Μείωση των ληπτών ΕΕΕ λόγω απασχόλησης - Από τις 40.000 στις 25.000

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και μείωση της ανεργίας από 17% στο 7,3%, με τους εγγεγραμμένους ανέργους να ανέρχονται σήμερα στις περίπου 20 χιλιάδες.

Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας η οποία προνοεί και την εισαγωγή του θεσμού του «κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς», η επιδίωξη συνεργασίας με δημοτικές αρχές για δημιουργία χώρου για αστέγους, καθώς και η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εργασίας όπου με την παραχώρηση ενός κωδικού μπορούν εργοδότες και εγγεγραμμένοι άνεργοι να αποκτήσουν πρόσβαση, ήταν ανάμεσα στα θέματα που ξεχώρισαν κατά τη συζήτηση χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας για το 2019.


Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από βουλευτές του ΑΚΕΛ ότι η κοινωνική πολιτική του κράτους πάσχει από έλλειψη οράματος, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπεραμύνθηκε όσων έγιναν μέχρι σήμερα και όσων άλλων έχουν δρομολογηθεί, υποδεικνύοντας ότι το ποσό για τις κοινωνικές παροχές δεν είναι μόνο τα 928,1 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου της, αλλά φτάνει συνολικά τα 2,5 δισ. εάν ληφθούν υπόψη και κονδύλια που περιλαμβάνονται σε άλλους προϋπολογισμούς.
Για το καυτό θέμα του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν μπορούν εκατό λειτουργοί να βρίσκονται παντού, προσθέτοντας ότι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 30 επιπλέον λειτουργών με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως «κοινωνικοί λειτουργοί της γειτονιάς». (Σημειώνεται ότι εκτενές ρεπορτάζ για το τι ακριβώς προνοεί η αναδιάρθρωση των ΥΚΕ δημοσιεύτηκε στον «Π» την περασμένη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου).


Για τους άστεγους σημείωσε ότι περιήλθαν σε γνώση του υπουργείου 14 περιπτώσεις ατόμων που δεν είναι λήπτες ΕΕΕ, οι οποίοι, όταν θέλουν και οι ίδιοι να βοηθηθούν «γιατί δεν μπορείς να τους εξαναγκάσεις», στέλνονται για προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία μέχρι να επιτευχθούν περαιτέρω διευθετήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η προκαταβολή για ενοίκιο από ειδικό κονδύλι και η περαιτέρω επιδότησή του. Για αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα πάντα με την κ. Αιμιλιανίδου, άρχισε προσπάθεια συνεργασίας με δημοτικές αρχές τόσο για τον εντοπισμό αστέγων, όσο και για δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας τους.


Από τις ερωτήσεις των βουλευτών δεν μπορούσε να λείψει και η πορεία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την υπουργό Εργασίας να απαντά ότι από τους περίπου 40.000 λήπτες έχουν σήμερα μειωθεί στους 25.000 λόγω εξεύρεσης ή τοποθέτησης σε εργασία. Από αυτούς που εξήλθαν του ΕΕΕ, οι περίπου 6.800 ήταν άτομα με αναπηρίες.
Άλλες πρόοδοι που κατά την υπουργό Εργασίας επιτεύχθηκαν έχουν ως εξής:

  • Η ανεργία από 17% έχει μειωθεί στο 7,3%, με περαιτέρω επιδίωξη να μειωθεί στο 5%. Συγκεκριμένα ο Σεπτέμβριος του 2018 ήταν ο 53ος συνεχής μήνας κατά τον οποίο η ανεργία ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας να δείχνουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 22.462 άτομα τους τελευταίους 12 μήνες, ή κατά 49.804 άτομα από το 2015 μέχρι το 2018. Σήμερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στις περίπου 20 χιλιάδες.
  • Η μετανάστευση Κυπρίων «ανατράπηκε πλήρως», σύμφωνα με την έκφραση της κ. Αιμιλιανίδου, δηλαδή επέστρεψαν περισσότεροι απ’ όσους είχαν φύγει.
  • Προσλήφθηκαν 30 σύμβουλοι στο Τμήμα Εργασίας, οι οποίοι θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε μακρόχρονα ανέργους για επιτυχή τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας.

Πυρά ΑΚΕΛ


Μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξέδωσε γραπτή δήλωση, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη κοινωνικού οράματος. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «η κρίση φορτώθηκε στους εργαζόμενους, στα μεσαία στρώματα και στους φτωχούς», προσθέτοντας ότι η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας.


Επιστροφή
στην αρχή