Ο αριβισμός του Ερντογάν και τα λάθη της Κύπρου

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Έχουμε πάντως την εντύπωση ότι η αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ρωσίας, επιχειρεί να περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή μας

Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η κρίση που σοβεί εδώ και μήνες μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών είναι εξελίξεις που πρέπει να παρακολουθούνται με νηφαλιότητα. Όχι για τους αφελείς λόγους που προβάλλονται από κάποιους γηγενείς αναλυτές στην Κύπρου, οι οποίοι ορμώνται στην ανάλυση από το σύνδρομο του ότι η Κύπρος είναι ο ομφαλός της γης και ως εκ τούτου ότι γίνεται διεθνώς μας αφορά και μας επηρεάζει.

Όταν τσακώνονται εξάλλου οι ελέφαντες, οι υπόλοιποι, αν εμπλακούν απλώς κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν. 

Δεν θα ήταν λάθος πάντως να θεωρήσει κάποιος ότι η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ –Τουρκίας μετά τη σύλληψη ενός υπαλλήλου τουρκικής υπηκοότητας στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης είναι μάλλον η αφορμή. Η αιτία έχει να κάνει με την σταδιακή αυτονόμηση της Τουρκίας από το Δυτικό και εν γένει Βορειατλαντικό στρατηγικό πλέγμα. Η αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, η διαπραγμάτευση με την Κίνα για αγορά οπλικών συστημάτων, η συμπόρευση με τη Μόσχα στο Συριακό μετά τη σύνοδο της Αστάνα, η επιθετική πολιτική των Τούρκων κατά των Κούρδων, οι απειλές Ερντογάν να μην τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ, φαίνεται να έχουν προβληματίσει τα μάλα τόσο την Ουάσιγκτον, όσο και τις Βρυξέλλες. Η διακοπή της χορήγησης βίζας σε Τούρκους επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ αλλά και το πάγωμα κάθε συζήτησης για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας –ΕΕ στέλνουν ένα ηχηρό οικονομικό μήνυμα στον Ταγίπ Ερτογάν το οποίο είναι βέβαιο ότι θα πάρει.

  • Η Τουρκία εξάγει το 45% των προϊόντων της προς τις χώρες μέλη της ΕΕ
  • Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ το 2016 αυξήθηκαν κατά 16%, σε αντίθεση με τη δραματική μείωση των τουρκικών εξαγωγών σε Ρωσία –Κίνα και Μέση Ανατολή.

Η δραματική έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους Πολίτες πριν μερικές μέρες να πωλήσουν τα χρυσά είδη τους και να επενδύσουν σε ομόλογα της χώρας δείχνει τη δεινή οικονομική θέση της χώρας τα τελευταία χρόνια, η οποία επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της μείωσης του τουριστικού ρεύματος. Όλοι οι διεθνείς αναλυτές κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία χρειάζεται τη σταθερότητα της Δύσης. Χωρίς τη συμπαράσταση της  δύσκολα θα αντέξει και θα διολισθήσει σε περαιτέρω οικονομική κρίση.

Το μάθημα

Αν θα έπρεπε να μάθουμε κάτι από τα πιο πάνω δεδομένα είναι ότι αν ανήκεις σε ένα συνασπισμό έχεις υποχρεώσεις και δικαιώματα. Η Τουρκία δείχνει να μην το κατανοεί αυτό, αλλά λόγω του εκτοπίσματος της ως χώρα έχει κάποιο περιθώριο κινήσεων. Αντίθετα με μικρές χώρες όπως η Κύπρος τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Έχουμε πάντως την εντύπωση ότι η αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ρωσίας, επιχειρεί να περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή μας.

Η Ρωσία μετά τη συμφωνία Σάικς –Πικό (1915) τη συνθήκη της Λωζάνης (1923)  και κάποιες συμφωνίες που ακολούθησαν, κατέρχεται στη Μέση Ανατολή αποκτώντας μέσω του Συριακού και ρόλο και λόγο, αναζητώντας νέες περιφερειακές συμμαχίες, αμφισβητώντας την καταλυτική επιρροή της Δύσης.  

Η Τουρκία επιχειρεί να εμπλακεί στην ζύμωση αυτή συνεργαζόμενη με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενη τη νέα πολιτική Τραμπ για ενδοσκόπηση και ταυτόχρονα περιορισμό της διεθνούς παρέμβασης των ΗΠΑ.

Ίσως ο αριβισμός του Ταγίπ Ερντογάν να μην του επιτρέπει να κατανοήσει  ότι υπάρχουν και όρια, δεδομένων των σχέσεων της χώρας του με το ΝΑΤΟ.  

Πολύ περισσότερο αυτή τη διάσταση φαίνεται να μην κατανοεί και η Κύπρος. Η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα του Ευρώ αλλά οι πολιτικοί της συμπεριφέρονται ως η χώρα μας να είναι οικονομική αποικία της Ρωσίας.

Εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή την οποία ο πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να χαράξει στο πλαίσιο του επερχόμενου ταξιδιού του στη Μόσχα. Λαμβάνοντας υπόψη μια σταθερή διαπίστωση από τη μελέτη της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας:  Όσες φορές η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να κινηθεί εκτός του δυτικού πλαισίου στο οποίο ανήκει γεωπολιτικά, επισυνέβησαν στη χώρα μας τραγωδίες. Όσες φορές επιχειρήσαμε να διαταράξουμε τις ισορροπίες η Κύπρος έχει πληγεί οικονομικά.

Η Ρωσία

Η  Ρωσία κινείται στην περιοχή αναζητώντας ανέξοδα στρατηγικούς εταίρους. Το ρωσικό κεφάλαιο κατάφερε από το 2004-2013 να μετατρέψει τη χώρα μας σε οικονομική του βάση. Παραβιάζοντας κάθε ευρωπαϊκό θέσμιο. Η Κύπρος πλήρωσε πολύ σκληρά το όλο εγχείρημα με το κούρεμα καταθέσεων. Σήμερα σταδιακά η Κύπρος επανέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας για μια ακόμα φορά, κι αυτό γιατί η πολιτική της ηγεσία δεν έχει στρατηγική, δεν έχει όραμα και διότι εύκολα εκμαυλίζεται αν όχι εξαγοράζεται. Σε σημείο που η πρόσφατη εξαγγελία ρωσικού κόμματος στην Κύπρο να αντιμετωπίζεται με θυμηδία και σαρκασμό: «Μα πόσα ρωσικά κόμματα χρειάζονται στην Κύπρο», σχολίασε δυτικός διπλωμάτης στον γράφοντα;

Από την άλλη θα ήταν ακραίο να υποστηρίξει κάποιος ότι δεν χρειάζεται να έχουμε σχέσεις με μια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία. Αυτή σχέση ωστόσο πρέπει να χαράσσεται με γνώμονα ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και όχι ξέφραγο αμπέλι. Η πρόσφατη αντιδιπλωματική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας σε σχέση με την  πρόσβαση σε λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων του Αμερικανού Μπιλ Μπράουντερ, ο οποίος φέρεται ως ο νούμερο ένα εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν, λέει πολλά. Κιαν δεν υπήρχαν διεθνείς αντιδράσεις, όπως έγινε σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις (σε σημείο που όποιον ζητήσει η Μόσχα τον βάζουμε σε ένα αεροπλάνο και τον στέλνουμε) το αίτημα της Μόσχας θα είχε ικανοποιηθεί. 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μια κλωστή... Της Θεανώς Καλαβανά

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ, 09:17 (τελευταία ενημέρωση 09:17)

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή