ΜΟΚΑΣ: Στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος κατά του Browder

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο επιχειρηματίας Bill Browder από παραπονούμενος μετατράπηκε σε «θήραμα» για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές μεθοδεύσεις της Ρωσίας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δέχεται έντονες πιέσεις, τόσο από τη Μόσχα όσο και από πολιτικούς παράγοντες στη Λευκωσία (ακόμα και εντός κυβέρνησης), για παράδοση στις ρωσικές αρχές στοιχείων που αφορούν εταιρείες του Μπιλ Μπράουντερ. Μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση Μπράουντερ για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος παράδοσης στοιχείων στους Ρώσους, οι πιέσεις αυτές φαίνεται να γίνονται ασφυκτικές, παρά το ότι όλοι γνωρίζουν πως η υπόθεση έχει σχεδόν αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα. Εντούτοις, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη στάση της Λευκωσίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς οι πρώτες καταγγελίες είχαν γίνει από το 2013 από την πλευρά Μπράουντερ. Μάλιστα, από την έρευνα της ΜΟΚΑΣ είχαν προκύψει στοιχεία για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που είχε κλέψει 230 εκατ. δολάρια από τις επιχειρήσεις Μπράουντερ. Είχαν σταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Ρωσία, η οποία ουδέποτε απάντησε. Ο «Π» αποκαλύπτει σήμερα εμπιστευτική επιστολή της ΜΟΚΑΣ προς τον υπ. Δικαιοσύνης, η οποία αποκαλύπτει ότι οι Ρώσοι που σήμερα ζητάνε στοιχεία για τον Μπράουντερ ήταν οι ύποπτοι για την κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Εγκληματίες

 


Η επιστολή αρ. Μ/368/2011, ημερομηνίας 24/11/2015, την οποία υπογράφει η προϊσταμένη της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, εστάλη προς υπενθύμιση και πάλι στον Ι. Νικολάου στις 10 Οκτωβρίου 2017. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Σημειώνεται πως μετά από οδηγίες του γενικού εισαγγελέα (Πέτρου Κληρίδη) τα στοιχεία που είχαμε στην κατοχή μας για την υπόθεση ’Magnitsky’, απεστάλησαν στην Αστυνομία Κύπρου για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς από την ανάλυση που έγινε φαίνεται ότι υπάρχει πιθανή δράση οργανωμένου εγκλήματος και οι παραπονούμενοι (Μπράουντερ) ζητούν τη δίωξη της εγκληματικής ομάδας, θέματα τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξουσίες της μονάδας (ΜΟΚΑΣ)». Με απλά λόγια, η κ. Παπακυριακού λέει πως προέκυψαν στοιχεία εναντίον των Ρώσων που σήμερα εμφανίζονται ως παραπονούμενοι. Αντί λοιπόν να κυνηγηθούν αυτοί, η Λευκωσία με οδηγίες της Μόσχας κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσει.

Υποτακτικοί


Παρά το ότι η Λευκωσία κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει τη Μόσχα, όταν η δική μας πλευρά έστειλε αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Ρωσία για την ίδια υπόθεση δεν πήρε καμία απάντηση. Η κ. Παπακυριακού αναφέρει πως, όταν γίνονταν έρευνες για τις καταγγελίες Μπράουντερ κατά των Ρώσων, έγινε «επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ρωσικές αρχές μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (αριθμός δικού σας φακέλου ΥΔΔΤ 12.3.2 171//ΙΙ/34), όπως έχει γίνει και από άλλα κράτη μέλη σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο από τον τότε γενικό εισαγγελέα προκειμένου να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τα γενεσιουργά αδικήματα. Μέχρι σήμερα δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απάντηση από τις ρωσικές αρχές».

Παραδοχή της Ν.Υ.
Με πολιτικές προεκτάσεις


Παρά το ότι ο γενικός εισαγγελέας υπερασπίστηκε με πάθος τα ρωσικά αιτήματα, η ΜΟΚΑΣ (Υπηρεσία της Ν.Υ.) εδώ και χρόνια είχε διαμηνύσει πως η υπόθεση έχει πολιτικές διαστάσεις. Στην επιστολή της κ. Ε. Παπακυριακού προς τον Ι. Νικολάου αναφερόταν: «Φαίνεται ότι το όλο ζήτημα έχει πολιτικές προεκτάσεις, γι’ αυτό είχαμε ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι κατά την τότε συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία του πρώην γενικού εισαγγελέα, κατέληξαν όπως μη εκτελεστούν τα αιτήματα, αλλά να ζητηθούν διευκρινίσεις από τις ρωσικές αρχές, πράγμα το οποίο έγινε από το υπουργείο, όπως πληροφορηθήκαμε, χωρίς να ληφθεί απάντηση». Και ενώ η Μόσχα απαξιοί εδώ και χρόνια να απαντήσει στα ερωτήματα της Λευκωσίας, η τελευταία παλεύει με νύχια και με δόντια να βοηθήσει τις ρωσικές αρχές, αδιαφορώντας για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας από τη στάση της.

Η μπάλα σήμερα βρίσκεται στα πόδια του υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος αναμενόταν να διαβουλευθεί με τον γενικό εισαγγελέα για το αν θα δοθούν στοιχεία στους Ρώσους. Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας είναι αυτός που υπερασπίστηκε τους Ρώσους στο δικαστήριο, και μάλιστα με την υιοθέτηση ένορκης δήλωσης του αναπληρωτή γεν. εισαγγελέα της Ρωσίας Μ. Αλεξάντροβ, κάτι που μειώνει εκ των πραγμάτων την αντικειμενικότητά του.


Επιστροφή
στην αρχή