O βρικόλακας της Αγίας Παρασκευής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Μετά την κατάρρευσή της, η Τράπεζα Κύπρου, άσχημη σαν αμαρτία, εξήλθε της διαδικασίας "εξυγίανσής" της τον Αύγουστο του 2013, και αναβίωσε πίνοντας το αίμα των καταθετών και των κατόχων αξιογράφων. Ο βρικόλακας της Αγίας Παρασκευής τώρα απειλεί να ρουφήξει και το αίμα όσων μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς την τράπεζα.

Μετά την κατάρρευσή της, η Τράπεζα Κύπρου, άσχημη σαν αμαρτία, εξήλθε της διαδικασίας "εξυγίανσής" της τον Αύγουστο του 2013, και αναβίωσε πίνοντας το αίμα των καταθετών και των κατόχων αξιογράφων. Ο βρικόλακας της Αγίας Παρασκευής τώρα απειλεί να ρουφήξει και το αίμα όσων μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς την τράπεζα. Πώς και γιατί, θα το δούμε, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα πιο κάτω.

 

 

Βόμβα πολλών μεγατόνων

Μετά από έξι μήνες εντατικής και μεθοδικής προσπάθειας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's) στην Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς μέχρι τώρα μόνο το 12% των προβληματικών δανείων έχουν τύχει αναδιάρθρωσης. Βόμβα πολλών μεγατόνων ήταν η αποκάλυψη του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Τζον Χούρικαν στο Reuters ότι εξετάζεται ξανά η επιλογή δημιουργίας μιας "καλής" και μιας "κακής" τράπεζας για επίλυση του προβλήματος των NPL's. Πανικός ξέσπασε αμέσως στις τάξεις των υπαλλήλων της τράπεζας, φοβούμενοι νέες απολύσεις, ενώ τρίζουν και οι καρέκλες εκείνων που τέθηκαν επικεφαλής της αποτυχημένης προσπάθειας αναδιάρθρωσης των NPL's. Ο Τζον Χούρικαν ανέθεσε στην HSBC, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, τη μελέτη για τις επιλογές της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των NPL's.

 

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας "κακής" τράπεζας ή, καλύτερα, μιας ξεχωριστής εταιρικής οντότητας με την επωνυμία Asset Management Company στα πρότυπα της Ιρλανδίας, συζητήθηκε πολύ το περσινό καλοκαίρι. Η ιδέα εγκαταλείφτηκε τότε, από ό,τι ξέρω, μετά από παρεμβάσεις μεγάλων οφειλετών προς το Προεδρικό. Αντί της "κακής" τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου δημιούργησε εντός της τράπεζας ειδικές μονάδες, στελεχωμένες με εκατοντάδες υπαλλήλους για την ανάκτηση των κακών χρεών (bad debt recovery). Το πλάνο αυτό προφανώς δεν πέτυχε, και η τράπεζα σκοπεύει να επαναφέρει την ιδέα δημιουργίας μιας "κακής" τράπεζας που θα αναλάβει το δύσκολο έργο αναδιάρθρωσης, είσπραξης και εκποίησης των ενυπόθηκων περιουσιών.

 

Σύμφωνα με τον Τζον Χούρικαν, "η δημιουργία μιας κακής τράπεζας θα ελευθερώσει την τράπεζα από τα προβληματικά δάνεια, και θα είναι ευκολότερο μια "κανονική" ή καλή τράπεζα, που θα προκύψει, να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει την οικονομία της χώρας". Ας δούμε λοιπόν ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα από τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε καλή και κακή τράπεζα. Καταρχάς δεν πρόκειται για δημιουργία νέας τράπεζας καλής ή κακής.

 

Η "κακή" τράπεζα

Η νέα νομική οντότητα που θα προκύψει, πιθανόν με την επωνυμία Asset Management Company, θα εξαγοράσει τα μισά περίπου προβληματικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή κάπου 6-7 δισ. ευρώ, εννοείται με μεγάλη έκπτωση. Από την άσκηση αυτή, η Τράπεζα Κύπρου θα πραγματοποιήσει ζημιές που θα αντανακλούνται στους ισολογισμούς της τράπεζας, και πολύ πιθανόν η τράπεζα να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Από πού, αυτό είναι άλλο θέμα. Η Asset Management Company δεν θα λειτουργεί καν ως τράπεζα, καθώς δεν θα δέχεται καταθέσεις, και ασφαλώς δεν θα χορηγεί δάνεια. Ως μια κτηματική στην ουσία επενδυτική επιχείρηση, δεν υπόκειται σε κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας όπως οι τράπεζες, και ασφαλώς δεν δικαιούται να πάρει ELA. H Asset Management Company για τη λειτουργία της αναμένεται να εξασφαλίσει κεφάλαια εκδίδοντας μετοχές ή χρεόγραφα σε θεσμικούς επενδυτές. Η εταιρεία αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης, ίσως 10-15 χρόνια, και θα αυτοδιαλυθεί μετά την εκπλήρωση των στόχων της, αποδίδοντας τα όποια κέρδη και κεφάλαια στους ιδιοκτήτες της. Αυτά για την ούτω καλούμενη "κακή" τράπεζα. Ας δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει με το άλλο κομμάτι της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή τη νέα "καλή" τράπεζα.

 

Η καλή Τράπεζα Κύπρου

Η νέα "καλή" Τράπεζα Κύπρου θα έχει απαλλαγεί από το μεγάλο βαρίδι πολλών δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θεωρείται βέβαιο ότι όλα τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ντιβέλοπερ και των ξενοδόχων θα έχουν πάει στην "κακή" τράπεζα, ενώ τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια για αυτοστέγαση θα μείνουν στην "καλή" τράπεζα. Η καλή Τράπεζα Κύπρου, με καθαρούς τώρα ισολογισμούς, θα μπορεί να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια, και με ρευστότητα που θα της δίνει τη δυνατότητα παροχής δανείων και διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Η νέα καλή Τράπεζα Κύπρου θα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα βοηθήσει στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στις τράπεζες και στη μείωση των επιτοκίων. Θα βοηθήσει επίσης την επίσπευση των διαδικασιών για πλήρη άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

 


 

Κίνδυνος για τις τράπεζες οι πολιτικοί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Κομισιόν, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τα σημαντικά βήματα για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την ίδια ώρα, μας προειδοποιούν για τους κινδύνους εκτροχιασμού της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας από τυχόν νέα αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Κέντρο βάρους της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα είναι η Τράπεζα Κύπρου και η σωστή, συνετή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανέρχονται στα 26,5 δισ. ευρώ, και συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα.

 

Όμως, ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης των τραπεζών δεν προέρχεται αυτήν τη φορά από τους τραπεζίτες, αλλά από πολιτικά πρόσωπα και κομματικές ηγεσίες, που μέσω του λαϊκισμού και εκλογικών σκοπιμοτήτων επιχειρούν διά νομοθετημάτων να θέσουν εμπόδια στη διαχείριση των NPL's και την εκποίηση ακινήτων, με πρόσχημα την προστασία τάχατες της ούτω καλούμενης πρώτης κατοικίας. Οι νομοθεσίες που προωθούν κάποια κόμματα στη Βουλή αγνοούν μεταξύ άλλων τις δεσμεύσεις μας έναντι των δανειστών μας. Το άρθρο 1.29 του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρει επί λέξει τα εξής. "Όλα τα περιττά νομικά, διοικητικά ή άλλα εμπόδια που περιορίζουν την κατάσχεση και εκποίηση των εξασφαλίσεων του δανείου θα πρέπει να αφαιρεθούν, έτσι ώστε τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δοθεί ως εγγύηση να μπορούν να ανακληθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα".

 Πέραν της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης για τα NPL's, η όποια απαγόρευση στην εκποίηση ακινήτων, είτε αυτή είναι η πρώτη κατοικία είτε όχι, θα επιφέρει πλήγμα στις τράπεζες, θα υποσκάψει τις προσπάθειές τους για επιτυχία στα νέα stress tests και θα ενθαρρύνει όσους μπορούν να πληρώσουν να μην πληρώσουν σκόπιμα τα δάνειά τους. Με την επιδιωκόμενη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας, κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν θα παρέχει πλέον δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Ας αναλογιστούν λοιπόν τις ευθύνες τους οι επιπόλαιοι πολιτικοί μας.

 

Με την αναβολή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του προταθέντος νομοσχεδίου ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ για την πρώτη κατοικία, προστίθεται ακόμη ένα φιάσκο στη μακρά λίστα της Βουλής, που περιλαμβάνει το φιάσκο για τη μείωση των ενοικίων, την αποκοπή 3% από τον 13ο μισθό των κυβερνητικών για τους άπορους συμπολίτες μας, το άδειο ταμείο αλληλεγγύης, ο νόμος για τον Συνεργατισμό και πολλά άλλα ευτράπελα. Σοβαρευτείτε, κύριοι, ή παραιτηθείτε.

 

*Οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων

p-costas2011@hotmail.com

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήρθε και η Diversa - Ξεψαχνίζουν την Cobalt

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο ΝΑΤΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαραν ξανά τα χωράφια στη Δένεια

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

Επιστροφή
στην αρχή