Μπαίνει σε μεγάλα έξοδα η ΑΗΚ για βελτιώσεις και αντιρρυπαντικά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
117% πάνω οι κεφαλαιουχικές - Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών (104,3 εκατ. ευρώ) αφορά έργα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Υπερδιπλάσιες (αύξηση 117%) θα είναι σε σχέση με πέρσι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της ΑΗΚ για το 2018, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, η αύξηση των προϋπολογιζόμενων για το 2018 κεφαλαιουχικών δαπανών σε σύγκριση με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2016 εκτοξεύεται στο 580%!

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών (104,3 εκατ. ευρώ) αφορά έργα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Ειδικότερα, προβλέπονται έργα μετατροπής μονάδων για να μπορούν να καίνε φυσικό αέριο, μετατροπές για συμμόρφωση με τις σχετικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και όρια ρύπων, καθώς και εγκατάσταση νέου αγκυροβολίου για τα πλοία που μεταφέρουν καύσιμα (Single Point Mooring). Σύμφωνα με την ΑΗΚ, τα έργα αυτά κρίνονται απαραίτητα για την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών περιορισμών που θα τεθούν σε ισχύ από το 2020.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που προβλέπεται ως κεφαλαιουχική δαπάνη αφορά 31,3 εκατ. ευρώ και σκοπεύει στη βελτίωση και επέκταση του δικτύου μεταφοράς βάσει του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης δικτύου μεταφοράς. Από το πιο πάνω ποσό, 15 εκατ. θα δαπανηθούν για αγορά εξοπλισμού και 15 εκατ. για εγκατάσταση εναέριων γραμμών και υπόγειων καλωδίων.

'Αλλα 31,3 εκατ. ευρώ προβλέπονται για επέκταση και ενδυνάμωση του δικτύου διανομής εντός του 2018.

Σημαντικό κρίνεται και το κονδύλι των 5,5 εκατ. ευρώ που προορίζεται για βελτίωση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας. Συνάγεται ότι πρόθεση της ΑΗΚ είναι να εγκαταστήσει στη Δεκέλεια νέα ή νέες μονάδες που δυνατό να κριθούν αναγκαίες για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα, το πιο πάνω ποσό που αφορά τη Δεκέλεια «περιλαμβάνει ετοιμασία χώρου για νέες μονάδες και ανέγερση εργαστηρίου», σύμφωνα με την ΑΗΚ, «για την ανέγερση και λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής για κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας».

Από τα υπόλοιπα κονδύλια, κάτω από το κεφάλαιο «κεφαλαιουχικές δαπάνες» ξεχωρίζει κονδύλι 3,7 εκατ. ευρώ για βελτίωση και ανέγερση κτηρίων και υποστατικών, κονδύλι 3,5 εκατ. ευρώ για αγορά οχημάτων που θα αντικαταστήσουν υφιστάμενα, ποσό 6,6 εκατ. για ενίσχυση του συστήματος πληροφορικής και ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για βελτιωτικά έργα στη μονάδα αφαλάτωσης στο Βασιλικό. Συγκεκριμένα, προωθείται αναβάθμιση του συστήματος τροφοδοσίας υψηλής πίεσης της αντίστροφης ώσμωσης για επίτευξη ευελιξίας στην παραγωγή νερού.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπεσε μελέτη για κατώτατο μισθό

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 16:08 (τελευταία ενημέρωση 16:08)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4 συλλήψεις για εικονικά δάνεια σε ΣΠΕ στη Λεμεσό

Πολίτης News, 15:58 (τελευταία ενημέρωση 15:58)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο προεδρικό Νικόλας-Αβέρωφ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 15:38 (τελευταία ενημέρωση 15:38)

Επιστροφή
στην αρχή