Μονάδα «ΦΩΣ»: Καινοτόμα συστήματα φωτοβολταϊκών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το ΦΩΣ έχει εξασφαλίσει εθνικά/ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά κονδύλια χρηματοδότησης για ερευνητικά έργα, τα οποία ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ.

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» ιδρύθηκε το 2014 με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Γιώργο Η. Γεωργίου. Δημιουργήθηκε για τη διεξαγωγή έρευνας και την ανάπτυξη τεχνολογιών που αφορούν στην πράσινη ενέργεια στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων της χώρας μας. Έχει ως επίκεντρο την ενεργειακή αειφορία με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τη διεσπαρμένη παραγωγή, την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και μικρο-δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης, της ηλεκτρικής κίνησης και υποστηρικτικών τεχνολογιών (ICT, κλπ.) καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας, με την ανάπτυξη έξυπνων κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Το ΦΩΣ έχει εξασφαλίσει εθνικά/ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά κονδύλια χρηματοδότησης για ερευνητικά έργα, τα οποία ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ. Τα κυριότερα επιτεύγματα της Μονάδας είναι: 

(1) Η ενίσχυση της αριστείας, της ικανότητας καινοτομίας στην Μονάδα ΦΩΣ καθώς και ενίσχυση συνεργασίας ΦΩΣ-βιομηχανίας (έργο TwinPV) μέσω στοχευμένων ενεργειών αδελφοποίησης με δύο διεθνώς κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, το Austrian Institute of technology (AIT) και το Technical University of Denmark (DTU). Το έργο εστιάζεται στον τομέα των φωτοβολταϊκών και υποστηρικτικών τεχνολογιών για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ με το ενοποιημένο έξυπνο δίκτυο (smart grid).

(2) Μελέτη για το μελλοντικό ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου (ανάθεση από το Joint Research Centre (JRC) της ΕΕ), που αφορά τεχνικά θέματα που σχετίζονται με το μελλοντικό ενεργειακό δίκτυο και την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρώπη για το 2030.

(3) Νέες λύσεις για το δίκτυο διανομής (έργο GOFLEX) σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής Κύπρου (ΑΗΚ) και άλλους κορυφαίους οργανισμούς. Οι λύσεις θα ενσωματώνουν τεχνολογίες έξυπνων δικτύων, επιτρέποντας την βέλτιστη οικονομική χρήση της ανταπόκρισης της ζήτησης στο δίκτυο διανομής, για ένα αυξημένο μερίδιο ΑΠΕ.

(4) Η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης της απόδοσης φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα λειτουργίας τους (έργο IPERMON). Στόχος είναι να διαμορφωθεί η πρώτη πλήρης ανεξάρτητη λύση για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση της υποβάθμισης των φωτοβολταϊκών και για τη βελτιστοποίηση της πρόβλεψης απόδοσης της ενέργειας για ακριβείς προβλέψεις παραγωγής. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Gantner Instruments Test & Measurement (Αυστρία).

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας: Εμπορευματοποίηση εφαρμογών

Το Εργαστήριο συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας σε επιπρόσθετα ερευνητικά προγράμματα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 40 εκατ.

04 / 10
Επιστροφή
στην αρχή