Μπακίρες, ανθρωπάρια και οι «ανησυχίες» τους

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Ανησυχεί, λέει, ο Πούγκας και Παντών των Παρακτίων Developers B’ για μια νέα αποτυχία του διαλόγου στο Κυπριακό... Αποτυχία; (!) Από πότε, μάνα μου;

Κανονικά, αυτή η συγκεκριμένη ανάλυση, χωρίς τη βοήθεια ειδικού δύσκολα γίνεται. Εάν ζούσε ο μακαρίτης ο Γιάγκος μας, σίγουρα θα μπορούσε να μας φωτίσει. Δεν ζει όμως, δυστυχώς.

Γι’ αυτό ας το κάνουμε… ερασιτεχνικά. Ο Υπέρλαμπρος -κατά τον Πρόεδρό μας, να μας κάψει- Β’ έσπευσε χθες, πριν από το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, να μοιραστεί μαζί μας τον πόνο του. Και μιλάμε για πόνο μεγάλο. Και μαράζι ανάλογο!

«Μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό θα είναι καταστροφική», ανέκραξε. Για να συμπληρώσει: «Έχουμε ταλαιπωρηθεί όλοι». Το πόσο μπορεί να γνωρίζει την έννοια της ταλαιπωρίας ένας άνθρωπος ο οποίος δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του, βέβαια, είναι αφ’ εαυτού ένα θέμα προς συζήτηση. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό.

Είναι εάν ο συγκεκριμένος ανησυχεί όντως για την… αποτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού! Και, εάν ναι, αφού εξεταστεί αρμοδίως και όχι από εμάς το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασής του, να απαντηθεί το απλό ερώτημα: μα γιατί να ανησυχεί;

Διότι, μεταξύ πολλών άλλων, ο συγκεκριμένος είναι ο μοναδικός ελληνόφωνος Κύπριος στην Ιστορία -πέραν του Ραούφ Ντενκτάς- ο οποίος διετύπωσε δημοσίως θέσεις που, όπως και να το κάνουμε, σε μεγάλη ανησυχία για την αποτυχία του διαλόγου σίγουρα δεν παραπέμπουν.

Και για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, ο Αχρειότατος Β’ είναι ο μοναδικός ελληνόφωνος Κύπριος στην Ιστορία ο οποίος εκστόμισε φράσεις όπως το αλησμόνητο «δεν πρέπει να φοβόμαστε τη διχοτόμηση» (sic). Η κορυφαία από τις ατάκες του είδους που εκστόμισε.

Είναι επίσης ο άνθρωπος -πάντα ο μοναδικός ελληνόφωνος Κύπριος πλην του Ραούφ- ο οποίος μιλώντας σε μαθητές, πέρσι κιόλας αυτό, είχε υπερθεματίσει τη λύση δύο κρατών με αντάλλαγμα, λέει, την «αποχώρηση των εποίκων». Λέγοντας μάλιστα πως οι περισσότεροι Ε/Κ κάτω των πενήντα ετών αυτό επιλέγουν και δεν πιστεύουν στη λύση, κάτι που ποτέ μα ποτέ δεν καταγράφηκε σε καμία έρευνα, ακόμα και στις ανώνυμες.

Σε απλά ελληνικά, είχε εισηγηθεί στα παιδιά πως πρέπει να αναγνωρίσουμε την «ΤΔΒΚ» υπό τον όρο ότι θα φύγουν οι έποικοι, χωρίς φυσικά να εξηγήσει γιατί να μην εποικιστεί πλήρως ο Βορράς μετά από μερικά χρόνια από το ανεξάρτητο πλέον κράτος, ή έστω να εξηγήσει πώς εμείς θα μπορούμε να πούμε στο νέο, ανεξάρτητο κράτος, στο οποίο δεν θα έχουμε πια κανέναν λόγο -ούτε και στις περιουσίες των προσφύγων κ.λπ. βέβαια- τι θα κάνει και τι όχι.

Ένα τέτοιο λοιπόν… ον, γιατί να ανησυχεί για την αποτυχία του διαλόγου, όταν αυτό ακριβώς θα μας οδηγήσει στα όσα ο ίδιος υποστηρίζει και όταν αφιέρωσε μια ζωή ολάκερη για να το πετύχει, τη διχοτόμηση; Η οποία θα επιφέρει την αναγνώριση ή έστω την Ταϊβανοποίηση του Βορρά; Εκτός κι αν «επιτυχία του διαλόγου» είναι που ήθελε να πει και τα σύγχυσε.

Εάν λοιπόν δεν είναι κλινικό το ζήτημα -που εγώ εύχομαι να μην είναι αν τζ’αι ίντα ξέρω...- κάποιος οφείλει να μας εξηγήσει το οξύμωρο του πράγματος.

Εάν πάλι ο πόνος του αφορά το ενδεχόμενο επιτυχίας του διαλόγου, του έχω ένα… δωράκι: Ούτε ο ίδιος, ούτε τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπεί διαχρονικά, ούτε όλοι αυτοί οι παράκτιοι συντοπίτες του, και όχι μόνο, οι οποίοι ευλογήθηκαν τα μέγιστα από την εισβολή και τις υπεραξίες που απέκτησε η γη τους, δεν πρέπει να ανησυχούν.

Οι πιθανότητες για λύση, εδώ που φτάσαμε, είναι ελάχιστες. Και συνεπώς, οι δουλειές τους στη Γεροσκήπου και αλλού, οι οποίες δεν σταματούν ούτε σε αρχαία ούτε σε τίποτα άλλο πια, είναι ασφαλείς.

Και όλοι αυτοί οι οποίοι ζουν με την ελεεινή, θα έλεγα, από πατριωτικής και όχι μόνο απόψεως πεποίθηση ότι είναι καλύτερα να χαρίσουμε τη μισή μας χώρα στην Τουρκία και να βάλουμε το κεφάλι μας βολικά στην άμμο, πιστεύοντας ότι αυτό που θα έρθει να μας βρει δεν θα έρθει, όλοι αυτοί λοιπόν, οι οποίοι εάν όντως ήταν οι… περισσότεροι ανάμεσά μας, ο Ερντογάν θα άνοιγε σαμπάνιες, αλλά ευτυχώς δεν είναι, αυτοί μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση.

Εάν, όπως καλή ώρα ο Παραδόπιστος Β’, αγκαλιάζουν την προοπτική της διχοτόμησης και την απώλεια της μισής μας χώρας ξεκινώντας από τα δικά τους συμφέροντα και τους φόβους για τα ριάλλια τους, όσοι κατάπτυστοι και εάν είναι, μπορεί κανείς να τους καταλάβει.

Εάν πάλι πραγματικά πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να τα χαρίσουμε, διότι έτσι θα ησυχάσουμε και ας έρθει ό,τι θέλει σε ένα αναβαθμισμένο ή και αναγνωρισμένο μόρφωμα της Τουρκίας στον Βορρά, ο οποίος θα εποικιστεί με άνεση, απόλυτα και έτσι που δεν θα υπάρχουν πλέον οι Τουρκοκύπριοι ως τέτοιοι, τότε πάλι πάμε στο κλινικό.

Διότι αυτό είναι κλινικό. Και όποιος στα αλήθεια το πιστεύει, εάν δεν είναι φρενοβλαβής, έχει τραγικά χαμηλή την ικανότητα αντίληψής του.

Ό,τι κι αν συμβαίνει όμως, να ανησυχούν δεν πρέπει. Εδώ που φτάσαμε, το πολύ κανένα ΜΟΕ να προκύψει και καμιά εξαγγελία για το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Αν και στο τελευταίο, υπάρχουν και οι… γείτονες των Δερυνιωτών με τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους μπακίρες για καθημερινό μέτρημα. Και πολεμούν το άνοιγμα με τέτοια λύσσα που ακόμα κι αυτός ο Αθλιόστομος Β’ μοιάζει πια πρόσκοπος μπροστά τους.

Τόσο, που νομίζω πως αυτό που με τρομάζει ώρες-ώρες στην ιδέα της διχοτόμησης περισσότερο είναι η προοπτική να αποκλειστούμε στη δική μας πλευρά, με όλα αυτά τα παραδόπιστα ανθρωπάρια να καθορίζουν το μέλλον μας.

Ή έστω, με αηδιάζει περισσότερο. Για τα χρόνια που θα έρθουν.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Αλυσοδεμένοι και ηλίθια βολεμένοι

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 22.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 22.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Πολιτικά ομιλούντες για τη Δικαιοσύνη και ποιοι πρέπει να παραιτηθούν;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή