Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για την ΑΟΖ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το όλο θέμα θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί με την αν. Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Σπέχαρ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες σε σχέση με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την παρεμπόδιση της πορείας του πλοίου-γεωτρύπανου της ΕΝΙ να φτάσει στον στόχο «Σουπιά».

Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή αναμένεται επίσης να τεθεί την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες σε εξέλιξη και να αναμένουμε τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΓΓ ΟΗΕ:Λύπη για την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ- Δεν είναι αρμοδιότητά μας

Γιούνκερ: «Είμαι εντελώς αντίθετος στην συμπεριφορά της Τουρκίας»

Ανησυχία για την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Δεν ανησυχεί η Ελλάδα για την κυπριακή ΑΟΖ - Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους (navtex), με την οποία δεσμεύονται το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για αίτημα από την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και την Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διενέργεια ασκήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι οι navtex αφορούν δύο περιοχές βόρεια και νότια του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ, και όχι περιοχή εντός του τεμαχίου 3, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

«Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, έχουν υποβάλει αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία ως την αρμόδια αρχή για να δεσμεύσει περιοχές. Πρόκειται για συνήθη διαδικασία», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το θέμα των κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, με την παρεμπόδιση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000, θα τεθεί επίσης το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Σπέχαρ.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατά την αυριανή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ τις εξελίξεις στην περιοχή, με τον κ. Χριστοδουλίδη να επισημαίνει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι βοηθητικές στην προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Είπε τέλος ότι κατά τη συνάντηση με τη Σπέχαρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπει μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, που πρέπει να στηρίζεται και ποια πρέπει είναι τα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

 


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι «αρχές» των κατεχομένων συνέλαβαν 4 Ε/κ - Μεταξύ τους και ιερέας

Πολίτης News, 19:07 (τελευταία ενημέρωση 19:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέσμευση Ερντογάν σε οικογένεια Κασόγκι για διαλεύκανση της υπόθεσης

Πολίτης News, 19:03 (τελευταία ενημέρωση 19:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έχασε τη μάχη για τη ζωή 86χρονος ένα μήνα μετά από τροχαίο

Πολίτης News, 19:01 (τελευταία ενημέρωση 19:01)

Επιστροφή
στην αρχή