Μισή-μισή η παραλία λέει ο νόμος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευτυχώς, ο νομοθέτης προνόησε ώστε να διατίθεται τουλάχιστον η μισή παραλία στους λουόμενους που δεν θέλουν να ενοικιάσουν κρεβατάκια και ομπρέλα.

Το 50% κάθε παραλίας επί της οποίας παρέχονται υπηρεσίες, είτε από τον οικείο δήμο είτε από ιδιώτη που λαμβάνει σχετική άδεια από την τοπική αρχή, πρέπει να μένει κενό από ομπρέλες, κρεβατάκια ή άλλα αντικείμενα ή υποδομές, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να καταφεύγουν σε αυτό επισκέπτες που θέλουν να τοποθετήσουν τις δικές τους ομπρέλες και κρεβατάκια ή απλά μια πετσέτα και να απολαύσουν την παραλία.
Με αφορμή κάποιες καταγγελίες ότι άτομα που διεκδίκησαν το δικαίωμα να απλώσουν τις κουβέρτες τους σε ελεύθερο χώρο εντός οργανωμένης παραλίας δέχθηκαν την έντονη αντίδραση υπαλλήλων των διαχειριστών της παραλίας, αναζητήσαμε τις σχετικές πρόνοιες του νόμου.

Μισή - μισή


Ευτυχώς, ο νομοθέτης προνόησε ώστε να διατίθεται τουλάχιστον η μισή παραλία στους λουόμενους που δεν θέλουν να ενοικιάσουν κρεβατάκια και ομπρέλα. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 5Ζ (4) του Νόμου Περί Προστασίας της Παραλίας, το σύνολο των κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων (ομπρελών) σε κάθε περιοχή, όπως αυτή καθορίζεται στο σχέδιο (σ.σ. πρόκειται για σχέδιο χρήσης της παραλίας το οποίο οφείλει να ετοιμάζει για κάθε παραλία η Τοπική Επιτροπή Παραλιών), δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερο από το 50% της χωρητικότητας της περιοχής αυτής. Για να μπορεί να ελέγχεται κατά πόσο εφαρμόζεται ο πιο πάνω περιορισμός, το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι για κάθε σημείο τοποθέτησης κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων (σ.σ. πρέπει να) σημειώνεται στο σχέδιο ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός κρεβατιών θάλασσας και αλεξηλίων.
Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 5Ζ (3) του ίδιου νόμου, τα σημεία και η τοποθέτηση κρεβατιών θάλασσας και ομπρελών πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 3 μέχρι 5 μέτρων από το ψηλότερο σημείο του ύδατος σε ώρα πλημμυρίδας, ώστε η παραλία να μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους λουομένους. Δηλαδή, σε απόσταση μέχρι 3 έως 5 μέτρα από το νερό, ούτε κρεβατάκια πρέπει να τοποθετούνται, ούτε άλλα αντικείμενα που μπορούν να εμποδίζουν τους λουόμενους να μπαίνουν ή να βγαίνουν από το νερό. Συνεπώς, σε αυτή τη ζώνη δεν πρέπει να απλώνονται πετσέτες ή να τοποθετούνται ομπρέλες ούτε και από άτομα που έχουν τα δικά τους σύνεργα.

Η απόσταση των 16 τ.μ.


Ο νόμος περί προστασίας της παραλίας προνόησε και για τις αποστάσεις που θα έχουν μεταξύ τους τα κρεβατάκια στην παραλία. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 5Ζ (5), για σκοπούς υπολογισμού της χωρητικότητας της παραλίας υπολογίζεται έκταση 8 τ.μ. κατ΄ άτομο ή 16 τ.μ. για κάθε ομπρέλα με δυο κρεβάτια θάλασσας. Στην πράξη θα έχετε παρατηρήσει ότι σε κάποιες παραλίες δεν τηρούνται αυτές οι αποστάσεις, ενώ σε περιπτώσεις κάποιων πολύ δημοφιλών παραλιών, σε περιόδους αιχμής ο κόσμος που καταφεύγει σε αυτές είναι πολύ περισσότερος από τον πληθυσμό που αναλογεί σε ένα άτομο ανά 8 τ.μ.
Αυτό το αναγνωρίζει και ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ανέφερε στον «Πολίτη» ότι σχεδόν κάθε μέρα, αλλά ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, γίνεται το αδιαχώρητο στις παραλίες του δήμου και αυτή την περίοδο αιχμής είναι λογικό να μικραίνουν ελαφρά οι αποστάσεις ανάμεσα στα κρεβατάκια και τις ομπρέλες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν καταλαμβάνεται ο χώρος που βάσει της νομοθεσίας πρέπει να μένει ακάλυπτος για να χρησιμοποιείται από τον κόσμο που δεν θέλει ή δεν μπορεί να ενοικιάσει κρεβατάκια. Σε όλες τις παραλίες, είπε ο κ. Καρούσος, ακόμα και στις πλέον πολυσύχναστες, φροντίζουμε ώστε ο μισός χώρος να παραμένει ελεύθερος προς χρήση από αυτούς έχουν τον δικό τους εξοπλισμό.
Αναφέρθηκε σε 1-2 μεμονωμένα περιστατικά που προκάλεσαν αντιδράσεις παραθεριστών, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά έλαβαν χώρα σε περιοχή που ο διαχειριστής είναι ιδιώτης (σ.σ. στο 99% των παραλιών του Δήμου Αγίας Νάπας ο διαχειριστής είναι ο ίδιος ο δήμος) και έγιναν, είπε, οι αναγκαίες παραστάσεις.

Επιστροφή Λευκωσιατών


Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος από τη χρέωση για ομπρέλες και κρεβατάκια είναι φέτος αυξημένος κατά 20% σε σχέση με τον περσινό. Ο κ. Καρούσος είπε επίσης πως ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην προσέλευση ντόπιων και ξένων επισκεπτών στις παραλίες της Αγίας Νάπας, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις περιηγητών παρουσιάζουν κάμψη 10-15%. Ερωτηθείς για τον λόγο της αύξησης της παρουσίας κόσμου στις παραλίες, ο δήμαρχος είπε πως έχει διαπιστωθεί ότι «οι Λευκωσιάτες επιστρέφουν στην Αγία Νάπα» και πρόσθεσε ότι λόγω της πτώσης της αξίας του ρουβλιού, οι Ρώσοι τουρίστες δεν επιλέγουν πλέον εκδρομές και ξεναγήσεις σε άλλες περιοχές και μένουν στις παραλίες του δήμου.


Επιστροφή
στην αρχή