Καλούν σε διάλογο την ΕΤΥΚ μετά το «ναι» στα μέτρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ποσοστό 95% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου εξουσιοδότησε την ΕΤΥΚ για λήψη μέτρων μη αποκλειομένης και της απεργίας.

Με ποσοστό 95% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου εξουσιοδότησε την ΕΤΥΚ για λήψη μέτρων μη αποκλειομένης και της απεργίας.

«Η εξουσιοδότηση των Γενικών Συνελεύσεων κρίθηκε αναγκαία λόγω της καταπάτησης από την Τράπεζα Κύπρου των συμφωνιών της με την ΕΤΥΚ», τονίζεται σε εγκύκλιο της ΕΤΥΚ.

Την ίδια ώρα η διοίκηση της Τράπεζας, αλλά και φορείς της πραγματικής οικονομίας -το ΚΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Τραπεζών-  ζητούν από την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο και να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου καλεί «την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο, έστω τώρα, με διάθεση  και πρόθεση την εξεύρεση λύσεων που να είναι πιο δίκαιες για το προσωπικό και οι οποίες να προστατεύουν μεσοπρόθεσμα τις θέσεις εργασίας, τις οποίες απειλεί άμεσα ο διεθνής ανταγωνισμός».

«Η αδυναμία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και πάνω από όλα η αδυναμία να αντιληφθούμε τις προκλήσεις της εποχής στην οποία ζούμε, θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της Κύπρου τα επόμενα χρόνια», προειδοποιεί και προσθέτει:

«Η πορεία ανάκαμψης είναι μεν σταθερή, αλλά όπως σημειώθηκε πρόσφατα σε μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου προς το προσωπικό, παραμένει εύθραυστη. Πέρα από το ζήτημα των ΜΕΔ, όπου η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει συνεχή και σταθερή πρόοδο εδώ και 11 τρίμηνα, η μεγάλη πρόκληση της Κύπρου έχει να κάνει με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.
Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκαμψης, ενώ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Πάνω από όλα, όμως, ο διεθνής ανταγωνισμός, βασισμένος στις νέες τεχνολογίες, απειλεί άμεσα την χώρα μας. Όσοι από τις επιχειρήσεις της Κύπρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση να λειτουργήσουν ως παγκόσμιας κλάσης εταιρείες, πολύ σύντομα δεν θα υφίστανται.
Η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου έχει ενημερώσει την ΕΤΥΚ για τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις και αναμένει πως κι αυτή θα ανταποκριθεί ούτως ώστε και στις δύο πλευρές της τράπεζας των συζητήσεων να υπάρχει καλή πίστη με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και της Κύπρου γενικότερα.

Ο Σύνδεσμος

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου.

«Σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολλών προκλήσεων που καθιστούν ακόμη ευάλωτη, τόσο την κυπριακή οικονομία, όσο και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα, αξιολογούμε ως χρονικά άκαιρη την εξαγγελία πρόθεσης απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς της ΕΤΥΚ», αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του και καλεί «την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο, καλή τη πίστη, με πραγματική πρόθεση να συμβάλει στην εξασφάλιση του μέλλοντος  των εργαζομένων, το οποίο διασφαλίζεται μέσω υγιών συνθηκών στον τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει επίσης, να γίνει κατανοητό από την πλευρά της ΕΤΥΚ ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, μέσω πιο αποτελεσματικών μεθόδων αξιολόγησης και δικαιότερων τρόπων αμοιβής προς το προσωπικό, με σεβασμό τόσο προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, όσο και προς τους μέτοχους, το όραμα και το πλάνο που επιδιώκουν να εφαρμόσουν στην τράπεζά τους».

Ο ΣΚΤ κάνει λόγο για  εύθραυστες συνθήκες στην οικονομία και στις τράπεζες που δεν αφήνουν περιθώρια για εκτροχιασμό από την πορεία σταθερότητας, για την οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συνδράμει τα τελευταία χρόνια. «Όσα πέτυχε η Κύπρος με θυσίες και δυσκολίες, δεν πρέπει να αντιστραφούν χάριν της όποιας διαφωνίας από την πλευρά της ΕΤΥΚ. Ο διάλογος αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο για κάθε πρόκληση η οποία βρίσκεται ενώπιον του τραπεζικού τομέα. Η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η διαρκής συμμόρφωση με το απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο, ο τεχνολογικός και διεθνής ανταγωνισμός σε συνδυασμό με την ανάγκη για αλλαγές σε εσωτερικό επίπεδο, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, τις οποίες οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οποιεσδήποτε ενέργειες που θα δημιουργούν τις συνθήκες για απεργιακά ή άλλα ακραία μέτρα θα επιβαρύνουν τις κοινές προσπάθειες για επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης και θα επιδεινώσουν τις προοπτικές ευημερίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, δηλαδή της κυπριακής κοινωνίας στο σύνολό της.

Η μοναδική πορεία που μπορεί να ακολουθηθεί για το συμφέρον όλων, είναι εκείνη του διαλόγου. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, βασισμένος σε κλίμα συλλογικότητας, και να έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξυγίανση και τον ορθολογισμό του τραπεζικού τομέα αλλά και το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΚΕΒΕ

Την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας τονίζει το ΚΕΒΕ με σημειώνοντας πως τα όσα πέτυχε η Κύπρος ως κοινωνία, με πολλές θυσίες, δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση βεβιασμένων αιτημάτων μιας μερίδας συμπολιτών μας.

Σε μία περίοδο όπου η ανεργία έχει επιτέλους σπάσει το φράγμα του 10% και συνεχίζει την καθοδική της πορεία, άκαιρες και αλόγιστες ενέργειες όπως μια ενδεχόμενη απεργία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μπορούν να ελλοχεύουν κινδύνους για όλους μας. Το ΚΕΒΕ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με την Τράπεζα Κύπρου, καλή τη πίστη και με διάθεση συναίνεσης και τονίζει ότι «η πορεία προς την ανάκτηση της σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένει εύθραυστη, με δεδομένη και την εποπτική πίεση που όπως είναι γνωστό ασκείται σε μεγάλο μέρος του συστήματος. Όλοι γνωρίζουμε και πρώτοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι βίωσαν δύσκολες μέρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ότι οι βεβιασμένες και επιπόλαιες ενέργειες οδηγούν σε δύσκολες ατραπούς. Οι μισθολογικές και άλλες απαιτήσεις σε μια περίοδο όπου στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε νοικοκυριά αλλά και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ασύμβατη με τις συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία. Επιπλέον, ένα κλίμα εφησυχασμού θα μπορούσε να θέσει την χώρα εκτός τροχιάς σε μια κρίσιμη περίοδο από την οποία θα εξαρτηθεί η πλήρης ανάκαμψή μας τα επόμενα χρόνια.

Το ΚΕΒΕ είναι διαχρονικά υπέρ της δημιουργίας ενός κλίματος συναίνεσης στις εργασιακές σχέσεις και πάντοτε λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορεί, όμως, να αφήσει ασχολίαστες ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με το καλώς νοούμενο συμφέρον της οικονομίας και οι οποίες μπορεί να πλήξουν το αίσθημα ελπίδας που επιτέλους μπορούν να αισθάνονται οι κύπριοι στο σύνολό τους».

 

ΟΕΒ: Απαράδεκτες οι απειλές της ΕΤΥΚ

 Οι χειρισμοί της ηγεσίας της ΕΤΥΚ στα θέματα που εγείρονται με την Τράπεζα Κύπρου, προκαλούν μεγάλη απογοήτευση και σοβαρή ανησυχία όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολο της αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ.  

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι είναι αδιανόητη την απειλή από μέρους της ΕΤΥΚ για προσφυγή σε απεργιακά μέτρα. Μια τέτοια απειλή συνιστά προσβολή στις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τόπου και στρέφεται ευθέως εναντίον των συμφερόντων του συνόλου προστίθεται. Η ΕΤΥΚ οφείλει στο κοινωνικό σύνολο, να σεβαστεί την εργατική ειρήνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των όποιων διαφορών χωρίς συγκρούσεις και εργατική αναταραχή. Η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητική διάθεση και με σκοπό την εξεύρεση μιας συμφωνίας που να είναι δίκαιη και να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλης της Κύπρου. Η ΟΕΒ καλεί επίσης το Υπουργείο Εργασίας να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων το συντομότερο και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που παρ’ ελπίδα οι απειλές της ΕΤΥΚ υλοποιηθούν, την ευθύνη για τις συνέπειες θα την έχει αποκλειστικά και μόνο η ηγεσία της οργάνωσης αυτής.

 

 Τα αιτήματα

Η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της αναφέρει ότι η λήψη εξουσιοδότησης κρίθηκε αναγκαία λόγω της καταπάτησης από την Τράπεζα Κύπρου των συμφωνιών της με την ΕΤΥΚ και συγκεκριμένα:

  1. H συμπλήρωση συμφωνημένου οργανογράμματος που σημαίνει ότι πάνω από 600 άτομα πρέπει να προαχθούν καθώς μετά το 2013 και μετά τις τεράστιες αποχωρήσεις (λόγω σχεδίων εθελοντικής αφυπηρέτησης) καμία θέση δεν έχει συμπληρωθεί παρ ́όλο που τα

καθήκοντα τους ασκούν νέοι συνάδελφοι και μάλιστα με επιτυχία.

  1. Μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης με βάση τη μισθολογική κλίμακα που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Η μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αποτελεί παραβίαση της

σύμβασης αλλά και του νόμου και μάλιστα μπορεί να τιμωρηθεί και ποινικά.

  1. Μη καταβολή της ΑΤΑ, παρ’ όλο το μικρό ύψος της, είναι υποχρέωση της Τράπεζας λόγω συμφωνιών να την παραχωρήσει και η καταβολή της αποτελεί κατακράτηση μισθού όπως

και η προσαύξηση.

Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων έγιναν καταγγελίες ότι Διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, οργανωμένα, υποδείκνυαν στους υπαλλήλους τους να πάνε στη Γενική Συνέλευση και να ψηφίσουν ΟΧΙ στα απεργιακά μέτρα.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή