Νόμο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων προωθεί η κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αποκαλυπτικός ο ΥΠΕΣ στον «Π»:Μιλά για το νέο αναπτυξιακό νόμο, τις συμπλεγματοποιήσεις κοινοτήτων και το σχέδιο κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι ένα φρέσκο μυαλό στην πολιτική ζωή της χώρας στην οποία παντού αναζητεί λύσεις.

Η μέχρι στιγμής πορεία του δείχνει έναν άνθρωπο που επιχειρεί να ξεπεράσει τα αδιέξοδα τα οποία προκαλεί το γραφειοκρατικό σύστημα και τις τρικλοποδιές που βάζει το πολιτικό σύστημα για να οδηγήσει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα. Αυτή τη φορά ετοιμάζει έναν αναπτυξιακό - επενδυτικό νόμο, ο οποίος θα παρακάμπτει την ατελείωτη γραφειοκρατία και θα προσφέρει ευέλικτες διαδικασίες στους επενδυτές μεγάλων αναπτύξεων.

Αυτό θα γίνει βεβαίως όχι από τις υπάρχουσες δομές του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά από το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, με την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα ψηφίσει τη νομοθεσία για το νέο υφυπουργείο.

Ο δεύτερος ελιγμός Πετρίδη αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τις κοινότητες. Αφού η Βουλή δεν λέει να προχωρήσει με τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, ας γίνει τουλάχιστον το πρώτο βήμα της συμπλεγματοποίησης, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά.

 

Ένας τομέας, στον οποίο αφιερωθήκατε ως υφυπουργός παρά τω Προέδρω, είναι ο μεταρρυθμιστικός. Αισθάνομαι πως αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να γίνουν κι άλλες, πιο βαθιές τομές. Είστε έτοιμοι να συνεχίσετε με μεγαλύτερη δυναμικότητα;

Έγιναν μεταρρυθμίσεις. Πολύ πρόσφατες εκθέσεις της ΕΕ αναδεικνύουν την Κύπρο ως μια από τις χώρες που σημείωσαν καλύτερη επίδοση στο μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα. Να υπενθυμίσω τη μεταρρύθμιση στον τομέα της πρόνοιας και του ΕΕΕ, την ενοποίηση του τμήματος φορολογίας, τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και τις προσπάθειες που γίνονται στους τομείς της δημόσιας υγείας, της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά είναι αλήθεια ότι μπορούν να γίνουν πολλά άλλα. Ποτέ σε καία χώρα οι μεγάλες αλλαγές δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη…

Ενιαία πολεοδομική αρχή

Οι μεταρρυθμίσεις είναι αλληλένδετες και με την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αυτό υπενθυμίζουν στις εκθέσεις τους και οι οίκοι αξιολόγησης. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση αφορά τη δημιουργία ενιαίας αρχής αδειοδότησης της ανάπτυξης. Το ζήτημα έχει σκαλώσει στη Βουλή. Έχετε εναλλακτικές ειδικά για την εφαρμογή ενός συστήματος ταχείας αδειοδότησης μεγάλων αναπτύξεων; Είναι ξεκάθαρο πως η απουσία των δύο αυτών εργαλείων είναι βασικά εμπόδια στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Κάτι στο οποίο υστερούμε περισσότερο ως χώρα είναι η εύκολη πρόσβαση στην παροχή οικοδομικών αδειών. Αυτό μας παίρνει πίσω στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς, η Βουλή συζητά επί δυόμισι χρόνια τώρα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία περιλαμβάνουν και το θέμα που θίγετε. Η δημιουργία ενιαίας αρχής αδειοδότησης, η οποία θα εκδίδει μια ενιαία άδεια, είναι θεωρώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης αυτής. Το να έχεις σωρεία πολεοδομικών και οικοδομικών αρχών, το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργείς στρεβλώσεις, ανεπάρκεια κι αρχές ευάλωτες σε διαπλοκή και διαφθορά λόγω του μικρού μεγέθους τους. Κάνω λοιπόν έκκληση στη Βουλή να προχωρήσει και να ψηφίσει τα νομοσχέδια.

