Μυρίστηκαν αυξημένα έσοδα στις άδειες ΑΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Πολλαπλάσια τέλη χρεώνουν δήμοι για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Η στάση των τοπικών Αρχών απειλεί την πολιτική για την φθηνή ενέργεια.

Ανάστατοι είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων από την τάση που φαίνεται να διαμορφώνεται ανάμεσα στις οικοδομικές αρχές για επιβολή τελών σχετικά με νέες άδειες οικοδομής επί του συνολικού κόστους της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και όχι -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- 1,25% επί των πραγματικών οικοδομικών εργασιών που εκτελούνται στο πλαίσιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», μέχρι πρότινος όλες οι οικοδομικές αρχές (δήμοι και επαρχιακές διοικήσεις) καθόριζαν τα τέλη που καλούνταν να πληρώσουν οι αιτητές νέας οικοδομικής άδειας, για σκοπούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος, υπολογίζοντας μόνο το κόστος των οικοδομικών εργασιών. Για παράδειγμα, το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών για την εγκατάσταση, το κόστος της περίφραξης και το κόστος του μεταλλικού σκελετού για τα φωτοβολταϊκά. Πρόσφατα, όμως, διαπιστώθηκε ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση (Δήμος Ύψωνα) τα οικοδομικά τέλη υπολογίστηκαν επί του συνολικού κόστους των φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής σε συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτό σημαίνει εκτόξευση των τελών, εις βάρος του ιδιοκτήτη του υποστατικού, καθώς κλήθηκε να πληρώσει 1,25% τέλη οικοδομής και για τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τις καλωδιώσεις, τους μετατροπείς τάσης (inverters), τις μελέτες εγκατάστασης, τα εργατικά που αφορούν τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κ.ά.

Οι πληροφορίες του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) αναφέρουν ότι την ίδια τακτική που ακολούθησε ο Δήμος Ύψωνα προσανατολίζονται να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι στη μείζονα Λεμεσό. Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα επηρεαστούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ή και οικιακών υποστατικών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης μέσω μιας οικολογικής τεχνολογίας.

Το πρόβλημα θα καταστεί ακόμα σοβαρότερο ενόψει της μαζικής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων σημαντικής ισχύος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για ταχεία αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να ικανοποιηθούν οι σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα επηρεαστούν επίσης οικονομικά και οι εγκαταστάσεις Net Metering και Net Billing σε χιλιάδες επαγγελματικά υποστατικά, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων από την ηλιακή ενέργεια. Είναι προφανές ότι για μεγάλα πάρκα ή μεσαίες εγκαταστάσεις, των οποίων ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (φωτοβολταϊκά πλαίσια, ανεμογεννήτριες, καλωδιώσεις, inverters) κοστίζει εκατομμύρια, το κόστος για τα τέλη οικοδομικών αδειών θα εκτοξευτεί. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο ΣΕΑΠΕΚ απευθύνθηκε στην Ένωση Δήμων και προτίθεται να στείλει επιστολή και στα αρμόδια υπουργεία. Για τις επιστολές γράφουμε κατωτέρω.

Επιστολές σε δύο υπουργεία και τη ΡΑΕΚ

Οι πληροφορίες του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σύσκεψη στελεχών των δήμων της ευρύτερης Λεμεσού και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να χρεώνουν όλες οι οικοδομικές αρχές τέλη οικοδομής επί του συνόλου του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και όχι μόνο επί των καθαρώς οικοδομικών εργασιών. Σε επιστολή του προς την Ένωση Δήμων, ο ΣΕΑΠΕΚ αναφέρεται στη διαφορετική ερμηνεία του κανονισμού ΚΔΠ 587/2003 από τις οικοδομικές αρχές, κατά παράβαση της πρακτικής που ακολουθούσαν σχετικά με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή (ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2017) ότι «έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας περιπτώσεις όπου δήμοι ως οικοδομικές αρχές κοστολογούν το σύνολο του έργου για να υπολογίσουν τα δικαιώματα των αδειών οικοδομής, ως εκ τούτου θερμή μας παράκληση είναι να ακολουθείται κοινή πρακτική, όπως ακολουθείτο μέχρι σήμερα». Ζητείται επίσης «να αποσταλεί από την Ένωση Δήμων μια επαναληπτική ενημερωτική εγκύκλιος σε όλους τους δήμους, ώστε να ακολουθείται κοινή και δίκαιη πρακτική για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων».

  • Πληροφορούμαστε ότι ανάλογου περιεχομένου επιστολή θα σταλεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τηλεθεάσεις ασέβειας σε τεθνεώτες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, 18:02 (τελευταία ενημέρωση 18:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό και ΑΟΖ συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Μογεκρίνι

Πολίτης News, 17:40 (τελευταία ενημέρωση 17:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε μια βδομάδα ξεκινά για την Τουρκία το δεύτερο γεωτρύπανο

Πολίτης News, 17:33 (τελευταία ενημέρωση 17:33)

Επιστροφή
στην αρχή