Να φύγει η Helector από την Κόσιη και να αναλάβει το κράτος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

«Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε νόμιμη δικαιολογία για αυτούς που άφησαν να διαρρεύσει χρόνος 24 μηνών χωρίς να προκηρύξουν διαγωνισμό»

Κατά της εταιρείας Helector με την οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί να συνάψει συμφωνία για τη μεταφορά σκουπιδιών από την επαρχία Λευκωσίας, στο εργοστάσιο της Κόσιης καταφέρεται με σημερινή του επιστολή ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος,

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο  Νίκο Αναστασιάδη,  ο κ. Φαίδωνος αναφέρεται στο σκάνδαλο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, το οποίο έχει οδηγηθεί στο Κακουργιοδικείο και εμπλέκονται 15 νομικά και φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και η εταιρεία Helector.

Όπως υποστηρίζει, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον άμεσο τερματισμό της εν λόγω σύμβασης, στη βάση πλέον των πρόσφατων αποφάσεων της Δικαιοσύνης και αυτό θεωρείται εντός εύλογου χρόνου και ανάληψη της λειτουργίας από το κράτος/οργανισμό».

Τονίζει επίσης πως τον Μάρτιο του 2016 σε σύσκεψη στο Υπουργείο  Εσωτερικών υπό τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα  της Δημοκρατίας, «έγινε σαφής εισήγηση ότι πρέπει να τερματιστεί η σύμβαση Κράτους – εταιρείας Helector, στη βάση των προνοιών της που αφορούν δωροδοκία είτε από τον ανάδοχο είτε και από μέλος του προσωπικού του».

Για αυτό, ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως αναφέρει, «είχε δώσει δυο ημέρες πριν από την αναφερόμενη σύσκεψη γνωμάτευση με την οποία τεκμηρίωνε ότι με μόνο τις καταθέσεις που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορούσε να προχωρήσει ο τερματισμός της σύμβασης. Σύμβαση η οποία δεν έχει τερματιστεί».

Διαβάστε επίσης:Επιτέλους βρείτε λύση για σκουπίδια

Διαβάστε επίσης:Νέα κωλοτούμπα για τον Κοτσιάτη - Πώς σχολιάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Διαβάστε επίσης:Το δημόσιο συμφέρον είναι προφανές

 

«Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε νόμιμη δικαιολογία για αυτούς που άφησαν να διαρρεύσει χρόνος 24 μηνών χωρίς να προκηρύξουν διαγωνισμό για να αναλάβει άλλη ιδιωτική εταιρεία τη λειτουργία του σταθμού ή ως εναλλακτική επιλογή που δεν ετοιμάστηκε μια ομάδα τεχνοκρατών από το Κράτος για να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας. Δεν μπορεί να είναι βάσιμο ότι ο σταθμός αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία και διαχείριση από άλλη εταιρεία ή/και από τεχνοκράτες του Κράτους και του οργανισμού ΧΥΤΥ Λάρνακας», προσθέτει.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ενημερώνει ότι σήμερα στη μονάδα του ΧΥΤΥ Κόσιης, και οι 72 εργαζόμενοι οι οποίοι κατέχουν όλη την τεχνογνωσία λειτουργίας του σταθμού, είναι όλοι Κύπριοι και Κοινοτικοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, πλην 3 ατόμων εξ Ελλάδος.

«Το επιχείρημα κάποιων ότι χωρίς την τεχνογνωσία από τα κεντρικά γραφεία της Helector στην Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σταθμός, δεν μπορεί να είναι βάσιμο διότι με βάση στοιχεία κατά τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν υποστήριξη της ομάδας».

Kαταλήγοντας, τονίζει πως το ενδιαφέρον του «προκύπτει από το γεγονός ότι ήμουν ο πρώτος και βασικός μάρτυρας για να γίνουν οι πρώτες συλλήψεις και να αποκαλυφθεί αυτό το σκάνδαλο».


Επιστροφή
στην αρχή