Μπλέξαμε άσχημα με την υπόθεση Browder

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Browder έχει γράψει βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει πως είναι ο νούμερο ένα εχθρός του Vladimir Putin, στον οποίο αποδίδει δύο απόπειρες δολοφονίας του

Η πεισματική προσπάθεια της Μόσχας να συλλάβει τον Αμερικανό επιχειρηματία Bill Browder δεν κάμπτεται και πριν λίγα 24ωρα σημειώθηκε ακόμα ένα επεισόδιο στην Ισπανία. Η Μόσχα εκδίδει συνεχώς εντάλματα σύλληψης εναντίον του, τα οποία απορρίπτονται από την Interpol ως πολιτικά υποκινούμενα. Η υπόθεση, η οποία έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφορά την Κύπρο, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης, καθώς εταιρείες που σχετίζονται με την υπόθεση έχουν την έδρα τους στο νησί μας.

Ποιος είναι ο Browder;

Ο Bill Browder είναι εγγονός του Erl Browder, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Bill Browder υπήρξε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία. Ο λογιστής του, Sergei Magnitsky, είχε καταγγείλει Ρώσους αξιωματούχους για διαφθορά και μετά την καταγγελία του συνελήφθη για φοροδιαφυγή, με απόφαση αυτών τους οποίους είχε καταγγείλει. Ενώ ήταν προφυλακισμένος για 11 μήνες, πέθανε μετά από ξυλοδαρμό στη φυλακή. Η Μόσχα επισήμως ισχυρίστηκε ότι πέθανε αιφνιδίως στα 37 του χρόνια από καρδιακή προσβολή.

Ο θάνατος του Magknitsky προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το Κογκρέσο, με πρωτοβουλία του Browder, να εγκρίνει νόμο με τον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία με απαγόρευση εισόδου Ρώσων αξιωματούχων και πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στην Αμερική. Ψηφίσματα και αποφάσεις για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία με αφορμή τον θάνατο του Sergei Magnitsky εγκρίθηκαν τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από την ΕΕ.

Ο Browder έχει γράψει βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει πως είναι ο νούμερο ένα εχθρός του Vladimir Putin, στον οποίο αποδίδει δύο απόπειρες δολοφονίας του, ενώ καταγγέλλει και τους περίεργους θανάτους ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. O δικηγόρος της οικογένειας Magnitsky, Nikolai Goghorov, μία μέρα πριν καταθέσει νέα στοιχεία στο δικαστήριο για την υπόθεση… «γλίστρησε» και έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας.

Και η Κύπρος στη μέση

To 2010 το δικηγορικό γραφείο Brown Rudnick, που εκπροσωπούσε τον Bill Browder, απέστειλε επιστολή στον τότε γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, στην οποία αναφερόταν ότι οι ρωσικές αρχές εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την πολιτικά υποκινούμενη δίωξη των Browder and Cherkasov και ζητούσαν όπως οι κυπριακές αρχές αρνηθούν την εκτέλεση των αιτημάτων. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με κράτη και όχι με ιδιώτες και οι όποιες ενέργειες κάνει διέπονται από διεθνείς και διμερείς υποχρεώσεις.

Από το 2011 οι ρωσικές αρχές άρχισαν να βομβαρδίζουν την Κύπρο με αιτήματα δικαστικής συνδρομής για την υπόθεση Browder, ο οποίος επίσης ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία το 2012 και το 2014 διενέργεια ποινικής έρευνας εναντίον εταιρειών και προσώπων που, όπως υποστηριζόταν, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και ξέπλεναν χρήματα μέσω εταιρειών στην Κύπρο.

Οι κυπριακές αρχές, αφού εκτέλεσαν το πρώτο αίτημα δικαστικής συνδρομής της Ρωσίας, ενημερώθηκαν για τη σχέση της υπόθεσης με τον θάνατο του Sergei Magnitsky και σε πολιτικό επίπεδο ήταν πιο επιφυλακτικές, παρά το ότι διατυπωνόταν προθυμία να βοηθήσουν τους Ρώσους, οι οποίοι ανέφεραν ότι εξέταζαν υπόθεση σε σχέση με αγορά μετοχών της Gazprom.

Πολιτικά κίνητρα της Μόσχας

Στις 12 Ιουνίου 2013, ο αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του στο Υπ. Δικαιοσύνης ενημέρωσε για μήνυμα φακέλου της Europol, στο οποίο αναφερόταν ότι υπήρχαν πληροφορίες σε σχέση με την άρνηση της Interpol για την έκδοση ερυθράς αγγελίας την οποία είχε αιτηθεί η Ρωσική Ομοσπονδία κατά του Browder, θεωρώντας τη δίωξή του πολιτικώς υποκινούμενη, λόγω της αντιπαράθεσής του με τον Vladimir Putin.

Τον Νοέμβριο του 2013, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από έρευνα, τόσο για τον θάνατο Magnitsky όσο και για τους ισχυρισμούς της Μόσχας για τις μετοχές της Gazprom, κατέληξε σε έκθεση. Στην έκθεση διατυπωνόταν η θέση ότι τα κίνητρα δίωξης του Browder από τη Ρωσία ήταν πολιτικά. Για την υπόθεση Magnitsky αναφερόταν πως οι ύποπτοι που είχε υποδείξει ο λογιστής του Browder είχαν λάβει την επιστροφή των φόρων που καταβλήθηκαν από εταιρείες του Browder, οι οποίες είχαν, με δόλο, εγγραφεί εκ νέου στο όνομα γνωστών εγκληματιών. Ο Magnitsky συνελήφθη για υποτιθέμενη φοροδιαφυγή, με οδηγίες αυτών που είχε καταγγείλει για απάτη και βρίσκονταν στο περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Magnitsky, η εγκληματική οργάνωση απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε έγγραφα των εταιρειών του Browder κατόπιν «επιδρομών» που πραγματοποίησαν κρατικοί υπάλληλοι στα γραφεία της εταιρείας Kameya στην οποία εργαζόταν, σε σχέση με κατηγορίες φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Kameya, επενδυτική εταιρεία η οποία ανήκε στον όμιλο εταιρειών Hermitage του Browder, με δραστηριότητες στις επενδύσεις σε μετοχές ρωσικών εταιρειών, κατηγορήθηκε για παρακράτηση φόρου μερισμάτων συνολικού ποσού 44 εκατ. δολαρίων,  εφαρμόζοντας παράνομα τη συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας. Η συμφωνία προβλέπει ένα ποσοστό παρακράτησης φόρου 5%, ενώ, χωρίς το όφελος της συμφωνίας, το ποσοστό ήταν 15%. Ωστόσο, η κατηγορία ότι η εταιρεία δεν κατείχε τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά από τις κυπριακές αρχές αποδείχτηκε ότι ήταν ψευδής και συνεπώς η σύλληψη Magnitsky ήταν στημένη.

Όσο για τη δήθεν παράνομη αγορά μετοχών της Gazprom από εταιρείες που είχαν εγγραφεί στην Κύπρο και ανήκαν στον όμιλο εταιρειών της Hermitage Holdings, ιδιοκτησίας του Browder, η έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέδειξε ότι κατά τον χρόνο τέλεσης των ισχυριζόμενων από τη Μόσχα αδικημάτων, δεν υπήρχε νόμος που να απαγορεύει την αγοραπωλησία των εν λόγω μετοχών.

Επιμονή, ψέματα και εκβιασμοί

Παρά το ότι διεθνώς υπήρξε κινητοποίηση λόγω του θανάτου του Magnitsky στις ρωσικές φυλακές, κάποιο «αόρατο» χέρι στη Νομική Υπηρεσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να βοηθήσει τη Μόσχα, με κίνδυνο να βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως απέναντι από την ΕΕ. Η ΜΟΚΑΣ, προς πίστη της, συνέστησε μεγάλη προσοχή, καθώς διαπίστωνε πως υπήρχαν «παγίδες» στα ρωσικά αιτήματα. Επεσήμανε επίσης ότι η υπόθεση είχε οδηγήσει στο Magnitsky Rule of Law and Accountability που ψηφίστηκε το 2012 από το αμερικανικό Κοινοβούλιο, σε δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2010 και 2011, σε ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ το 2012 και σε ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2014 με τίτλο: «Αρνούμενοι την ατιμωρησία των ενόχων για τη δολοφονία του Magnitsky».

Παρά το διεθνές κλίμα, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να βοηθήσει τη Ρωσία εκτελώντας μόνο τα αιτήματα για τις μετοχές της Gazprom, παρά το ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, κατόπιν έρευνας, είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε καμία παρανομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση των μετοχών της Gazprom και αυτή του Sergei Magnitsky έχουν τις ίδιες παραμέτρους. Ακολούθησαν ρηματικές διακοινώσεις από τη Μόσχα με τις οποίες απαιτούσε από τη Λευκωσία να ανακριθούν υπάλληλοι του δικηγορικού γραφείου Γεωργιάδη & Πελίδη, να κατασχεθούν έγγραφα από τους ελεγκτικούς οίκους Deloitte και KPMG, και να έρθουν και Ρώσοι ανακριτές για να λάβουν μέρος στις έρευνες.

Οι Ρώσοι, πέραν των άλλων, διαβίβαζαν και ψευδείς πληροφορίες στη Λευκωσία, ότι δήθεν μετά τον θάνατο Magnitsky είχαν διακοπεί οι ποινικές διώξεις εναντίον του. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τον δίκασαν και τον καταδίκασαν… μετά τον θάνατό του! Όταν η Νομική Υπηρεσία επιχείρησε να ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα, έγινε η αγωγή του Bill Browder κατά του γενικού εισαγγελέα και με απόφαση του Ιωνά Νικολάου ζητήθηκε από τους Ρώσους να μην στείλουν ανακριτές όπως επιθυμούσαν. Ο Browder ζητάει με την αγωγή του να μην ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα. Υπήρξε παρέμβαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο με συγκεκαλυμμένες απειλές για τη διατάραξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας και μάλιστα λίγο πριν την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Στην αγωγή Browder έχει κάνει ένσταση η Νομική Υπηρεσία, η οποία σε στενή συνεργασία με τη Μόσχα επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα αιτήματά της.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ στις εξετάσεις τετραμήνου

Πολίτης Sports, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του τραμ στη Λευκωσία

Πολίτης News, 02:00 (τελευταία ενημέρωση 02:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή