Μόνο για πεζούς η πλατεία Ελευθερίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ως εκ τούτου δεν θα περάσει πάνω από την πλατεία κανένα αυτοκίνητο. Μόνο οι πεζοί θα μπορούν να τη χαίρονται, ενώ θα επιτρέπεται και η χρήση ποδηλάτου

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται για το κίνημα των δημοτών, που πίεσε και πάλεψε για την πεζοδρόμηση της πλατείας Ελευθερίας, η χθεσινή απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας για απαγόρευση της διέλευσης μηχανοκίνητων οχημάτων από την πλατεία. Μια απόφαση που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που ήθελαν περισσότερους συμβούλους να έχουν αντίθετη άποψη. Κατ’ ακρίβεια δύο μόνο σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαυρίδης που προέρχεται από το ΔΗΚΟ και η Κάτια Αγρότου της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, ψήφισαν διαφορετικά, ο μεν πρώτος αποχή και η δεύτερη κατά.

Ως εκ τούτου δεν θα περάσει πάνω από την πλατεία κανένα αυτοκίνητο. Μόνο οι πεζοί θα μπορούν να τη χαίρονται, ενώ θα επιτρέπεται και η χρήση ποδηλάτου. Υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η προσέλευση πολιτών στη συνεδρία «υποχρέωσε» το δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, να εξετάσει πρώτο το θέμα της πλατείας, ώστε να συντομευθεί η αγωνία των δημοτών. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Χρύσανθος Φάκας, πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακής Διαχείρισης του δήμου, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι η εισήγηση είναι να μην διέρχονται οχήματα στο πλαίσιο και της βιώσιμης κινητικότητας της πόλης. Όπως ανέφερε αργότερα και ο δήμαρχος, ο γενικότερος στόχος που έθεσε ο δήμος είναι η αύξηση των πεζών στην πόλη και η μείωση των τροχοφόρων, κάτι που υποστηρίζεται και μέσα από τα έργα που προωθούνται στο πλαίσιο του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας. Οι νοοτροπίες του κοινού, είπε, δεν ευνοούν αυτόν τον στόχο, γι’ αυτό για να αλλάξει η κουλτούρα χρειάζεται πρώτα να αλλάξουν οι πρακτικές από τις αρμόδιες αρχές. Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ ή κατά. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως εάν περνούν οχήματα από την πλατεία θα ανέβει σημαντικά το κόστος συντήρησής της, ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι πρόσβασης στην πόλη συνεπώς δεν θα δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα και πως θα γίνονται εκδηλώσεις στην πλατεία με περισσότερη ασφάλεια.

Υπάρχουν πάντως δημοτικοί σύμβουλοι που τάσσονται και υπέρ της πεζοδρόμησης της οδού Κωστάκη Παντελίδη, ένα θέμα ωστόσο που δεν εξετάστηκε σε συνάρτηση με την πλατεία. Προς το παρόν από την Κωστάκη Παντελίδη, η οποία θα ανοίξει για το κοινό ταυτόχρονα με την πλατεία Ελευθερίας, θα διέρχονται οχήματα. Εκπρόσωπος της ομάδας «Όχι αυτοκίνητα στην πλατεία Ελευθερίας», η Ζωή Λόρδου, δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση ικανοποίηση, τονίζοντας πως εάν δεν αντιστεκόταν ο κόσμος ενδεχομένως χθες να μην γινόταν κατορθωτό να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Το επόμενο βήμα για την ομάδα είναι η άσκηση πιέσεων για πεζοδρόμηση και της Κωστάκη Παντελίδη. Η Επιτροπή Κυκλοφοριακής Διαχείρισης αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς συζήτηση και για αυτό το θέμα.


Επιστροφή
στην αρχή