Νέα βιομηχανική πολιτική πριν από το καλοκαίρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος ο διπλασιασμός της συνεισφοράς στο ΑΕΠ μέχρι το 2030. Η υλοποίηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής διαμορφώνεται γύρω από 7 βασικούς πυλώνες.

Σε διπλασιασμό της συνεισφοράς της κυπριακής βιομηχανίας στο ΑΕΠ σε μια δεκαετία περίπου από σήμερα στοχεύει η νέα πολιτική που διαμορφώνει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με την ΟΕΒ αλλά και το ΚΕΒΕ.

Συγκεκριμένα ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι εφαρμόζοντας τη νέα πολιτική που αναμένεται να αποκαλυφθεί το καλοκαίρι, η σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, από το 7,9% που ήταν το 2017 στο 15% μέχρι το 2030. Τα πιο πάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε ημερίδα για το θέμα που διοργάνωσε το υπουργείο του σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Η ημερίδα «Σχεδιάζοντας τη Βιομηχανία της Νέας Εποχής - Βιομηχανία για την Ανάπτυξη», είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και βέλτιστων πρακτικών σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής και τη διαμόρφωση ενός στοχευμένου σχεδίου δράσης για τη στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Κύπρο. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αφουγκραστεί τις εισηγήσεις της ίδιας της βιομηχανίας, για επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ώστε να διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητά της μέσα από στρατηγικές συνεργασίες. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να «δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει την αναγέννηση της βιομηχανίας μας, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα όπως αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, τεχνολογική αναβάθμιση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ά».

Πριν το καλοκαίρι

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση η νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη βιομηχανία θα αποτυπωθεί μέσα από ένα στοχευμένο σχέδιο που αναμένεται να ετοιμαστεί πριν από το καλοκαίρι. Σε αυτήν, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή ημερίδα θα έχουν καθοριστικό ρόλο και οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας η υλοποίηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής της Κύπρου θα ξεκινήσει μέσα από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί, αποτελούμενη από το υπουργείο και μέλη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, σύμφωνα με ετήσιο πρόγραμμα δράσεων προτεραιοτήτων που θα καθοριστούν. Ο δε έλεγχος εφαρμογής της θα είναι συνεχής και θα πραγματοποιείται σχετική αξιολόγηση σε ετήσια βάση, μέσα από μηχανισμό παρακολούθησης που θα συσταθεί, σημείωσε.

Επτά πυλώνες

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός η υλοποίηση της νέας βιομηχανικής πολιτικής διαμορφώνεται γύρω από επτά βασικούς πυλώνες:

- Την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές και ζώνες, στο νομικό και λειτουργικό πλαίσιο και στις όποιες διαδικασίες του κράτους προκαλούν εμπόδια.

- Την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής, μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, επιχειρηματικών μοντέλων, διαδικασιών παραγωγής και εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων.

- Την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας μέσα από την υιοθέτηση ψηφιακών συστημάτων και εφαρμογών παραγωγής, σύγχρονου εξοπλισμού και τεχνολογιών αιχμής, αλλά και με τη δημιουργία έξυπνων εργοστασίων.

- Την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αναβάθμιση υφιστάμενων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου.

- Τη βελτίωση των συνθηκών του βιομηχανικού και, γενικότερα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από ένα πιο ευέλικτο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και μια προσπάθεια μείωσης του διοικητικού τους φόρτου και κόστους.

- Την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων, αλλά και τον σχεδιασμό εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης, κρατικών ενισχύσεων, διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και περιφερειακών και διακρατικών συμφωνιών.

- Την πρόσβαση στις αγορές μέσα από τη δημιουργία μηχανισμών και δράσεων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του εμπορίου, του μάρκετινγκ και των εξαγωγών, στην προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων και χρηματοδότησης, καθώς και στην αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνθηκών και των διάφορων διακρατικών συμφωνιών.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριμερής συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας - Παλαιστίνης

Πολίτης News, 17:09 (τελευταία ενημέρωση 17:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ράπερ εκνευρίζουν τον Πούτιν, θέλει να τους ελέγχει

Πολίτης News, 16:19 (τελευταία ενημέρωση 16:19)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση Κασόγκι:Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για αξιόπιστη έρευνα

Πολίτης News, 15:12 (τελευταία ενημέρωση 15:12)

Επιστροφή
στην αρχή