ΜΙΤ, Harvard, LSE... Λουκέτο σε όλα!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Δυσκολεύομαι να τον πιστέψω. Ή για να είμαι πιο ειλικρινής μαζί σας, «ειλικρινής» σκέτο, μια χαρά μπορώ. Αλλά δεν θέλω. Δεν το τολμώ... Τρομάζω στη σκέψη. Διότι εάν ο Βάσος Σιαρλή έχει δίκαιο σ? αυτό που είπε, ότι δηλαδή ουδείς στην Κύπρο είχε προβλέψει τις συνέπειες που θα είχε το ελληνικό κούρεμα στην κυπριακή οικονομία, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο φοητσιάρικα από ό,τι είχαμε φανταστεί.

Δυσκολεύομαι να τον πιστέψω. Ή για να είμαι πιο ειλικρινής μαζί σας, «ειλικρινής» σκέτο, μια χαρά μπορώ. Αλλά δεν θέλω. Δεν το τολμώ... Τρομάζω στη σκέψη.

 

Διότι εάν ο Βάσος Σιαρλή έχει δίκαιο σ? αυτό που είπε, ότι δηλαδή ουδείς στην Κύπρο είχε προβλέψει τις συνέπειες που θα είχε το ελληνικό κούρεμα στην κυπριακή οικονομία, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο φοητσιάρικα από ό,τι είχαμε φανταστεί.

 

Αν αυτό ισχύει, τότε όλα τα καλά οικονομικά πανεπιστήμια του πλανήτη -ΜΙΤ, Harvard, του Σικάγο, Princeton,  LSE και όλα τα υπόλοιπα αυτού του επιπέδου- πρέπει να κλείσουν πάραυτα. Πάραυτα όμως. Διότι από εκεί αποφοιτούν τα πλείστα των υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής, των εμπορικών τραπεζών αλλά και του υπ. Οικονομικών.

 

Και εάν εκείνα τα οικονομικά πανεπιστήμια δεν είναι σε θέση να βγάλουν αποφοίτους οι οποίοι να μπορούν να υπολογίσουν πως όταν ένα τόσο δα κωλόνησο επενδύσει σε αυτό το βαθμό στα «Χ» ομόλογα κινδυνεύει ή δεν κινδυνεύει και πόσο περίπου κινδυνεύει, τότε τα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου είναι για τα μπάζα. Απλό. Για τα... μ π ά ζ α!

 

Όμως δεν είναι ο γιαλός στραβός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε. Και όσοι όντως ζαλιστήκαμε από τη φουρτούνα στην οποία μπήκαμε (μπήκαμε, δεν μας έβαλαν άλλοι...) αλλά και όσοι κάνουν ότι ζαλίστηκαν και πάνε να μας τρελάνουν όλους κανονικά. Μ? αυτούς τα έχω. Γιατί μας δουλεύουν.

 

Δεν γίνεται ένα κράτος με τους περισσότερους ίσως κατ? αναλογία πληθυσμού κατόχους πτυχίων «επώνυμων» πανεπιστημίων στα οικονομικά στην ΕΕ να μην βρήκε έναν που να ήταν σε θέση να δει τον κίνδυνο! Ή που, εάν ήξερε τι γινόταν να μην τους έλεγε, το κούρεμα θα φέρει αυτό ή εκείνο, στο περίπου έστω.  Διότι δεν είναι μόνο τα golden boys των τραπεζών, και τα golden state boys της Κεντρικής. Δεν είναι μόνο οι του ΥΠΟΙΚ... Είναι και ένα σωρό ακαδημαϊκοί. Τους ρώτησε κανείς;

 

Δεν άκουσα να μας πει ο κ. Σιαρλή ποιους συμβουλεύτηκαν, πότε και τι τους είπαν πριν πάει ο ΜΗ αχάπαρος στις Βρυξέλλες και τους πει το «ναι» στο ελληνικό κούρεμα χωρίς καν συζήτηση. Αυτό που άκουσα είναι πως, κατά τον κ. Σιαρλή, το σύστημα στην Ευρώπη επέτρεπε τη διαπραγμάτευση στο ζήτημα αυτό...! Εμείς δηλαδή απλά δεν το ζητήσαμε. Τέλεια.

 

Θα μου πείτε, φταίει ο Σιαρλή; Σ? αυτό δεν φταίει, όχι. Στο πρώτο κούρεμα υπουργός Οικονομικών ήταν ο οικονομολόγος ? συγγραφεύς Χαρίλαος Σταυράκης τον οποίο σέβομαι γιατί ήταν ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως ο οποίος προέβλεψε ότι η κρίση δεν θα άγγιζε την Κύπρο.

 

Μιλάμε για μοναδική πρόβλεψη. Τώρα, εάν τελικά και μας άγγιξε, και μας πήρε και μας σήκωσε και μας πέταξε σαν, ξέρω ?γω, ανεπιθύμητο κουταβάκι νεόπλουτης κυράτσας στα σκουπίδια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η πρόβλεψη ήταν μοναδική. Respect!

 

Στο δεύτερο κούρεμα, υπουργός ήταν ο Κίκης Καζαμίας. Το γεγονός και μόνο ότι έφυγε όπως έφυγε, με μια μέθοδο που θα ζήλευε και ο (original) Ιωσήφ Τζουγκασβίλι, τύπου... αρρώστησε, λέει πολλά για το ποιος μπορεί να ευθύνεται και το πόσο άκουγε τους γύρω του. Αχάπαρος πάντως δεν ήταν ο τελευταίος. Σ? αυτό επιτρέψτε μου να επιμένω!

 

Όμως, εάν έτσι έχουν τα πράγματα και εάν ήταν απλώς μια πολιτική γκέλα του ΜΗ αχάπαρου και των συν αυτώ... ΜΗ χαμπαριασάντων, τότε θα πρέπει κανείς να επιστρέψει στο αρχικό ζήτημα.

 

Και να ερωτήσει εαυτόν: εάν πήγαν εκεί χωρίς να ζητήσουν τις γνώμες κάποιων από αυτούς που λέγαμε, με τα τρελά διπλώματα, τότε (και απολογούμαι για το γαλλικό) τι σ κ α τ ά κράτος είναι αυτό το οποίο δεν έχει τους μηχανισμούς ώστε ο κάθε ΜΗ αχάπαρος να μην μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει, χωρίς την αρωγή θεσμών και εμπειρογνωμόνων, διαλύοντας τη χώρα τελικά;

 

Εάν πάλι τις ζήτησαν και τις πήραν τις γνώμες, ποιοι είναι αυτοί που τις έδωσαν; Τι είπαν; Και εάν όντως τους συμβούλευσαν ότι δεν έτρεχε τίποτα με το κούρεμα στην Ελλάδα, αυτό που οδηγεί σταδιακά στη... φωτόλυση την όποια τρίχα μας απέμεινε εδώ -κάτι που εγώ το βρίσκω απίθανο, δεν μπορεί να είναι όλοι τόσο άσχετοι και τσίμπησαν έτσι τα διπλώματα, αλλά έστω εάν...- τότε γιατί παραμένουν στις θέσεις τους;  Για να τα κάνουν πάλι έτσι;

 

Υπάρχει όμως και ο τρίτος δρόμος. Ή, αν θέλετε, ο Δρόμος Ένα και Μισό. Ανάμεσα στους δύο άλλους. Παράλληλος: το ενδεχόμενο όντως ο ΜΗ αχάπαρος να έκανε του κεφαλιού του και να μην μπήκε καν στη διαδικασία να συζητήσει το ελληνικό κούρεμα όπως ο υπουργός ΤΟΥ λέει ότι μπορούσε...

 

Αλλά να κάναμε τόσον καιρό να το μάθουμε διότι απλούστατα κανένας από τους λειτουργούς αυτούς, στην Κεντρική ή το υπουργείο Οικονομικών (μένω ώς εδώ διότι οι των τραπεζών λογικό ήταν να σιωπήσουν με τη φωλιά τους... όπως ήταν) κανείς λοιπόν από αυτούς οι οποίοι τσακρούν, κατά το κυπριακό, τ? άντερά τους από το Δημόσιο κάθε χρόνο, να μην μπήκε στη διαδικασία να πει ψιθυριστά έστω κάτι πολύ απλό.

 

Τι; Μα ότι την είχαμε πατήσει μ? αυτό που έγινε με το ελληνικό κούρεμα. Έστω εκ των υστέρων. Αλλά από τότε. Πολλά μπορούσαν να γίνουν για κάποια διόρθωση. Εγώ δεν άκουσα κανέναν τους να μιλήσει.

 

Μιλάνε όλοι τώρα. Τώρα; Μα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς; Ω ναι. Και είναι λαλίστατοι. Όλοι τους. Ειδικά στη διερευνητική. Για να φορτώσουν την ευθύνη σε όλους τους άλλους.

 

Για αυτό είναι και τόσο, μα τόσο εξοργιστικοί.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

ΑΠΟΨΗ

Φινλανδία vs Κύπρος και στη μέση τα παιδιά μας

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 14:35 (τελευταία ενημέρωση 14:35)

Επιστροφή
στην αρχή