Ο Αντρίκκος, ο Κωστάκης, τα λαπόρτα και οι πληβείοι

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Σύμφωνοι. Το να θέτει θέμα ένας Αντρίκκος -Παχνάινεν- Θεμιστοκλέους είναι... αντροπή. Όμως, κ. γενικέ, δεν ξέρω τελικά ποιο είναι το πιο προκλητικό...

Θα μας τρελάνουν. Όλοι τους όμως. Και υπάρχει λόγος που το λέω.

Κατ’ αρχάς, ο Αντρίκκος -Παχνάινεν- Θεμιστοκλέους είναι ο τελευταίος ο οποίος δικαιούται έστω και να θέτει το ζήτημα της διαγραφής καταγγελιών για οδικές παραβάσεις.

Όχι τόσο διότι του επιβλήθηκε στέρηση της άδειας οδήγησης για ταχύτητες μέχρι και 190 χιλιομέτρων, ούτε για το γεγονός λ.χ. ότι δήλωσε αμπελουργός σε αστυνομικούς ενοχλημένος επειδή δεν τον αναγνώρισαν! Το τελευταίο, ειδικά, το βλέπει κανείς και με μια κάποια… συμπόνια.

Είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά, ειδικά ως άλλοτε πολιτικό πρόσωπο και τέως βουλευτής διότι, πέρα από την άθλια διαγωγή και την επικίνδυνη και αντικοινωνική οδική συμπεριφορά που επεδείκνυε κατ’ εξακολούθηση και χωρίς ίχνος μετάνοιας, είναι και ο ίδιος μία από τις περιπτώσεις πολιτικών οι οποίοι απαιτούσαν και έβλεπαν -κακώς- και δικά τους εξώδικα να διαγράφονται!

Οπότε, το να μιλάει για άλλους είναι τουλάχιστον ξεδιάντροπο.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός εισαγγελέας ελέγχεται σοβαρά για τα όσα λέει, επίσης. Διότι, ναι, ακούγεται πολύ λογικό το επιχείρημά του: «Εκατοντάδες οδηγοί οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καθημερινά τη λεωφόρο [...], κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας του συστήματος, επισημαίνονταν να παραβιάζουν επανειλημμένα το όριο των 50 χ.α.ω. χωρίς να το αντιλαμβάνονται». Και είναι γεγονός αυτό.

Όπως επίσης λογικότατο ακούγεται και το άλλο του επιχείρημα: «η Νομική Υπηρεσία θεώρησε δίκαια και αντίκρισε θετικά πολυάριθμα αιτήματα για διαγραφή καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι θα στερούντο της άδειας οδήγησής τους λόγω των πολλαπλών παραβάσεων κατά την αρχική περίοδο της λειτουργίας της φωτοεπισήμανσης», όπως και η συνέχεια…

«Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο μόνο του μηνός Ιουνίου 2014 σημειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας, 14.376 περιπτώσεις παραβάσεων του ορίου ταχύτητας στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, η δε Νομική Υπηρεσία ενέκρινε σχετικά αιτήματα και διέγραψε για τους πιο πάνω λόγους συνολικά 3.082 καταγγελίες εναντίον φυσικών ή νομικών προσώπων. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η αναφερόμενη στο δημοσίευμα», δηλαδή η περίπτωση της συζύγου του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ο ραλίστας πρώην πολιτικός έψαξε αυτή την πτυχή ή εάν άρπαξε απλώς το όνομα αυτό, κατά την προσφιλή του πρακτική όταν πολιτευόταν, προκειμένου να λαϊκίσει και να κάνει θόρυβο στα ΜΜΕ. Αυτό ας το εξηγήσει ο ίδιος, αν ενδιαφερθεί κανείς πια να ασχοληθεί με το εάν και το τι διερεύνησε.

Πηγαίνοντας όμως πίσω στα όσα είπε ο γενικός εισαγγελέας, ο πολίτης ευλόγως απορεί και απαιτεί απαντήσεις. Κατανοώντας ότι δεν θα ήταν λογικό να αφαιρεθεί η άδεια ανθρώπων για 20 χιλιόμετρα σε έναν δρόμο όπου ομολογουμένως μπορεί -δεν πρέπει αλλά μπορεί- να αφαιρεθεί κάποιος και να φτάσει μέχρις εκεί και όντως συμβαίνει αυτό, ως πολίτης θα ήθελα να ξέρω, αρχικά, ποιο ήταν το κριτήριο της διαγραφής αυτών των 3.082 από τις 14.376 περιπτώσεις.

Θα ήθελα, προκειμένου να δείξω με άνεση την κατανόησή μου, να δοθούν δημοσίως τα στοιχεία με ενδείξεις για την υπέρβαση που διαγράφηκε.

Διότι, ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας λέει και το εξής: «Εκατοντάδες οδηγοί […] κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας του συστήματος επισημαίνονταν να παραβιάζουν επανειλημμένα το όριο των 50 χ.α.ω. χωρίς να το αντιλαμβάνονται […]. Ως αποτέλεσμα, γίνονταν χιλιάδες καταγγελίες εναντίον πολιτών μέχρι που έγινε γνωστότερη η εφαρμογή του συστήματος και αυξήθηκε το όριο ταχύτητας στη συγκεκριμένη λεωφόρο στα 65 χ.α.ω από την 27.10.2014 οπότε και δεν εγίνοντο καταγγελίες για παραβάσεις μέχρι τα 70 χ.α.ω.».

Εάν κάποιος, λοιπόν, πιάστηκε να κινείται με 100 χιλιόμετρα, γιατί να διαγραφεί το πρόστιμο; Και γιατί ο πολίτης να μην είναι σε θέση να γνωρίζει εάν υπήρξε μια τέτοια διαγραφή, την ώρα μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε άλλους ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν -αυτό φαίνεται άλλωστε και από τα όσα είπε ο εισαγγελέας- την τύχη να διαγραφούν τα δικά τους, για πολύ μικρότερες μάλιστα ταχύτητες;

Γιατί πρέπει να δεχτώ αυτή την αδιαφάνεια και γιατί να πρέπει να θεωρήσω ότι δεν υπήρξε κατάχρηση της εξουσίας του κυρίου Κληρίδη;

Το χειρότερο δε όλων είναι η ευκολία με την οποία καταγράφεται η διάκριση. Πολλοί, λέει, προφανώς δικηγόροι ή γνώστες του αντικειμένου, πήγαν στην Εισαγγελία και διαμαρτυρήθηκαν. Και 3.082 περιπτώσεις διαγράφηκαν.

Πέρα από την έλλειψη δημόσιας επεξήγησης των κριτηρίων, η Νομική Υπηρεσία δεν είχε, αλήθεια, υποχρέωση να πληροφορήσει τον κάθε απλό πολίτη ο οποίος πήγαινε ως μαλ… -και συγχωρέστε με- και πλήρωνε τα είκοσι τόσα χιλιόμετρα, διότι τα πλήρωναν και όλοι μας ξέρουμε κόσμο που το έκανε, ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα -υπό προϋποθέσεις έστω- και ότι χαρίζονταν σε άλλους;

Είναι ισοπολιτεία και, κυρίως, είναι δικαιοσύνη αυτό το πράγμα; Είναι δυνατόν η Νομική Υπηρεσία του κράτους να λειτουργεί με τέτοια αδιαφάνεια και με δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Και πού ξέρει ο κάθε πολίτης που αναγκάστηκε να πληρώσει, αλλά και ο καθένας μας που δεν παραβίασε το όριο και δεν καταγγέλθηκε, ποιους αφορούσε αυτή η μεταχείριση και γιατί δεν υπήρξε μια ρύθμιση η οποία, ναι μεν, θα στερούσε από τον κύριο Κληρίδη ίσως τη χαρά να λειτουργεί ως υπέρτατος άρχων αντί ως εισαγγελέας, αλλά θα διασφάλιζε την εικόνα και την ακεραιότητα του κράτους, χωρίς σκιές, χωρίς υποψίες και χωρίς σχόλια για «επώνυμες» περιπτώσεις;

Όχι, δεν πρόκειται να μας τρελάνουν. Γιατί τα πράγματα είναι απλά. Και χρειάζεται απλώς να χρησιμοποιούμε τη λογική μας για να τα εξηγήσουμε. Χρειάζεται επίσης να απαιτούμε κάθε στιγμή να μην λειτουργούν το κράτος και οι υπηρεσίες του ως μπανανία, με λειτουργούς οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αυτοκράτορες και ως τέτοιοι πράττουν.

Πόσω μάλλον όταν τους πληρώνουμε ακριβά όλοι μας αυτούς τους πατρίκιους, σε δύσκολους καιρούς. Για μας τουλάχιστον.

Υστερόγραφο: Καλό τριήμερο να έχετε. Η Στήλη θα επιστρέψει την ερχόμενη Τρίτη.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή