Νομοσχέδιο για πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες σε ιστοσελίδες Δημοσίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εναρμονιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζεται νέα νομοθεσία στη χώρα μας, κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζεται νέα νομοθεσία στη χώρα μας, κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και υπόσχεται ισότιμη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες στις ιστοσελίδες και εφαρμογές για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το νομοσχέδιο καθορίζει τους κανόνες που απαιτούνται ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ιστότοποι, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείται για την πρόσβασή τους, και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, προσδίδοντάς τους μεγαλύτερη αντιληπτικότητα, χρηστικότητα, κατανοησιμότητα και αξιοπιστία.

Οφέλη


Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας αναμένεται ότι θα έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο αφού θα:
-ενισχύσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες για πρόσβαση σε περιεχόμενο ιστότοπων και εφαρμογών
-διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες στο διαδίκτυο για τα άτομα αυτά
-βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία μέσω της συμμετοχής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων
-παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης σε πληροφόρηση που αφορά θέματα υγείας, πρόνοιας και ασφάλειας.

Υποχρεώσεις

Με την εφαρμογή της νομοθεσίας, που καλείται να εξετάσει τώρα η Βουλή, αναμένεται να προκύψουν δαπάνες οι οποίες θα καθορίζονται με βάση τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από τους εμπλεκόμενους φορείς και θα γίνεται σχετική πρόνοια στους προϋπολογισμούς τους. Θα προκύψει επίσης αντίκτυπος ως προς τη δομή, οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και πιθανόν να υπάρξει αύξηση του διοικητικού φόρτου μέσω πρόσθετων διαδικασιών που θα πρέπει να υιοθετηθούν και οι οποίες όμως είναι αναπόφευκτες. Όπως επεξηγεί το ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει μεταξύ άλλων τα νέα έργα πληροφορικής που προωθούνται να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες τις νομοθεσίας. Για όλα τα υφιστάμενα έργα πληροφορικής θα πρέπει επίσης να γίνονται οι σχετικές πρόνοιες για συμμόρφωση κατά την επόμενή τους αναβάθμιση.

Αφορά και ημικρατικούς-τοπικές αρχές 

Σύμφωνα με την Οδηγία (EE) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 για την Προσβασιμότητα των Ιστότοπων και των Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές των Οργανισμών του Δημόσιου Τομέα, «τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ της αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία έως τις 23/9.2018»:

σε σχέση με τους ιστότοπους των οργανισμών του δημόσιου τομέα που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου 2019,

για τους ιστότοπους των οργανισμών του δημόσιου τομέα που δεν καλύπτονται από την πιο πάνω παράγραφο, ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου 2020,

για τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ στις 23 Ιουνίου 2021. Των πιο πάνω λεχθέντων γίνεται αντιληπτό πως από τη στιγμή που δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η νομοθεσία δεν αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια πριν από τη διορία της 23ης Σεπτεμβρίου.


Δέον να σημειωθεί ότι για σκοπούς της υπό αναφοράς νομοθεσίας, «οργανισμός του δημόσιου τομέα» σημαίνει το κράτος, τις περιφερειακές ή τις τοπικές αρχές, τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, ή τις ενώσεις μίας ή περισσότερων από αυτές τις αρχές ή ενός ή περισσότερων από αυτούς τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, εφόσον οι εν λόγω ενώσεις έχουν συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό της κάλυψης αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν έχουν βιομηχανικό ή εμπορικό χαρακτήρα.
Καταληκτικά αναφέρεται πως πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και με τα εμπλεκόμενα οργανωμένα σύνολα (ΚΥΣΟΑ, επ. Διοικήσεως), με τις πλείστες εισηγήσεις τους να γίνονται αποδεκτές.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλιφόρνια: 71 νεκροί, πάνω από 1.000 αγνοούμενοι από την πυρκαγιά

Πολίτης News, 08:59 (τελευταία ενημέρωση 08:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

Πολίτης News, 08:50 (τελευταία ενημέρωση 08:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το DNA μας και η σχέση με τον καφέ

Πολίτης News, 08:05 (τελευταία ενημέρωση 08:05)

Επιστροφή
στην αρχή