Θα μπορούσε η Κύπρος να δεχθεί κι άλλες επενδυτικές προτάσεις εάν δεν είχαν οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν όλη αυτή τη γραφειοκρατία;

Είναι κάτι που αδικεί την Κύπρο, γιατί ενώ έχουμε όλα τα άλλα συγκριτικά πλεονέκτημα, μεταξύ αυτών, κι ένα φορολογικό καθεστώς το οποίο προστατεύσαμε υπό πολύ αντίξοες συνθήκες την ώρα που όλοι ήθελαν να μας το διαλύσουν, το να κολλούμε σε κάποια γραφειοκρατικά θέματα είναι λυπηρό. Κάτω από αυτό το σκεπτικό έγινε και η προσπάθεια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναπτυξιακός νόμος

Δεδομένου ότι η Βουλή δεν δείχνει έτοιμη να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως εσείς την προτείνετε, έχετε εναλλακτικά σχέδια;

Πρέπει να σας πω ότι προωθούμε έναν αναπτυξιακό - επενδυτικό νόμο, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία one stop shop κάτω από το Υφυπουργείο Ανάπτυξης. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις και ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε το φθινόπωρο. Είμαστε σίγουροι πως θα δώσει μια νέα πνοή, μια νέα δυναμική, ενώ θα αποφέρει εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, όπως η θεσμοθέτηση του project manager με την έννοια του ότι ο επενδυτής θα μιλάει μόνον με έναν λειτουργό. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίες και θα πάει στη Βουλή πολύ σύντομα. Θα είναι ένας ριζοσπαστικός νόμος μέσα από τον οποίο θα δημιουργείται μια εξειδικευμένη μονάδα στο Υφυπουργείο Ανάπτυξης (σ.σ. είναι υποτίθεται στις προτεραιότητες της Βουλής για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για δημιουργία του Υφυπουργείου Ανάπτυξης μετά τις θερινές διακοπές), η οποία θα εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση των επενδυτών. Ουσιαστικά οι επενδυτές θα έχουν ένα σημείο αναφοράς, δεν θα τρέχουν από το ένα τμήμα του υπουργείου στο άλλο και μετά στους πολιτικούς προϊσταμένους. Προβλέπει επίσης αλλαγή των διαδικασιών που αφορούν την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, οι οποίες στις περιπτώσεις των μεγάλων επενδύσεων θα εκδίδονται από μια αρχή.

Συμπλεγματοποίηση

Και στην τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να βρήκατε άλλον, πιο σύντομο δρόμο, αφού δυο και πλέον χρόνια μετά η Βουλή δεν προχωρεί με τη συνολική σας πρόταση για μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανακοινώσατε πριν από μερικές μέρες τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών στις κοινότητες, κάτι που όλα αυτά τα χρόνια έχει διαφανεί πως το θέλει και η Βουλή.

Εμείς προσπαθήσαμε να δείξουμε καλή θέληση και παρότι δεν ήμασταν καν υποχρεωμένοι, στείλαμε μέχρι και τους κανονισμούς στη Βουλή για τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την οποία σημειώστε δεν εγκαταλείπουμε. Απλώς δεν θα περιμένουμε. Οι κοινότητες καίγονται. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελλείψει της μεταρρύθμισης. Γι' αυτό προχωρούμε σε συνεννόηση με την Ένωση Κοινοτήτων για τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων. Το νομικό πλαίσιο βρίσκεται υπό ετοιμασία.

Πόσα συμπλέγματα θα γίνουν;

Υπολογίζουμε 18-22 σε ολόκληρη την Κύπρο, τα οποία θα έχουν κοινές υπηρεσίες, είτε όσον αφορά την αποκομιδή και διαχείριση σκυβάλων είτε την παροχή γραμματειακών ή λογιστικών υπηρεσιών είτε την παροχή υπηρεσιών για δημιουργία δημόσιων συμβάσεων, κάτι που υστερούν πολύ οι κοινότητες, είτε τις συντηρήσεις κτηρίων και οδικού δικτύου, υγειονομικών υπηρεσιών κ.λπ. Στόχος είναι οι κοινότητες να δημιουργήσουν κάποιες οικονομίες κλίμακας, να μπορούν να συμπράξουν για να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, με απώτερο στόχο να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Δεν μπορεί ένα χωριό των 100 ή των 300 κατοίκων να αναπτύξει υπηρεσίες από μόνο του. Δεν μπορεί να δημιουργήσει έργα. Δεν μπορεί να κάνει συμβάσεις. Δεν έχει την τεχνογνωσία. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που αν γίνει, θα γίνει και καλύτερος σχεδιασμός και των κονδυλίων τα οποία παρέχονται στην ύπαιθρο. Εκατοντάδες εκατομμύρια κονδύλια τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ενιαίες αναπτύξεις και θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο την ύπαιθρο.

Πώς προχωρείτε;

Εμείς θα παρέχουμε στις κοινότητες τη νομική κάλυψη για τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των συμπλεγμάτων και επίσης θα κάνουμε και μια μελέτη, η οποία θα μας υποδεικνύει ποιες κοινότητες θα ενταχθούν σε ποια συμπλέγματα και πόσες εξοικονομήσεις θα γίνουν σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι μια μεταρρύθμιση από κάτω προς τα πάνω και πολύ συγκεκριμένη.

Τα χρέη των 185 εκατ.

Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αποπληρώσει τα χρέη των δήμων ύψους 185 εκατ. ευρώ με κρατική εγγύηση. Κάποιοι σας επικρίνουν, διότι υπάρχουν δήμοι που δεν θα επωφεληθούν ή θα επωφεληθούν λιγότερο. Τι απαντάτε;

Όποια απόφαση και να πάρεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα φωνάζουν… Ας το ξεκαθαρίσουμε. Αυτά τα 185 εκατ. δεν αυξάνουν το δημόσιο χρέος, αποτελούν δημόσιο χρέος. Είναι κυβερνητικές εγγυήσεις και είναι μέρος του δημοσίου χρέους. Και το κράτος έρχεται και προϋπολογίζει και αναλαμβάνει την αποπληρωμή του. Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό.

Γιατί λάβατε τώρα αυτή την απόφαση;

Πρώτον, ήταν αμφίβολο κατά πόσο οι δήμοι θα μπορούσαν να αποπληρώσουν αυτό το χρέος. Δεύτερον, μειώνει την έκθεση σε κινδύνους της κυπριακής οικονομίας. Τρίτον, είναι και δίκαιο. Υπάρχουν δήμοι στους οποίους έγιναν έργα ανάπτυξης στο παρελθόν κι επειδή δεν προχώρησε η μεταρρύθμιση βρέθηκαν να προσπαθούν να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους σε παλιές οφειλές. Με τη μειωμένη κρατική χορηγία όμως αυτοί οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον. Πρέπει να τους βοηθήσει το κράτος, να τους απαλλάξει από παλιές οφειλές για να μπορούν παρέχουν ξανά κάποιες ποιοτικές υπηρεσίες. Όντως, γίνεται κριτική από κάποιους. Αλλά από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι προτείνουν άνευ όρων αύξηση της κρατικής χορηγίας ώστε να επανέλθουμε στα παλιά: να προσλαμβάνουν και να ξοδεύουν αλόγιστα! Ενώ εμείς, δεν αυξήσαμε την κρατική χορηγία ούτε έχουμε σκοπό να την αυξήσουμε και να τους αναγκάζουμε να νοικοκυρευτούν. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε και το πρόβλημα και τους καταχρεωμένους δήμους. Γι' αυτό δεν τους δίνουμε λευκή επιταγή, αλλά τους απαλλάσσουμε από κάποια λάθη του παρελθόντος. Και σημειώστε πως πλέον δεν μπορούν να δημιουργηθούν εκ νέου αυτές οι συνθήκες, γιατί έχουν απαγορευτεί νομικά τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

«Θα καταθέσουμε ξανά τα νομοσχέδια για διορισμούς - προαγωγές»

Φαίνεται πως η Βουλή όλο εμπόδια και τρικλοποδιές βάζει στη μεταρρύθμιση. Αυτό έγινε και με τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, μια πρόταση που πέρασε μισή και με το ζόρι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΚΔ έγινε προσπάθεια να ενσωματωθούν τμήματα, να καταργηθούν άλλα, να μπει φραγμός στις αυξήσεις, να μπει ένα σύστημα αξιολόγησης, να αλλάξει το σύστημα διορισμών. Είναι απαράδεκτο η Βουλή να μην περάσει μια τέτοια μεταρρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ρουσφέτι. Η κυβέρνηση θα επαναφέρει από τον Σεπτέμβρη τα νομοσχέδια για το σύστημα διορισμών, προαγωγών και αξιολόγησης, όπου στο παρελθόν γινόταν το μεγάλο πάρτι. Θα επανέλθουμε και ελπίζω να το περάσουν. Γιατί δεν δικαιολογείται κανένας να μιλάει για πάταξη του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και των κακώς εχόντων του Δημοσίου και να μην ψηφίζει αυτά τα νομοσχέδια. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να φύγει το ΥΠΕΣ από την Αρχιγραμματεία»

Θα προχωρήσετε τελικά με την αναζήτηση μόνιμου χώρου στέγασης για το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αξιοποιηθεί διαφορετικά η Αρχιγραμματεία; Υπήρξε μια διελκυστίνδα μεταξύ εσάς και του γενικού ελεγκτή για το θέμα;

Η Αρχιγραμματεία αποτελεί ένα στολίδι, αν και εφόσον αναπαλαιωθεί. Αλλά δεν μπορεί λειτουργικά να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός υπουργείου. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι αδικεί και την ίδια τη Λευκωσία να έχει ένα τέτοιο κτήριο και να μην μπορεί να το αξιοποιήσει. Είναι ένας χώρος ανεκμετάλλευτος για χρόνια ο ευρύτερος χώρος του παλιού ΓΣΠ και της Αρχιγραμματείας και σκοπός μας είναι να μετακινηθούμε το συντομότερο δυνατόν ως υπουργείο. Ήδη βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου, για να μπορέσει όσο πιο γρήγορα γίνεται να κατεδαφιστούν οι παράγκες και οι αμίαντοι και όλα αυτά που προσφέρουν μόνο ασχήμια και ακαλαισθησία στον χώρο, να αναπαλαιωθεί το κτήριο και να δοθεί για κάποια δημόσια χρήση, είτε ως πινακοθήκη είτε για κάποια άλλη χρήση. Με την αξιοποίηση του παλιού ΓΣΠ και της Αρχιγραμματείας πιστεύω ότι θα αλλάξει φυσιογνωμικά όλη η Λευκωσία. Αυτό επεξεργαζόμαστε και αυτό προωθούμε. Αντιρρήσεις πάντα θα υπάρχουν. Πρέπει όμως να είσαι πεπεισμένος ότι κάνεις το σωστό και να προχωράς. Και αυτό σκοπεύουμε να πράξουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας. 

«Γίνεται κατάχρηση στη διαφήμιση του σχεδίου πολιτογραφήσεων»

Πέτυχε κατά την άποψή σας το σύστημα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για αλλοδαπούς επιχειρηματίες και επενδυτές; Τι απέδωσε;

Απέδωσε περίπου 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα σχέδιο που βοήθησε να αντεπεξέλθουμε στην κρίση. Ένα αρκετά προσεγμένο σχέδιο. Δεν έχει γίνει τεράστιος αριθμός πολιτογραφήσεων, όπως λέγεται από κάποιους. Από το 2013 μέχρι σήμερα έγιναν περίπου 1.000 πολιτογραφήσεις οι οποίες απέδωσαν ένα αξιοσέβαστο ποσό. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτά τα σχέδια δεν πρέπει να τα αξιολογείς εκ νέου, για να παρατηρείς τον αντίκτυπό τους στην οικονομία, στη μεταναστευτική πολιτική και την εικόνα του τόπου προς τα έξω ή τα ρίσκα που συνεπάγονται.

Έγινε κατάχρηση του σχεδίου;

Κατάχρηση γίνεται στη διαφήμιση αυτού του σχεδίου από κάποιους. Και είμαστε και σε συνεννόηση με τον CIPA και με το Υπουργείο Οικονομικών πώς θα την κόψουμε αυτή την κακή διαφήμιση. Δεν μπορεί η Κύπρος να παρουσιάζεται σαν να πωλεί διαβατήρια, επειδή κάποιοι καταχρώνται αυτό το σχέδιο.

Θα ληφθούν μέτρα

Θέλετε να γίνετε πιο σαφής;

Είναι κάποια γραφεία τα οποία διασύρουν το όνομα της Κύπρου αδίκως, αφήνοντας να νοηθεί ότι η Κύπρος μοιράζει διαβατήρια. Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι το παρουσιάζουν κάποιοι και θα ληφθούν μέτρα εναντίον αυτών των γραφείων.

Γίνεται έρευνα από την ΕΕ; Υπήρξε όντως καταγγελία εναντίον της ΚΔ;

Αυτό που γνωρίζω είναι πως πριν από λίγες μέρες ήρθε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όταν τους παρατέθηκαν τα στοιχεία και τους εξηγήθηκε η κατάσταση, έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι.

Από ποιες χώρες προέρχεται το περισσότερο ενδιαφέρον;

Είναι διάσπαρτο το ενδιαφέρον. Από Ρωσία, Κίνα αλλά και Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει μια εθνικότητα που να μονοπωλεί.

Οι επενδυτές είναι κυρίως από τον τομέα του real estate;

Όχι μόνο. Και έχουν επενδύσει και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Θα σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το σχέδιο;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει. Αλλά είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και η προσπάθεια είναι να μην γίνεται κατάχρηση. Θέλουμε η Κύπρος να είναι και να παρουσιάζεται σοβαρός επενδυτικός προορισμός. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι η προοπτική της Κύπρου είναι τεράστια για την οικονομία. Δεν θα βασιστούμε σε ένα σχέδιο πολιτογραφήσεων. Είμαστε μικρός πληθυσμός. Υπάρχουν προοπτικές σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη. Και είχαμε πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά και σε ξενοδοχεία και στον τουρισμό και στον εμπορικό τομέα. Αγόρασαν ολόκληρα «Μalls» ξένοι επενδυτές. Τώρα έχουμε το καζίνο. Έγιναν επενδύσεις σε ΑΠΕ. Γι' αυτό δεν μιλάμε μόνο για τον τομέα των ακινήτων.

Άλλες επενδύσεις και τουρισμός

Είστε ικανοποιημένοι από τις επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια; Διότι αρκετοί ειρωνεύονται ότι οι αποστολές του CIPA και του Προέδρου στο εξωτερικό δεν έφεραν τα ποθητά αποτελέσματα…

Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν μπορούν να γίνουν τόσες πολλές επενδύσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε, ο οποίος είναι 3%. Ήδη καλύψαμε το περισσότερο, όχι όλο, της ύφεσης μεταξύ 2011 και 2014.

Κάποιοι αμφισβητούν τη μελέτη που κάνατε στη Μονάδα Μεταρρύθμισης για τον τουρισμό, η οποία λέει ότι η Κύπρος σηκώνει 6 εκατ. τουρίστες.

Είναι αφελείς. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή, με το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο έχει ακολουθήσει, δεν είναι βιώσιμη. Κάποιες περιοχές έχουν κορεστεί και από πλευράς πόρων και περιβαλλοντικά. Η Κύπρος μπορεί να σηκώσει πολύ περισσότερους τουρίστες με λιγότερη επιβάρυνση. Αλλά ζούμε στην Κύπρο των αφορισμών που τα πάντα καταρρίπτονται έστω κι εάν προέρχονται από τις πιο σοβαρές εταιρείες μελετητών στον κόσμο. Δείτε πόσα εκατομμύρια τουριστών έχει η Μαγιόρκα, μια χώρα με μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού και πολύ μικρότερη σε έκταση, της οποίας οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι πολύ καλύτεροι και από την Κύπρο που έχει ένα μόνο κλάσμα του τουρισμού της. Ξέρετε υπάρχει επιστημοσύνη πλέον στον κόσμο. Η μελέτη δεν μιλάει μόνο για αύξηση του τουρισμού. Μιλάει περισσότερο για αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, με διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Δεν μπορεί η Κύπρος να φιλοξενήσει τουρίστες στα βουνά όπου μπορούν να φιλοξενηθούν προσεγμένοι και υψηλού εισοδήματος τουρίστες; Ή σε άλλες περιοχές πέρα από τις κορεσμένες, της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά; Λυπάμαι, διότι κάποιοι χωρίς μελέτη δρουν με τον σύνηθες αφοριστικό τρόπο που καταρρίπτουν τα πάντα. Στην Κύπρο βλέπω πως έχουμε μια εγγενή άρνηση για τα πάντα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλοί θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτές τις τομές. Και πρέπει να πω ότι και όλοι οι φορείς στον τουριστικό τομέα υποστηρίζουν και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Και τη μελέτη. Και διερωτώμαι πραγματικά, γιατί δεν ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που αφορά το Υφυπουργείο Τουρισμού, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καν αντίδραση; Τι ξέρουν καλύτερα οι βουλευτές και δεν το ψηφίζουν;

Δικαιούται να ζητήσει νέα εντολή ο Πρόεδρος

Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο και όλα δείχνουν πως o Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει εντολή για ακόμη μια πενταετία...

Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου, ο οποίος αντιλαμβάνομαι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του το φθινόπωρο. Πιστεύω, ωστόσο, ότι δικαίως αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει ανανέωση της εντολής. Είναι η κυβέρνηση που έσωσε τη χώρα από μια άτακτη χρεοκοπία. Είχαμε απολέσει την πολιτική και οικονομική αξιοπιστία μας, μας είχαν ξεγραμμένους από το ευρώ και πολλοί και από την ΕΕ και με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να φέρουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%. Μια εξέλιξη που δεν ήταν καθόλου προδιαγεγραμμένη εάν δεν ακολουθείτο ορθή πολιτική. Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση, η οποία διέθεσε ένα μεγάλο μέρος της θητείας της για να διασώσει τη χώρα, δικαιούται να έχει μια θητεία σταθερότητας, στην οποία να μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική αλλαγή της χώρας. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξιτήριο για Κουφοντίνα- Αύριο εκτός φυλακών για 48ωρη άδεια

Πολίτης News, 18.06.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μέτοχοι της ΣΚΤ ενέκριναν την πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας

Πολίτης News, 18.06.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Διαστημική ένοπλη δύναμη» προανήγγειλε ο Τραμπ

Πολίτης News, 18.06.2018

Επιστροφή
στην αρχή