Νεκρά ψάρια στην Αθαλάσσα - Καθησυχάζουν τα τμήματα Αλιείας και Δασών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

01
18

Χθες, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά εργασία στη λίμνη Αθαλάσσας, ενώ το Κίνημα Οικολόγων διατυπώνει ανησυχίες για την αυριανή μέρα

Συνεχίζεται σήμερα η προσπάθεια των τμημάτων Αλιείας και Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να απομακρύνουν ποσότητες νεκρών ψαριών από τη λίμνη Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά. Χθες, πολίτες που επισκέφθηκαν το πάρκο Αθαλάσσας κοινοποίησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αποκαρδιωτικό θέαμα των νεκρών ψαριών στις όχθες, αν και στο Υπουργείο Γεωργίας είχαν ξεκινήσει την απομάκρυνση των νεκρών πληθυσμών από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «κατά τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί νεκρά ψάρια στη λίμνη που βρίσκεται στο πάρκο Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας. Ο θάνατος των ψαριών,» σύμφωνα με το υπουργείο, «προκλήθηκε από την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και τη μείωση του οξυγόνου που προκλήθηκε από την εισροή νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε αιωρούμενα στερεά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων βροχοπτώσεων».

Λάσπη σε λιγοστό νερό

Όπως εξήγησε στον «Π», το φαινόμενο που πλήττει τη λίμνη Αθαλάσσας, η αντιπρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου, η οποία πραγματοποίησε χθες επί τόπου επισκόπηση της κατάστασης στη μικρή λίμνη του πάρκου Αγ. Γεωργίου, κάθε ζωντανός οργανισμός στη λίμνη έχει εξολοθρευθεί από τις ποσότητες λάσπης που εισέρρευσαν στο νερό λόγω των πρόσφατων βροχών.

Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο που αντιμετωπίζει κάθε λίμνη την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε έτους. Στην Κύπρο ωστόσο, με τα φαινόμενα ανομβρίας να πλήττουν το νησί όλο και συχνότερα, απότομες και έντονες βροχοπτώσεις σημαίνουν εισροή μεγάλων ποσοτήτων λάσπης σε περιορισμένες ποσότητες νερού. Ως εκ τούτου, το οξυγόνο εξαντλείται και τα ψάρια πεθαίνουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί είτε με διοχέτευση νερού στις λίμνες είτε με την οξυγόνωσή του, λύση που εισηγούνται οι Οικολόγοι, σύμφωνα με την κ. Ξάνθου, χωρίς ανταπόκριση.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνουν πάντως στην ανακοίνωσή τους ότι ενήργησαν άμεσα για αντιμετώπιση του φαινομένου και προς τον σκοπό αυτό προσωπικό του Τμήματος Δασών απομάκρυνε μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών το Σάββατο 28/10/2017, ενώ η εργασία θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα. Χθες, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά εργασία στη λίμνη Αθαλάσσας, ενώ το Κίνημα Οικολόγων διατυπώνει ανησυχίες για την αυριανή μέρα στη λίμνη του πάρκου, στην οποία για ακόμα μια φορά στη σύντομη ιστορία της, οι κάτοικοί της πεθαίνουν.

* Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης


Επιστροφή
στην αρχή