Μοντέλο φωτογραφήθηκε γυμνό στο ιερό βουνό των Μαορί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η φωτογραφία της Cook, που είναι και η ίδια από τη Νέα Ζηλανδία, τραβήχτηκε όταν η ίδια ανέβηκε στο βουνό πριν από λίγες μέρες με τον σύντροφό της.

Πολλοί από τους ανθρώπους που δεν παραλείπουν να φωτογραφίζουν κάθε στιγμή τους και να την ανεβάζουν στα social media θα ενθουσιάζονταν με το φόντο αυτού του βουνού για να βγάλουν μια selfie και να τη μοιραστούν.

Πόσω μάλλον για τη Jaylene Cook, μοντέλο του Playboy, με σχεδόν 300.000 followers, που φωτογραφήθηκε γυμνή.

Πρόκειται όμως για το ηφαίστειο Taranaki της Νέας Ζηλανδίας, η κορυφή του οποίου είναι ιερή για τους Μαορί, με αποτέλεσμα η φωτογράφισή της να προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις.

«Είναι σαν να βγάζει κάποιος γυμνή φωτογραφία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό» σχολίασε στο BBC ο εκπρόσωπος των Μαορί Dennis Ngawhare. «Είναι μέρος ιερό και μια τέτοια κίνηση είναι εντελώς ακατάλληλη».

Η φωτογραφία της Cook, που είναι και η ίδια από τη Νέα Ζηλανδία, τραβήχτηκε όταν η ίδια ανέβηκε στο βουνό πριν από λίγες μέρες με τον σύντροφό της.

Μόλις ανέβασε στο Instagram τη φωτογραφία της να ατενίζει την κορυφή των 2.518 μέτρων, συγκέντρωσε γρήγορα 10.000 like.

«Ο κόσμος μπορεί να νομίζει πως είναι μόνο χώμα και πέτρες οπότε πώς μπορείς να δείξεις έλλειψη σεβασμού;» σχολίασε ο Ngawhare.

Για τους Μαορί όμως, το ηφαίστειο θεωρείται χώρος ταφής του προγόνου της φυλής τους και θεωρείται και το ίδιο «ρίζα» τους.

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, θεωρείται απρεπές ακόμα και το να ανέβει κανείς στο βουνό και γίνεται πολύ σπάνια και για τελετουργικούς σκοπούς.

Μετά τη βρετανική αποίκιση της χώρας, οι Μαορί έχασαν τον «έλεγχο» του τι συμβαίνει στο ιερό βουνό τους- το οποίο ονομάστηκε Mount Egmont από τον  Captain Cook- και σήμερα αποδέχονται πως οι τουρίστες θέλουν να ανεβαίνουν εκεί.

«Μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να έχουμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο βουνό» εξήγησε ο εκπρόσωπος της φυλής. «Εμείς απλώς ζητούμε από τους επισκέπτες, τους παρακαλούμε, να δείχνουν σεβασμό. Το περιστατικό αυτό είναι ένα προφανώς εκνευριστικό παράδειγμα κάποιοι που δεν ξέρει πώς να φερθεί εδώ».

Ο δήμαρχος της περιοχής Stratford Neil Volzke συμφώνησε πως η κίνηση δεν έδειχνε πολιτισμική ευαισθησία. «Δεν θεωρώ πως η φωτογραφία είναι από μόνη της προσβλητική, είναι απλώς απρεπές να ανεβαίνεις στην κορυφή του όρους Taranaki γιατί είναι μέρος με μεγάλη σημασία για την κοινότητα των Μαορί» ανέφερε στο BBC.

Η ίδια η Cook υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας πως είχε κάνει την έρευνά της πριν βγάλει τη φωτογραφία και πως πίστευε πως δεν είχε κάνει κάτι προσβλητικό.

«Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε υποθέσεις της Δύσης και τις αξίες και τις πεποιθήσεις των αυτοχθόνων» σχολίασε ο Ngaware.

Η φωτογραφία είναι η πρώτη από την παρακάτω συλλογή φωτογραφιών από το Instagram της Cook.

 


Επιστροφή
στην αρχή