Μπορεί να μείνει και κουτσή η Βουλή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι δεν θα υπογράψει ο Πρόεδρος τον νόμο εάν ο Γενικός Εισαγγελέας γνωματεύσει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνει... κουτσή η Βουλή μετά την επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν σε νόμο την κοινή πρόταση Αλληλεγγύης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων, στη βάση της οποίας ο Γεώργιος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης επιστρέφει στη Βουλή, χωρίς όμως προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, όπως πρότεινε ο γενικός εισαγγελέας, για να μην είναι νομικά ευάλωτη η ρύθμιση που προκρίθηκε.
Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να βάλουν πίεση στην κυβέρνηση ότι όταν ζητά συναινέσεις στη Βουλή θα πρέπει να τηρεί η ίδια ανάλογη στάση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να υπογράψει τον νόμο που ψήφισε χθες το σώμα, αν ο γενικός εισαγγελέας στον οποίο θα απευθυνθεί τις επόμενες μέρες γνωματεύσει ότι υπάρχει πρόβλημα. «Συναινέσεις ναι, αλλά στο πλαίσιο της συνταγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» χθες το απόγευμα, μετά την ψηφοφορία στην έκτακτη ολομέλεια της Βουλής, κυβερνητική πηγή. Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών αφού είναι και θέση του ΔΗΣΥ ότι το ζήτημα με την 56η έδρα θα αντιμετωπιστεί μόνο με αναπληρωματική εκλογή στη Λεμεσό, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ήταν ζήτημα της Βουλής και θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει η ίδια η Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συμπληρώνονται 45 μέρες από την απόφαση του Ανωτάτου, το οποίο ως Εκλογοδικείο έκρινε άκυρη την εκλογή και την ανακήρυξη του Γεώργιου Παπαδόπουλου της Αλληλεγγύης ως βουλευτή. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι όπως ήρθαν τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει με μία έδρα κενή η Βουλή, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ανταλλαγή πυρών


Τα κόμματα, αν και γνώριζαν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα και της ψηφοφορίας επί της πρότασης νόμου και ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να υπογράψει τον νόμο, έστησαν τη δική τους παράσταση στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας.
Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν τελικά 30 παριστάμενοι βουλευτές της Αλληλεγγύης, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, του ΕΛΑΜ και του ΑΚΕΛ, εναντίον οι 15 παριστάμενοι βουλευτές του ΔΗΣΥ, ενώ αποχή τήρησε ο Γιώργος Λιλλήκας.
Ένταση προκάλεσε η επιλογή του προέδρου του ΔΗΣΥ να μην επιχειρηματολογήσει στη Βουλή για τη στάση του κόμματός του, επικαλούμενος το γεγονός ότι τα κόμματα τοποθετήθηκαν επανειλημμένα δημοσίως για το θέμα αυτό τις προηγούμενες μέρες. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ αντέδρασε κάνοντας λόγο για ασέβεια προς τη Βουλή και κουτοπονηριές, ενώ κάλεσε τον Δημήτρη Συλλούρη να παρέμβει για να διαφυλάξει το κύρος του σώματος. Ο κ. Συλλούρης αντέδρασε σχολιάζοντας ότι όλοι κρίνονται από τον λαό. Εντός Βουλής το ΔΗΚΟ δεν αντέδρασε στην κίνηση Αβέρωφ, ωστόσο ακολούθησε tweet του γενικού γραμματέα του κόμματος Άθου Αντωνιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι «η απαξιωτική άρνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να τοποθετηθεί στο θέμα της έδρας προσβάλλει το Κοινοβούλιο και τορπιλίζει την ορθή εκφρασθείσα από τον Αναστασιάδη προσπάθεια για συνεννόηση και συναίνεση με τα πολιτικά κόμματα». Ο γ.γ. του ΔΗΚΟ ευχήθηκε ακόμη να μην δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχεια και να υπογράψει τον νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έριξε πόρτα στον Νικόλα ο Μουσιούττας

Παλιές πληγές


Πάντως τα κόμματα δεν ξέφυγαν από τα γνωστά τους επιχειρήματα κατά τη συζήτηση. Αντίθετα, αυτή χαρακτηρίστηκε από ανάξεση παλιών πληγών και από προειδοποιήσεις προς την εκτελεστική εξουσία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας επιτέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για την απουσία του επί 45 μέρες από τις εξελίξεις, ενώ κατήγγειλε στοχοποίηση της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κάλεσε να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει συναινέσεις υπογράφοντας τον νόμο που ψήφισε χθες η Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σημείωσε ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, όμως επιτέθηκε στην Ελένη Θεοχάρους γιατί προτίμησε να κρατήσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο άλλου κόμματος, αντί να είναι στη Βουλή όπως αποφάσισε ο λαός. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι για τις μη καταληφθείσες έδρες πρέπει να ισχύει ό,τι για τις κενωθείσες και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά να κάνει αναπληρωματικές εκλογές στη Λεμεσό, όπως είναι η θέση του ΔΗΣΥ. «Όσοι λυσσιούν για μια ακόμα έδρα, ας παν σε εκλογές. Μπορεί να χορτάσουν». Ο Πανίκος Λεωνίδου ανέδειξε ότι το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της σύνθεσης της Βουλής και η συμμόρφωση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2016.

 

Σφυροκόπησαν Λιλλήκα 

Στο στόχαστρο τόσο της ΕΔΕΚ όσο και του ΑΚΕΛ βρέθηκαν ο Γιώργος Λιλλήκας και η Συμμαχία. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας από το βήμα της ολομέλειας άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει την ανάγκη να ξεκαθαρίσει συνολικά το ζήτημα σε ποιον ανήκουν οι έδρες, και τόνισε ότι δεν πρέπει να τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάλεσε με τη σειρά του την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αν πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι η αναπληρωματική εκλογή στη Λεμεσό και ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα τηρούσε αποχή, αφού ενώ αναγνωρίζει ότι η έδρα είναι της Αλληλεγγύης δεν μπορεί εν γνώσει της να ψηφίσει αντισυνταγματικό νόμο.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Λιλλήκα επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής που θα έλυνε τα προβλήματα και πρότεινε στα κόμματα αν θέλουν να ξεκαθαρίσει πού ανήκει η έδρα να γίνονται οι εκλογές με λίστα, αφού τώρα ο κόσμος δεν επιλέγει μόνο κόμματα, αλλά και πρόσωπα. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα έριξε το γάντι στον Γιώργο Λιλλήκα, χωρίς να τον κατονομάζει, ότι επιλεκτικά εγείρει θέμα τώρα για το πού ανήκουν οι έδρες, υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι απέκτησαν κοινοβουλευτική υπόσταση και πήραν κρατική χορηγία με μεταγραφή βουλευτή από άλλο κόμμα και τώρα εμφανίζονται ενοχλημένοι.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σημείωσε θα είναι πολιτικά απαράδεκτη ενέργεια πιθανή επιλογή του Προέδρου να μην υπογράψει τον νόμο και υπενθύμισε την υπόσχεσή του να λειτουργεί συναινετικά. Με τη σειρά του κάρφωσε τη Συμμαχία, ονομαστικά μάλιστα, ότι απέκτησε κοινοβουλευτική παρουσία με μεταγραφή βουλευτή από άλλο κόμμα (τον Νίκο Κουτσού) αλλά και κρατική χορηγία χωρίς να κατέλθει σε εκλογές. «Δεν υπήρχε πρόβλημα τότε;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Λουκαΐδης. Επιτέθηκε ακόμη στον ΔΗΣΥ ότι ήταν το κόμμα που άνοιξε τον χορό με τις μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα.


Επιστροφή
στην αρχή