κατ’ αντιστοιχία. Βέβαια, στο υποθετικό αυτό σενάριο που παραθέτουμε για χάριν υπερβολής, αντιλαμβανόμαστε πως ο Τσίπρας δεν είναι ο Ερντογάν, η Ελλάδα δεν εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και προφανώς όσοι Ελλαδίτες κι αν έρθουν στην Κύπρο για να εγκατασταθούν, κανείς εξ αυτών, πολιτιστικά και θρησκευτικά, δεν θα αλλοιώσει την ταυτότητά μας. Ακόμη κι αν προτιμούμε καμιά φορά τον «ελληνικό γύρο» από τα κυπριακά σουβλάκια. Αυτή τη στιγμή όμως, ακόμη κι αν αυτό μας φαίνεται σκληρό, άδικο και… too much, οι Τουρκοκύπριοι μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αν δεν επιθυμείτε να μοιραστείτε το φυσικό αέριο ή την πολιτική ισότητα, «να μας πείτε ποια θα είναι η δική μας έκβαση, μιας και εσείς έχετε την ΚΔ ως de jure οντότητα και ως κράτος μέλος της ΕΕ».

*Twitter: @JohnPikpas

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή