Μυρίζει σκάνδαλο στην Πάφο; Έρευνα του δήμου για τη Χονδρική Αγορά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο δήμαρχος Πάφου αποκάλυψε ότι ήδη ανατέθηκε σε λειτουργούς του δήμου να συγκεντρώσουν όλο το υλικό που αφορά τους χειρισμούς της υπόθεσης

Υποψίες για διαπλοκή και ενδεχομένως διαφθορά εκφράζει ο Δήμος Πάφου σχετικά με την υπόθεση της Χονδρικής Αγοράς και την κατάληξη που είχε στο Διοικητικό Δικαστήριο το αίτημα ιδιώτη, ο οποίος διεκδικούσε την επιστροφή της περιουσίας του που είχε απαλλοτριωθεί.

Επιστροφή γης

Το Διοικητικό Δικαστήριο, βασιζόμενο σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάφου που είχε ληφθεί το 2007, αλλά και σε μετέπειτα συμφωνίες μεταξύ του ιδιώτη και του Δήμου Πάφου, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο δήμος πρέπει να επιστρέψει μέρος της απαλλοτριωθείσας έκτασης. Για αυτή την υπόθεση είχε κάνει σχετικές καταγγελίες, τόσο δημόσια όσο και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος από το 2015. Αναμενόταν ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου και ήλπιζαν ότι με τα επιχειρήματα που θα παρουσίαζαν η απόφαση θα ήταν θετική για τον δήμο. Η απόφαση, ωστόσο, εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι αρνητική.

Με αφορμή σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Δήμος Πάφου εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι το δικαστήριο δεν απεδέχθη τους ισχυρισμούς του ιδιώτη ότι δεν κατασκευάστηκε και δεν λειτούργησε η Δημοτική Αγορά, καθώς επίσης τους ισχυρισμούς του ότι δεν χρησιμοποιείται η απαλλοτριωθείσα έκταση για τους σκοπούς για τους οποίους απαλλοτριώθηκε. Το δικαστήριο, σημειώνεται, απεδέχθη τη θέση του δήμου ότι η πρώτη φάση των κατασκευαστικών σχεδίων της Δημοτικής Χονδρικής Αγοράς ολοκληρώθηκε, ότι μέρος της έκτασης που καταλάμβανε η δεύτερη φάση χρησιμοποιείτο ως χώρος στάθμευσης χωρίς να γίνουν τα κατασκευαστικά έργα δυνάμει των σχεδίων και ότι η αγορά λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί με παρεμφερείς χρήσεις. Όμως, προσθέτει, βασιζόμενο στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου ημερ. 5.2.2007, στη συμφωνία μεταξύ του πρώην ιδιοκτήτη και του δήμου ημερ. 17.11.2011 και στη μη εκτέλεση της δεύτερης φάσης των κατασκευαστικών σχεδίων, αποφάνθηκε ότι ο δήμος οφείλει να επιστρέψει το μη χρησιμοποιηθέν μέρος του τεμαχίου για τους σκοπούς της απαλλοτρίωσης.

Μεθοδεύσεις;

Ο δήμος, τονίζεται, θα εξετάσει το ενδεχόμενο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ημερ. 5.2.2007 και το περιεχόμενο της συμφωνίας ημερ. 17.11.2011 να είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων. Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αποκάλυψε ότι ήδη ανατέθηκε σε λειτουργούς του δήμου να συγκεντρώσουν όλο το υλικό που αφορά τους χειρισμούς σε αυτή την υπόθεση και θα γίνει, όπως είπε, έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν μεθοδεύσεις.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, συνέχισε, τότε η υπόθεση θα καταγγελθεί και στην Αστυνομία με συγκεκριμένα στοιχεία.

Λειτούργησε μεν, με χρήσεις παρεμφερείς δε

H έκταση που καταλαμβάνει η Χονδρική Αγορά απαλλοτριώθηκε με διάταγμα το 1991. Ο δήμος κατασκεύασε την πρώτη φάση της Δημοτικής Χονδρικής Αγοράς σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια. Τους χώρους που καταλάμβανε η εναπομείνασα έκταση που αφορούσε η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια, ως επί το πλείστον χώρους στάθμευσης (εκτός από κάποια καταστήματα χονδρεμπόρων), ο δήμος τους χρησιμοποιούσε και συνεχίζει να τους χρησιμοποιεί ως χώρους στάθμευσης χωρίς να προβαίνει σε κατασκευαστικές εργασίες.

Η Δημοτική Χονδρική Αγορά εγκαινιάστηκε και λειτούργησε το 1996. Το 2006, ο πρώην ιδιοκτήτης του τεμαχίου στο οποίο κατασκευάστηκε η Δημοτική Χονδρική Αγορά Πάφου καταχώρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγή ζητώντας την επιστροφή ολόκληρης της απαλλοτριωθείσας από τον δήμο έκτασης, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε εκπληρώθηκε ο σκοπός της απαλλοτρίωσης και ότι ουδέποτε κατασκευάστηκε η Δημοτική Χονδρική Αγορά.

Ο δήμος καταχώρισε ένσταση στην προσφυγή, προβάλλοντας ότι η Δημοτική Χονδρική Αγορά κατασκευάστηκε, εγκαινιάστηκε, λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί με χρήσεις παρεμφερείς. Στη συνέχεια, υπήρξαν δικαστικές διαδικασίες βάσει και αλλαγών που έγιναν στη νομοθεσία σχετικά με απαλλοτριώσεις και με κατάληξη την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου στις 28 Αυγούστου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοιξαν οι κατάλογοι για εγγραφή των Προσωπικών Ιατρών

Πολίτης News, 10:06 (τελευταία ενημέρωση 10:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όχι και από τους παθολόγους στο ΓΕΣΥ

Πολίτης News, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραδίδονται από το Walk for Truth 4 τοιχογραφίες

Πολίτης News, 09:45 (τελευταία ενημέρωση 09:45)

Επιστροφή
στην αρχή