Μήπως η λύση ονομάζεται διχοτόμηση;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ακραίες θέσεις» τις κατηγορίες από μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τα έδωσε όλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ακραίες θέσεις» τις κατηγορίες από μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τα έδωσε όλα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά. Έχω την εντύπωση ότι έχει δίκαιο ο Νίκος Αναστασιάδης. Η αλήθεια είναι μάλλον πιο σύνθετη. Ο Πρόεδρος πήγε στο Κραν Μοντάνα όχι για να λύσει το Κυπριακό, αλλά περισσότερο για να μην φορτωθεί τις ευθύνες από τη μη επίλυσή του.

Πιστεύω ότι με την ίδια ακριβώς τακτική μετέβη στο ελβετικό θέρετρο και ο Μουσταφά Ακιντζί. Οπότε κανένας δεν τα έδωσε όλα. Και οι δύο έδωσαν τόσα όσα χρειάζεται ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτιέρες ώστε να συγγράψει μια έκθεση-σούπα για το Κυπριακό και βεβαίως να βρει την ευκαιρία να μην ξανασχοληθεί μαζί μας. Είναι κανείς που πιστεύει ότι την ερχόμενη βδομάδα όταν οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη θα βοηθήσουν ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό; Και ότι το ξεκαθάρισμα του σκηνικού θα οδηγήσει τον Νίκο Αναστασιάδη σε αλλαγή πλεύσης, οδηγώντας την Κύπρο σε δημοψήφισμα για τη λύση αντί των προεδρικών εκλογών; Αυτό που θα βόλευε βέβαια, θα ήταν κάποιες συναντήσεις, κάποια κινητικότητα, κάποιες δηλώσεις, έτσι για να τρώνε κουτόχορτο κάποιοι ρομαντικοί μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε προχθές ότι ενόψει προεδρικών εκλογών οι προσπάθειες αυτές είναι χάσιμο χρόνου, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πλήρως το σκηνικό, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν στο Κραν Μοντάνα.

Ο Πρόεδρος

Η ατυχής κατάληξη των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη από καιρό. Από πέρυσι για παράδειγμα όταν οι δύο ηγέτες τέτοια εποχή τα τσούγκρισαν ενώπιον του Μπαν Κι-μουν για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί. Από τον περασμένο Νοέμβριο όταν στον Κραν Μοντανά αντί να διαπραγματεύονται διαπληκτίζονταν με την ευθύνη, εδώ να βαρύνει περισσότερο τον Νίκο Αναστασιάδη που δεσμεύτηκε ότι μόλις πάρει τον χάρτη θα έμπαινε σε διαδικασία διάσκεψης για το Κυπριακό. Τον Γενάρη στην πρώτη Γενεύη άνοιξε το μνήμα των συνομιλιών, με τον κ. Κοτζιά και τον Πρόεδρο να χαριτολογούν ενώπιον των τηλεοράσεων και τον Τσαβούσογλου να βιάζεται να φύγει. Ακολούθησε το ανυπέρβλητο show του Μουσταφά Ακιντζί για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής για το δημοψήφισμα του 1950, ενώ στην πραγματικότητα στο μυαλό του είχε το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Με λίγα λόγια, όταν οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπίες των εγγυητριών μετέβησαν στο Κραν Μοντανά είχε εκλείψει παντελώς το βασικό συστατικό μιας υγιούς διαπραγμάτευσης: Η εμπιστοσύνη. Οπότε αυτό που παίχτηκε στο Κραν Μοντανά είναι ένα θέατρο και από τις δύο πλευρές. Μια παρωδία συνομιλιών η οποία δημιούργησε και την ανάλογη αρνητική κοινή γνώμη στον βορρά και τον νότο της Κύπρου:

  • Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε προ πολλού πάρει τις αποφάσεις του αφού ξεκαθάρισε μέσα του ένα βασικό δίλημμα: Θα πάω για δημοψήφισμα λύσης ή για προεδρικές εκλογές; Το ένστικτό του και τα νούμερα των μετρήσεων που του έδωσαν, έλεγαν ότι το δημοψήφισμα δεν κερδίζεται, σε αντίθεση με τις εκλογές που κερδίζονται πανηγυρικά. Έτσι, ως γνήσιος τακτικιστής επέλεξε να πάει στις προεδρικές και να τις κερδίσει ως μαχητής των δικαίων του κυπριακού ελληνισμού και όχι ως υποστηρικτής της όποιας λύσης. Για να εξυπηρετήσει μάλιστα αυτόν τον στόχο καλύτερα, εδώ και μήνες μιλούσε με σκεπτικισμό αν όχι αρνητισμό για την πορεία των συνομιλιών, υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα κάποιων αρθρογράφων, πρώην επικριτών του, θέλοντας να κρατά κοντά του το ακροατήριο των πολιτών που εναντιώνεται στη λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Αν κερδίσει τις προεδρικές ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί ότι θα έχει τον χρόνο και την πολυτέλεια να αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχίσει από εκεί που έμειναν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ή και να αλλάξει στρατηγική συζητώντας π.χ. τη λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ.
  • Ο Μουσταφά Ακκιντζί -παρά τα όσα μας έλεγαν οι Τ/Κ τους προηγούμενους μήνες- δεν μπόρεσε να αντέξει τις πιέσεις της Άγκυρας. Έτσι, κλήθηκε να διαπραγματευθεί στο Κραν Μοντανά, σε πλήρη συνεργασία με τον Τσαβούσογλου, όχι μόνο τη λύση του Κυπριακού αλλά και τη διασφάλιση των συμφερόντων της Άγκυρας. Η σχέση της Κύπρου με την Τουρκία είναι μεν αναγκαία, αλλά αυτή δεν μπορούσε να επιβληθεί ως κυρίαρχο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. Ο κ. Ακιντζί στην πραγματικότητα γελοιοποίησε τους Τουρκοκύπριους. Οι οποίοι το 2003 ήταν στους δρόμους με ευρωπαϊκές και κυπριακές σημαίες καλώντας την Τουρκία να επιτρέψει την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, για να έρθει και να μας πει το 2017 -κρατώντας κι αυτός στα χέρια δημοσκοπήσεις- ότι οι Τουρκοκύπριοι χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας φοβούνται να μπουν στην Ευρώπη. Εν κατακλείδι, ο τρόπος που διαπραγματεύθηκε ο κ. Ακιντζί δεν μπορούσε να του προσφέρει υπεροχή αξιοπιστίας έναντι του κ. Αναστασιάδη, αφού εισέπραττε την απάντηση ότι «συζητούμε το μέλλον της Κύπρου και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο». Με αυτό το σύνθημα ο Νίκος Αναστασιάδης έχει επιβάλει πλήρως το αφήγημά του στον μέσο Ε/Κ, κάτι που θα του επιτρέψει να κάνει περίπατο στις επερχόμενες προεδρικές.

Το οξύμωρο

Δικαιολογημένα μετά το Κραν Μοντανά κάθε καλόπιστος Κύπριος πολίτης διερωτάται προς πολλές κατευθύνσεις: Πώς οι μόνοι πολιτικοί που έδειξαν ότι μπορούν να λύσουν το Κυπριακό σήμερα δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα; Κι αν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν μπόρεσαν να λύσουν μετά από 2 χρόνια συνομιλιών το Κυπριακό, ποιος μπορεί να το λύσει; Μήπως τελικά θα πρέπει να αποδεκτούμε ότι η διαδικασία λύσης που ακολουθείται δεν οδηγεί πουθενά, οπότε πρέπει να προσανατολιστούμε σε άλλες λύσεις όπως αυτή που προτείνεται από τον ενδιάμεσο, δηλαδή να εξαπολύσουμε διπλωματική επίθεση κατά της Τουρκίας μέχρι αυτή να παραδεχτεί ήττα στο Κυπριακό; Μήπως η λύση ήδη έχει δοθεί από το 1974, ονομάζεται διχοτόμηση και απλώς δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε;

Μήπως η τελική λύση έχει τακτοποιηθεί στο μυαλό μας και δεν επιδέχεται αλλαγών; Δηλαδή, οι Τ/Κ πήραν το 37% του εδάφους… χαλάλι τους κι ας πορευτούν πλέον μόνοι τους, κι εμείς αρκούμαστε με τη μισή αναγνωρισμένη και ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τους θέλουμε μέσα στα πόδια μας;

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ναρκωτικά στα σχολεία μας...της Μαρίνας Κουμάστα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 07:49 (τελευταία ενημέρωση 07:49)

ΑΠΟΨΗ

Αλυσοδεμένοι και ηλίθια βολεμένοι

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 22.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή