Μ.Τράγκολας: «9 στις 10 πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μάρκος Τράγκολας τονίζει τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών και αναφέρεται στην ετοιμότητα της Π. Υ.

Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Κάθε πυρκαγιά η οποία μπορεί να προκύψει από πρόθεση, αμέλεια ή από καιρικά φαινόμενα, μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και χρειάζεται η συμβολή όλων.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μάρκος Τράγκολας τονίζει ξεκάθαρα τη σημασία της πρόληψης και της συντονισμένης δράσης. Στόχος, η ανίχνευση περιστατικών πυρκαγιάς και η εκτίμηση του κινδύνου για την ελαχιστοποίηση δυσάρεστων εξελίξεων.

Οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική έχουν προκαλέσει γενικό σοκ. Ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστη καταστροφή. Ποια η δική σας εκτίμηση;
Προσωπικά θεωρώ ότι θα μπορούσε να αξιολογηθεί η πυρκαγιά ότι θα λάμβανε αυτές τις διαστάσεις. Για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς παίζουν μεγάλο ρόλο τρία στοιχεία: ο καιρός -ιδιαίτερα οι δυνατοί άνεμοι-, η τοπογραφία και η καύσιμη ύλη. Στην ανατολική Αττική έπαιξαν καθοριστικό ρόλο η ένταση των ανέμων και η καύσιμη ύλη. Το μέτωπο της πυρκαγιάς μεταφέρθηκε από τη μια πλευρά της Μαραθώνος στην άλλη και μπήκε σε οικιστική περιοχή όπου υπήρχαν εύφλεκτα υλικά. Το στοίχημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αξιολογήσεις σωστά την κατάσταση από την αρχή. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, που σε έκταση ήταν εκατό φορές μεγαλύτερες. Έζησα εκείνες τις δραματικές στιγμές ως υπεύθυνος της κυπριακής αποστολής.

Τα προβλήματα στην Κύπρο με την κλιματική αλλαγή ξεκίνησαν από το 2000. Έκτοτε οι πυρκαγιές αυξήθηκαν, καθώς και ο ρυθμός των πλημμυρών

Είναι έτοιμη η Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ) να αντεπεξέλθει σε ένα ακραίο σενάριο;
Ο χρόνος μεταξύ ακραίων φαινομένων θα μειώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Από τη μια έχουμε τεράστιες πυρκαγιές, και από την άλλη πλημμύρες. Όταν βλέπεις πυρκαγιές στην Αγγλία, τη Σουηδία, σκέψου τι θα γίνεται σε χώρες με το δικό μας κλίμα. Ο αριθμός των συνεχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο συχνός, ενώ η μείωση της βροχόπτωσης αυξάνει την ξηρότητα της ύλης. Πάντα υπήρχαν πυρκαγιές, σήμερα όμως ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά. Τα προβλήματα στην Κύπρο με την κλιματική αλλαγή ξεκίνησαν από το 2000. Έκτοτε οι πυρκαγιές αυξήθηκαν, καθώς και ο ρυθμός των πλημμυρών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει σχεδιασμούς, στρατηγική και τακτική. Το σημαντικό είναι η έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης. Φέτος δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην άμεση ανταπόκριση στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνα θα εξελιχθεί μια πυρκαγιά από τα συνεχή τηλεφωνήματα του κόσμου. Ως ΠΥ έχουμε τους σχεδιασμούς μας και τους δοκιμάζουμε, κάθε Απρίλη με 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος. Όλοι και όλα είναι σε εγρήγορση. Καμία πυρκαγιά όμως δεν έχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις δεν θα μας ξεφύγει πυρκαγιά. Εκείνος που θα πει το αντίθετο ζει στον κόσμο του. Επίσης, δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι τα πτητικά μέσα που διαθέτει μια χώρα είναι ικανοποιητικά. Η Αμερική έχει έναν υπερσύγχρονο στόλο και κάθε χρόνο μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων.

Απληροφόρητοι

Πόσο σημαντικές είναι οι δράσεις για την πρόληψη;
Όλα εστιάζονται στον βαθμό πρόληψης. Σε θέματα πρόληψης όμως τα χέρια της Πυροσβεστικής είναι δεμένα, σε αντίθεση με το Τμήμα Δασών που έχει την ευθύνη και για την πρόληψη και για την κατάσβεση. Σήμερα το έργο της Πυροσβεστικής βασίζεται στο έργο πρόληψης που γίνεται από άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, κάθε χρόνο επισκέπτομαι κοινότητες και συναντώ πολλούς κοινοτάρχες. Υπάρχουν κοινότητες που είναι ευαισθητοποιημένες - κάποια κοινοτικά συμβούλια έχουν ομάδες πυρόσβεσης τις οποίες έχουμε εκπαιδεύσει. Με ενοχλεί όμως να περνάμε από κοινότητες για να φτάσουμε στο μέτωπο μιας πυρκαγιάς -που μπορεί να είναι πλησίον του χωριού τους- και να κάθονται στους καφενέδες. Μια πυρκαγιά μπορεί να είναι χίλια μέτρα μακριά και σε λίγο να είναι στο σπίτι σου. Ο κόσμος πρέπει να πληροφορείται για την πρόληψη και την αυτοπροστασία. Η Πυροσβεστική δεν μπορεί από μόνη της να αντεπεξέλθει στην πρόληψη των πυρκαγιών. Με βάση τη νομοθεσία, την πρόληψη για τις περιοχές της υπαίθρου έχει ο οικείος έπαρχος και τα κατά τόπους κοινοτικά συμβούλια. Ο κόσμος δεν είναι πληροφορημένος για τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας και αυτή η σύγχυση εγκυμονεί κινδύνους.

Στην Κύπρο καταγράφονται πυρκαγιές από εμπρησμούς;
Στην Κύπρο μιλάμε για κακόβουλες πράξεις. Για παράδειγμα, κάποιος για τους δικούς του λόγους με πρόθεση βάζει μια φωτιά. Υπάρχουν άτομα που πάσχουν από πυρομανία -που είναι μια ψυχική διαταραχή-, όπως επίσης και άτομα με διάφορα άλλα ψυχολογικά προβλήματα καθώς και άτομα που θέλουν να εκδικηθούν κάποιον για προσωπικές διαφορές κ.λπ. Έχουν γίνει συλλήψεις και κάποιοι κατηγορήθηκαν. Η πλειονότητα των πυρκαγιών όμως είναι λόγω αμέλειας -αποτσίγαρα, οξυγονοκολλήσεις, καψαλίσματα- και μη λήψης μέτρων. Εννιά στις δέκα πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου δεν εγκυμονεί κινδύνους;
Ασφαλώς. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει σοβαρές επιπτώσεις. Παλιά υπήρχαν οι βοσκοί, η βλάστηση ήταν πολύ πιο λίγη, υπήρχαν τα αμπέλια, τα οποία λειτουργούσαν ως αντιπυρικές λωρίδες. Επίσης, αποτελεί πρόβλημα η συσσώρευση άχρηστων υλικών, η δημιουργία αυτοσχέδιων χωματερών, η απόσταση από τα πράσινα σημεία για τη μεταφορά των διάφορων υλικών. Δεν υπάρχει υποδομή για διαχείριση των κλαδιών και άλλων υλικών - τα πετάνε όπου φτάσουν. Τα κοινοτικά συμβούλια έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο.

Μεμονωμένες κατοικίες

Ο κόσμος πρέπει εκ των προτέρων να έχει στο μυαλό του σημείο διαφυγής. Να καθαρίσει γύρω από το σπίτι του άχρηστα και εύφλεκτα υλικά, να δημιουργήσει μια αντιπυρική ζώνη και όχι τα πεύκα να αγκαλιάζουν τις στέγες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι διατηρούν μεμονωμένες κατοικίες κοντά σε δασικές περιοχές;
Κάποιοι κτίζουν στην κορυφή ενός βουνού, άλλοι σε έναν ποταμό, αυθαίρετα σε κάποιες περιπτώσεις. Αξίζει να αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τον κίνδυνο. Στην πυρκαγιά που είχαμε πρόσφατα στη Γερμασόγεια κινδύνεψε ένας αριθμός σπιτιών. Φυσούσε, κάναμε κατασβέσεις έξω από τα σπίτια, στις αυλές των σπιτιών. Το μέτωπο όμως είχε ξεφύγει και παρόλο που εξέλιπε ο κίνδυνος για τα σπίτια, οι κάτοικοι δεν άφηναν τους πυροσβέστες να απομακρυνθούν. Φανταστείτε σε μια αγροτική περιοχή να υπάρχουν πέντε μεμονωμένες κατοικίες, υποστατικά, κτηνοτροφικές μονάδες και από τα δέκα οχήματα τα πέντε να προσέχουν αυτά τα σημεία. Τι θα γίνει το μέτωπο; Ο κόσμος πρέπει εκ των προτέρων να έχει στο μυαλό του σημείο διαφυγής. Να καθαρίσει γύρω από το σπίτι του άχρηστα και εύφλεκτα υλικά, να δημιουργήσει μια αντιπυρική ζώνη και όχι τα πεύκα να αγκαλιάζουν τις στέγες.

Όσον αφορά την πρόληψη των οικιακών πυρκαγιών;
Οι πυρκαγιές στα σπίτια αρχίζουν από βραχυκύκλωμα, από ξεχασμένα μαγειρικά σκεύη ή από ηλεκτρικές συσκευές. Στις κατοικίες όπου τα υπνοδωμάτια είναι στον πάνω όροφο υπάρχει κίνδυνος παγίδευσης, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύκτας. Δεν πρέπει να δουλεύουν οποιεσδήποτε συσκευές την ώρα που πάμε για ύπνο. Κάποιοι βάζουν πλυντήριο ή στεγνωτήριο και φεύγουν για τη δουλειά και στο υπνοδωμάτιο κοιμούνται τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα στα σπίτια με ισόγειο και έναν όροφο, θα πρέπει να μπαίνουν αισθητήρες καπνού ή φωτιάς στα υπνοδωμάτια, ούτως ώστε να εκπέμπεται προειδοποιητικό μήνυμα την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς για να υπάρχει χρόνος αντίδρασης. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να καλέσει την ΠΥ στο 112 ή στο 199.

Τα ψηλά κτήρια πληρούν τους κανόνες πυρασφάλειας;
Οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαθέτουν λεφτά όχι μόνο για την αισθητική του κτηρίου, αλλά για την ασφάλεια των χρηστών. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να τηρούνται οι όροι που θέτει η ΠΥ. Για παράδειγμα, όταν κατασκευάζουν ένα κτήριο 20-30 ορόφων, θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας διαθέσιμος χώρος να σταθμεύσει το πυροσβεστικό όχημα και να είναι ασφαλισμένο, διότι έχει βάρος 30-40 τόνους.

Ο Κύπριος είναι απείθαρχος σε υποδείξεις και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του

Το 1984, σε πλημμύρα στη Λάρνακα, όταν με παρέσυρε το νερό κατά τη διάρκεια μιας διάσωσης - ήταν η πρώτη μου μέρα ως λοχίας. Είχα πιαστεί από μια περίφραξη και σώθηκα. Εκείνη την ώρα πέρασε η οικογένεια από τα μάτια μου.

Ποιος δίνει την εντολή για εκκένωση σε μια πυρκαγιά που απειλεί κατοικημένη περιοχή;
Το ιεραρχικά ανώτερο στέλεχος της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο, αξιολογώντας την κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή περιβάλλεται από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών, Επαρχιακή Διοίκηση, δίνει την οδηγία στην Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα για εκκένωση. Προτεραιότητα έχει η διάσωση ζωών ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες. Η Πολιτική Άμυνα έχει σχέδια για κάθε περίπτωση. Ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις εκκενώσεις είναι ότι πολλοί δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν ότι «θα έρθει και σε μένα η φωτιά». Είναι θέμα νοοτροπίας. Ο Κύπριος είναι απείθαρχος σε υποδείξεις και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του. Για να πειθαρχήσεις, πρέπει να καταλάβεις τους κινδύνους. Υπάρχει όμως και ο πολίτης που ενημερώνεται, λαμβάνει μέτρα και συνεργάζεται. Γενικά όμως χρειαζόμαστε πολλή δουλειά όσον αφορά τη σωστή ενημέρωση.

Καταστάσεις κρίσεων

Με τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων που περιγράφετε δεν χάνεται ωφέλιμος χρόνος σε μια κρίσιμη κατάσταση;
Το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να διορίσει εμπειρογνώμονα για να υποβάλει μελέτη για σύσταση ενιαίας στρατηγικής για καταστάσεις κρίσεων. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να σκεφτόμαστε το καλό του τόπου και όχι υπηρεσιακά. Ο τόπος χρειάζεται έναν φορέα - μπορεί να ονομαστεί Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή Υφυπουργείο Προστασίας- που θα έχει την ευθύνη να σχεδιάζει, να συντονίζει από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση και οι εμπλεκόμενοι να είναι υπόλογοι για τη δράση τους.

Είστε ικανοποιημένος όσον αφορά το θέμα του εξοπλισμού; Ποια η συμβολή των γυναικών πυροσβεστών;
Είμαστε σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση και με χώρες του εξωτερικού. Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο για κάθε περίπτωση πυρκαγιάς. Φέτος έχουμε ενισχύσει τον στόλο μας με δέκα οχήματα μεγαλύτερης χωρητικότητας - 1.200 λίτρα με δύο αντλίες. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, έχουμε δύο εκμισθωμένα αεροσκάφη με προσφορές του Υπουργείου Εσωτερικών, δύο του Τμήματος Δασών, δύο της ΜΑΕΠ (Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων) και δύο της ΕΦ, το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Θα έχουμε ακόμα δύο αεροπλάνα, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται - το Τμήμα Δασών θα ετοιμάσει τους όρους. Από τις εισηγήσεις που έκανε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων μετά τις πυρκαγιές στη Σολιά, οι περισσότερες έγιναν πράξη. Εκκρεμεί η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής ώστε να είναι πιο ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση ενεργειών. Όλα εξαρτώνται από τη Νομική Υπηρεσία, αφού το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο από τον Απρίλιο του 2017. Ένα άλλο θέμα είναι το νομοσχέδιο για τους εθελοντές. Υπάρχουν δύο κατηγορίες εθελοντών: οι αυθόρμητοι που προσέρχονται στο πεδίο των επιχειρήσεων από μόνοι τους, τους οποίους θα πρέπει να διαχειριζόμαστε. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επίτροπος Εθελοντισμού ετοιμάζει κάποιους κανονισμούς, τους εθελοντές θα διαχειρίζεται η Πολιτική Άμυνα. Υπάρχουν και οι οργανωμένοι εθελοντές που τίθενται κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο της ΠΥ. Όσον αφορά τις γυναίκες πυροσβέστες, είναι 84 στον αριθμό και η πλειονότητά τους υπηρετεί στο επιχειρησιακό κομμάτι. Έχουν ψυχικό σθένος, σωστή σκέψη, πειθαρχία. Η γυναίκα πυροσβέστης μειονεκτεί μόνο στη μυϊκή δύναμη.

Ο Μάρκος Τράγκολας ως επικεφαλής της αποστολής της Κύπρου στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Πυρκαγιά στην Ακρούντα

Ένα τηλεφώνημα διακόπτει τη συζήτηση με τον κ. Τράγκολα. Ενημέρωση για πυρκαγιά στην Ακρούντα, στη Λεμεσό. Οι κινήσεις γρήγορες. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε και ένα λεπτό. «Έχει σημασία η ταχεία επέμβαση. Στον χώρο πηγαίνει ένα αυτοκίνητο από την Υπηρεσία Θήρας, ένα από το Τμήμα Δασών και ένα πυροσβεστικό από τη Λεμεσό. Τα τηλεφωνήματα από τον κόσμο δεν είναι πολλά. Παρ’ όλα αυτά, θέσαμε σε επιφυλακή τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών. Ο χρόνος που τίθενται σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα είναι ο χρόνος της προετοιμασίας τους για να απογειωθούν. Αυτή η δουλειά θέλει μια τέχνη: πρέπει να έχεις γνώση, εμπειρία και φυσικά μια έτοιμη ομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τράγκολας.

Οι κυνηγοί συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής; 
Έχουμε εκπαιδεύσει μεγάλο αριθμό κυνηγών. Σε πολλές πυρκαγιές έχουν ανταποκριθεί εμπράκτως. Κυνηγετικοί σύλλογοι σπεύδουν με δικά τους ιδιόκτητα, μικρά πυροσβεστικά οχήματα. Το γεγονός ότι κινούνται στην ύπαιθρο αποτελούν μάτια για την Πυροσβεστική. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις κυνηγών που είναι το σάπιο μήλο της μηλιάς. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όμως συνδράμουν στο έργο μας.

Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου;
Θα εστιάσω στην ύπαιθρο. Έχουμε πρόβλημα στην ανατολική και δυτική Λεμεσό. Τα προβλήματα στην ανατολική Λεμεσό εντοπίζονται για κάποιον λόγο στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Διαχρονικά έχουμε θέμα στη δυτική ορεινή περιοχή της Λεμεσού: Πάχνα, Κυβίδες, Σούνι, Άγιος Θεράπων, Βουνί, Καντού, Σωτήρα, είναι τα χωριά που μας απασχολούν με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Κάποιοι κινούνται στις περιοχές αυτές και βάζουν τις πυρκαγιές με βάση στοιχεία και δεδομένα. Κι όπου έγιναν συλλήψεις, είδαμε αμέσως τη διαφορά. Στις πόλεις υπάρχουν κάποιες περιοχές που σίγουρα έχουμε περισσότερη έγνοια, όπως είναι η κλειστή περιοχή της Λευκωσίας και οι βιομηχανικές περιοχές, όπου υπάρχουν επικίνδυνα υλικά, εγκαταστάσεις υγραερίου. Στη Λάρνακα είναι η περιοχή των διυλιστηρίων. Τέλος, πρέπει να προσέξουμε τη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου γιατί θα είναι συσσωρευμένα επικίνδυνα υλικά.

Αστικές και αγροτικές πυρκαγιές σε αριθμούς για το 2017-2018
Το σύνολο των αγροτικών και αστικών πυρκαγιών για το 2017 ήταν 6.067 και για το 2018 -μέχρι τέλη Ιουλίου- 3.888. Το 2017 η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 3.479 αγροτικές πυρκαγιές, 65 σε σκυβαλότοπους, και μέχρι και τον Ιούλιο του 2018 σε 2.251 αγροτικές πυρκαγιές, 47 σε σκυβαλότοπους.

Τον Ιούλιο του 2017 καταγράφηκαν 291 και τον Ιούλιο του 2018 315 αγροτικές πυρκαγιές. Σημειώθηκε αύξηση 8,25%.

«Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει είναι το Μαρί»

Αφυπηρετείτε σε έναν χρόνο. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει στη διαδρομή σας στην ΠΥ;
Είμαι στην υπηρεσία από την 1η του Μάρτη του 1979. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει είναι το Μαρί. Είχα βρεθεί στον χώρο λίγο μετά την έκρηξη και ανέλαβα όλη την επιχείρηση, ο διευθυντής απουσίαζε, ο βοηθός διευθυντής έφυγε νωρίς από το επεισόδιο για να δώσει καταθέσεις. Μετά από λίγες μέρες ανέλαβα καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή για τρεισήμισι χρόνια και τον Ιούλιο του 2016 ανέλαβα τη διεύθυνση της ΠΥ. Στο Μαρί ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, κηδεύσαμε συναδέλφους, έπρεπε να είμαστε κοντά στους συγγενείς τους. Επιπλέον, έπρεπε να βρω τρόπο αναπτέρωσης του ηθικού των πυροσβεστών. Είχα κάνει κάποιες ενέργειες, όπως η κατάργηση των δοκιμαστικών εξόδων, των επιθεωρήσεων ιματισμού, και η αλλαγή της ώρας κατάκλισης: τον χειμώνα στις 11 και το καλοκαίρι στις 12. Αν δεν δουλέψεις πάνω στο ηθικό των ανθρώπων σου δεν είσαι ηγήτορας.

Υπήρξαν στιγμές που φοβηθήκατε για τη ζωή σας;
Έχει τύχει σε δύο περιπτώσεις: Το 1984 σε πλημμύρα στη Λάρνακα όταν με παρέσυρε το νερό κατά τη διάρκεια μιας διάσωσης - ήταν η πρώτη μου μέρα ως λοχίας. Είχα πιαστεί από μια περίφραξη και σώθηκα. Εκείνη την ώρα πέρασε η οικογένεια από τα μάτια μου. Και στην πυρκαγιά της Χοιροκοιτίας το 2013 όπου κάποια στιγμή η ατμόσφαιρα έγινε σχεδόν μη αναπνεύσιμη. Ο κίνδυνος είναι μέρος του επαγγέλματος. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση του κινδύνου, η αξιολόγηση και η λήψη μέτρων ασφαλείας. Ο πυροσβέστης θα ρισκάρει τη ζωή του μόνο όταν κινδυνεύει ένας πολίτης, λαμβάνοντας βέβαια επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, στους μήνες που απομένουν μέχρι την αφυπηρέτησή σας ποιος είναι ο βασικός σας στόχος;
Απομένουν δώδεκα μήνες μέχρι την αφυπηρέτησή μου. Θέλω να τελειώσει η αντιπυρική περίοδος χωρίς να μας ξεφύγει πυρκαγιά. Είναι το στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου για την ολοκλήρωση της πορείας μου στην Πυροσβεστική. Το όνειρό μου για τον τόπο είναι η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση και ελπίζω να στηθεί σωστά.

Κεντρική φωτογραφία κ. Μάρκου Τράγκολα: Ελένη Παπαδοπούλου

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζεστό χρήμα 9,2 δισ. - Άμεσες ξένες επενδύσεις το διάστημα 2014-2017

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με καλούς οιωνούς η εγγραφή γιατρών

Πολίτης News, 02:15 (τελευταία ενημέρωση 02:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή