Μπαράζ νέων έργων €111 εκατ. με αιχμή την προώθηση της e-διακυβέρνησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει και τη σύσταση του εμπορικού δικαστηρίου - Το νομοσχέδιο εντός Οκτωβρίου ενώπιον του Υπουργικού.

Ενα πλούσιο πακέτο έργων και δράσεων, δαπάνης άνω των 110 εκατ. ευρώ, με αιχμή την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2018-20.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί εφικτή την ένταξη νέων δράσεων και πολιτικών χάρη στη συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Ετσι, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 3,4% τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, το αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι θετικό, με τη χώρα να παρουσιάζει πλεόνασμα 1% ΑΕΠ.

Στην πράξη, βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι η ένταξη νέων έργων, αλλά η υλοποίησή τους, καθώς αποτελεί χρόνιο φαινόμενο η μη απορρόφηση στο 100% των κονδυλίων του αναπτυξιακού προϋπολογισμού.

Οι προϋπολογιζόμενες αναπτυξιακές δαπάνες (λειτουργικές - εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα) θα αυξηθούν το 2018 κατά 1,1% και θα φθάσουν στα 850 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 789 εκατ. ευρώ το 2017.

Το πακέτο

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει:

- Σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου για επίλυση διαφορών εμπορικής/οικονομικής φύσεως. Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου. Περαιτέρω προωθείται η απόκτηση συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που θα αναβαθμίσει πλήρως την υποβολή, διαχείριση και διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων καθώς και την επιμέρους λειτουργία όλων των δικαστηρίων (συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ), καθώς και η έναρξη λειτουργίας Γραφείου Δικαστικής Επιμόρφωσης και Μεταρρύθμισης.

- Στο πλαίσιο της προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα προχωρήσει η αγορά συστήματος ηλεκτρονικών υπογραφών και ηλεκτρονικής αυθεντικοποίησης, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από την Εσθονία.

- Το Τμήμα Φορολογίας θα προμηθευτεί ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα (προϋπολογιζόμενης δαπάνης 35 εκατ. ευρώ).

- Προμήθεια συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP), που θα καλύψει τη μετάβαση του προϋπολογισμού στη βάση προγραμμάτων και τις λειτουργικές περιοχές της λογιστικής, προϋπολογισμού, μισθολογίου, συντάξεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (προϋπολογιζόμενης δαπάνης 40 εκατ. ευρώ). *Επέκταση της Κυβερνητικής Αποθήκης Πληροφοριών, του συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου και της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου ΑΡΙΑΔΝΗ (προϋπολογιζόμενης δαπάνης 11 εκατ. ευρώ).

- Μείωση των συναλλαγών που θα επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμων. Ο νέος περί Χαρτοσήμων Νόμος θα υιοθετεί την καταβολή του σχετικού φόρου χαρτοσήμων με ηλεκτρονικά μέσα. Προβλέπεται ότι τα τέλη θα μειωθούν κατά 10-12 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά νομοσχέδια θα προωθηθούν προς ψήφιση με σκοπό την έναρξη ισχύος του από 1/1/2018.

- Υλοποίηση σχεδίου οπτικοακουστικής βιομηχανίας για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών. Το σχέδιο κινήτρων θα αποτελείται από ένα συνδυασμό χορηγιών και φορολογικών κινήτρων και αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου.

- Περαιτέρω ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών υποδομών και διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας των κρατικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων με την αγορά.

Οδικά έργα και νέο ταμείο προνοίας

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία προστέθηκαν μεγάλα οδικά έργα και συγκεκριμένα η Α΄ Φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, η Α΄ Φάση του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Σαϊτά και η Α΄ Φάση του Δρόμου Πάφου - Πόλης (στη βάση νέου σχεδιασμού).

Επίσης, περιλαμβάνονται κονδύλια για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, το νέο Κρατικό Χημείο, το νέο Γήπεδο Λεμεσού, την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακας, έργα ενεργειακής υποδομής στο Βασιλικό, έργα αναβάθμισης αστικών κέντρων και άλλα ώριμα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί για όλες τις επαρχίες περιλαμβανομένων και συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Στον προϋπολογισμό γίνεται πρόβλεψη για τη σύσταση ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους που δεν καλύπτονται από σχέδιο σύνταξης και για πρόσθετη αναπλήρωση της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών ταμείων προνοίας που οι καταθέσεις τους έχουν απομειωθεί.

Τέλος, προωθείται εκσυγχρονισμός της διαδικασίας αναγνώρισης και ελέγχου των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία θα ονομάζονται Ιδιωτικοί Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα βοηθήσει ώστε να υπάρχουν ενιαίες, ομοιόμορφες, ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες πιστοποίησης φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και θα παρέχει την ευχέρεια στις αρμόδιες αρχές να ασκούν αποτελεσματικό και συστηματικό έλεγχο στα εγκεκριμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα, ώστε να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν βάσει των αποδεκτών πλαισίων.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' συναντήθηκε ο Νετανιάχου

Πολίτης News, 08:54 (τελευταία ενημέρωση 08:54)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Προεδρικό ο αντιπρόεδρος της TOTAL

Πολίτης News, 08:40 (τελευταία ενημέρωση 08:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κίνα ο Κιμ - Αναστολή κοινών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 08:00 (τελευταία ενημέρωση 08:00)

Επιστροφή
στην αρχή