Δημοσκόπηση Noverna: Νήμα ο Νίκαρος, δεύτερος ο Σταύρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με βάση τα ευρήματα της Noverna, η απόσυρση του Φοίβου Μαυροβουνιώτη και η υποστήριξη του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων στον Νικόλα,τον βοήθησε

Αέρα σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων δίνει στον Σταύρο Μαλά η δημοσκόπηση της Noverna στη μάχη με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Με βάση τα ευρήματα της Noverna, η απόσυρση του Φοίβου Μαυροβουνιώτη και η υποστήριξη του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων στον Νικόλα Παπαδόπουλο φαίνεται ότι βοήθησε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να ανεβάσει τα ποσοστά του, όμως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα προβλήματα συσπείρωσης που αντιμετωπίζουν η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει, από γεωγραφικής άποψης,  τα περισσότερα προβλήματα σε Αμμόχωστο και Λάρνακα.

Α’ γύρος

Η έρευνα της Noverna ενισχύει την εντύπωση ότι οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι στην πραγματικότητα μια μάχη χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού δίνει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί στον Νίκο Αναστασιάδη σε οποιοδήποτε σενάριο. Στη μάχη για την τέταρτη θέση, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανέπτυξε ταχύτητα αφήνοντας πολύ πίσω τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος φαίνεται να κατακρημνίζεται.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος εμφανίζεται στην έρευνα της Noverna να προηγείται με 32,1%, έναντι 18,6% του κ. Μαλά, ποσοστό 14,5% εξασφαλίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ σκαρφάλωσε στο 5,7%, o Γιώργος Λιλλήκας υποχώρησε στο 1,2%, ποσοστό 0,5% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο υποψήφιο, ποσοστό 4,8% επιλέγουν λευκό, 14,6% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 7,5% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,5% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Συσπειρώσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Νίκος Αναστασδιάδης συσπειρώνει τον ΔΗΣΥ σε ποσοστό 73%, με διαρροές ύψους 5% προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 3% προς Σταύρο Μαλά, 4% προς Χρίστο Χρίστου, ενώ οι αναποφάσιστοι του ΔΗΣΥ ανέρχονται στο 9%.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συσπειρώνει το ΔΗΚΟ σε ποσοστό 60%, με το βασικότερο του πρόβλημα να είναι οι διαρροές προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ύψους 18%, ποσοστό 10% κινείται προς τον Σταύρο Μαλά, ενώ 9% των ΔΗΚΟϊκών δηλώνουν αναποφάσιστοι. Ο Σταύρος Μαλάς συσπειρώνει το ΑΚΕΛ σε ποσοστό 77% και μετρά απώλειες ύψους 3% προς Νίκο Αναστασιάδη, 8% προς Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν 5% των ΑΚΕΛιστών.

Γεωγραφία των εκλογών

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση για τη δύναμη των υποψηφίων ανά επαρχία. Ο Νίκος Αναστασιάδης κυριαρχεί σε όλες τις επαρχίες, πλην της Πάφου, όπου πρώτος σε προτιμήσεις είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Το πρόβλημα του προέδρου του ΔΗΚΟ είναι οι χαμηλές του πτήσεις στην Αμμόχωστο και κυρίως στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία ο Πρόεδρος είναι πρώτος με 31% και ακολουθεί ο κ. Μαλάς με 18% και τρίτος ο κ. Παπαδόπουλος με 16%. Στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος είναι πρώτος με 36%, ακολουθεί ο κ. Μαλάς με 15% και ο κ. Παπαδόπουλος με 14%. Στη Λάρνακα, ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 31%, έναντι 27% του κ. Μαλά και μόλις 9% του κ. Παπαδόπουλου. Στην Πάφο προηγείται ο κ. Παπαδόπουλος με 24%, έναντι 23% του κ. Αναστασιάδη και 20% του κ. Μαλά, εξαφανίζοντας μάλιστα τον Γ. Λιλλήκα, που είναι και η πόλη καταγωγής του. Στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος προηγείται με 36%, έναντι 15% του κ. Μαλά και 10% του κ. Παπαδόπουλου.

Στις αγροτικές περιοχές, ο Πρόεδρος είναι πιο ισχυρός με 34%, έναντι 17% του κ. Μαλά και 10% του κ. Παπαδόπουλου. Στις αστικές περιοχές ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 31%, έναντι 19% του κ. Μαλά και 17% του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, ο Πρόεδρος είναι κυρίαρχος στην ηλικακή ομάδα των 55 και άνω με 36%, ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με 21% σε αυτήν την κατηγορία και 16% ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Στο κοινό μεταξύ 35 – 54, επίσης κυριαρχεί ο Νίκος Αναστασιάδης με 32%, ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 16% και τρίτος ο Σταύρος Μαλάς με 15%. Στους νεότερους ηλικιακά, μεταξύ 18 – 34, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 26%, ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με 19%, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αν και ο νεότερος ηλιακά από τους βασικούς διεκδικητές, αντλεί μόλις 13%. Ο Πρόεδρος κυριαρχεί και στις γυναίκες και στους άντρες. Ειδικότερα, εξασφαλίζει 33% στις γυναίκες έναντι 17% του κ. Μαλά και 14% του κ. Παπαδόπουλου, ενώ στους άντρες εξασφαλίζει 32%, έναντι 20% του κ. Μαλά και 15% του κ. Παπαδόπουλου.

Μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου ή κολεγίου, ο Πρόεδρος προηγείται με 35%, έναντι 16% που εξασφαλίζουν Σταύρος Μαλάς και Νικόλας Παπαδόπουλος έκαστος. Στους αποφοίτους λυκείου προηγείται με 29%, έναντι 19% του κ. Μαλά και 15% του κ. Παπαδόπουλου. Στους αποφοίτους γυμνασίου ή χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, ο Πρόεδρος προηγείται με 32%, έναντι 23% του κ. Μαλά και 10% του κ. Παπαδόπουλου.

 

Βεβαιότητα ψήφου

 

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ διαθέτει τους πιο… πεπεισμένους ψηφοφόρους. 80% των ψηφοφόρων του κ. Χρίστου δηλώνουν απόλυτα σίγουροι για την ψήφο τους και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν σε ποσοστό 80%, 16% δηλώνουν αρκετά σίγουροι και αφήνουν μικρό περιθώριο να αναθεωρήσουν, ενώ 4% δεν είναι ακόμη σίγουροι. Από όσους ψηφίζουν Μαλά, το 78% είναι σίγουροι, 17% αφήνουν μικρό περιθώριο να αναθεωρήσουν, ενώ 5% δεν είναι ακόμη βέβαιοι. Από όσους ψηφίζουν Παπαδόπουλο, το 78% είναι σίγουροι, 18% αρκετά σίγουροι αλλά ίσως αναθεωρήσουν, ενώ 5% δεν είναι βέβαιοι τι θα πράξουν τελικά. Από όσους ψηφίζουν Αναστασιάδη, το 78% δηλώνει βέβαιο για την ψήφο του, 16% ίσως αλλάξουν, και 6% δεν είναι ακόμα βέβαιοι για την τελική τους επιλογή.

 

Κερδίζει οποιονδήποτε αντίπαλο ο Αναστασιάδης

 

Η έρευνα της Noverna δείχνει νίκη Αναστασιάδη με οποιονδήποτε αντίπαλο. Με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος εξασφαλίζει 40,9%, έναντι 25,2% του προέδρου του ΔΗΚΟ, με 9,2% να δηλώνουν ότι θα κινηθούν στο λευκό σε ένα τέτοιο σενάριο, 13,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 11,1% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 5% δεν απάντησαν. Σε αυτό το σενάριο οι ψηφοφόροι Μαλά… τριχοτομούνται. 22% δηλώνει θα ψηφίσει Αναστασιάδη, 22% Παπαδόπουλο, 21% λευκό, 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 21% δεν απάντησαν.

Με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά, ο Πρόεδρος είναι ακόμα πιο άνετος, με 43,3% έναντι 25,1% του κ. Μαλά, 9,1% δηλώνουν πως θα ρίξουν λευκό, 12% είναι αναποφάσιστοι, 10,1% λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,4% δεν απάντησε.  Σε αυτό το σενάριο οι ψηφοφόροι Παπαδόπουλου σε ποσοστό 25% θα κινηθούν προς Αναστασιάδη, 21% προς Μαλά, 22% στο λευκό, 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 18% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Στο απίθανο σενάριο αναμέτρησης Παπαδόπουλου – Μαλά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κερδίζει με 33,5%, έναντι 27,7% του κ. Μαλά, 12,1% επιλέγουν λευκό, 12,8% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 13,2% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,7% δεν απάντησε.

Στο ερώτημα αν θα επιμετρήσουν στον β’ γύρο την προτροπή του υποψηφίου που θα στηρίξουν στον α’ γύρο, οι ψηφοφόροι Χρίστου δηλώνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 82%, ότι δεν θα λάβουν υπόψη τέτοια προτροπή. Οι ψηφοφόροι Μαλά κατά 23% ότι θα λάβουν υπόψη, ενώ 64% δηλώνει ότι δεν θα λάβει υπόψη. Οι ψηφοφόροι Παπαδόπουλου κατά 12% δηλώνουν ότι θα λάβουν υπόψη, ενώ 79% δεν θα λάβουν υπόψη. Οι ψηφοφόροι Αναστασιάδη κατά 23% λένε ότι θα λάβουν υπόψη, ενώ 65% δηλώνει ότι δεν θα λάβει υπόψη.

 

*Διαβάστε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης αύριο Δευτέρα

  • Πώς και πού θα κινηθεί το 20% των ψηφοφόρων που είναι αναποφάσιστοι ή δηλώνουν λευκό;

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Ανάθεση

NOVERNA Analytics and Research, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ

Μέθοδος συνεντεύξεων

Τηλεφωνική μέσω CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) από το τηλεφωνικό κέντρο της NOVERNA

Επιλογή δείγματος

Τυχαία

Δείγμα

835 άτομα.  Το δείγμα έχει σταθμιστεί κατά δημογραφικές παραμέτρους ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό του  πληθυσμού 18 χρονών και άνω.

Μέγιστο περιθώριο στατιστικού σφάλματος

+/- 3,4% σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%

Ημερομηνίες διεξαγωγής δείγματος

2 Ιανουαρίου - 11 Ιανουαρίου 2018

 

Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Daily News Review: 19-21/01/2019

Πολίτης News, 19:56 (τελευταία ενημέρωση 19:56)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στενό του Κερτς: Δέκα νεκροί από πυρκαγιά σε δύο πλοία

Πολίτης News, 19:55 (τελευταία ενημέρωση 19:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεότερη ενημέρωση - Κλειστοί δρόμοι λόγω κατολισθήσεων

Πολίτης News, 19:35 (τελευταία ενημέρωση 19:35)

Επιστροφή
στην αρχή